Både Irland och Skottland har gjort anspråk på att ha uppfunnit whiskyn och tillverkningsmetoderna är likartade trots att de finns vissa skillnader. I Skottland härskar maltwhiskyn som är gjord på korn som modifierats till malt. Grainwhisky förekommer också vilket är whisky helt eller delvis producerad på andra spannmål som vete och råg. På Irland använder man inte malt i samma utsträckning och dessutom stavar man whisky med ett extra e – whiskey!
Whiskey i USA
När Europeerna tog sig över Atlanten till den nya världen tog man med sig kunskapen att bränna sprit på olika sorters sädesslag. Man tog också med sig den irländska stavningen till det som skulle komma att bli det nya landet. Ser du stavningen whiskey på en flaska, så vet du alltså att den kommer från Irland eller USA. Övriga världen, inklusive Kanada stavar utan e.
Tre mycket tydliga whiskeystilar har uppstått genom åren i USA: Bourbon, Tennessee Whiskey och Rye Whiskey.
Bourbon
I Bourbon County i Kentucky började man destillera whiskey i slutet av 1700-talet. Det spannmål som växte väldigt bra i trakterna var majs, och man tar ju vad man har. Bourbon är alltså whiskey gjord på minst 51 % majs – resten kan vara andra spannmål som korn, råg eller vete. Till största del produceras Bourbon fortfarande i Kentucky, men du hittar även destillerier i andra delstater som Colorado. USA:s äldsta Bourbondestilleri är Buffalo Trace, som faktiskt utsetts till världens bästa destilleri! Vissa destillerier har upp till 80 % majsinnehåll, vilket brukar betyda en mycket söt dryck. Andra destillerier, som exempelvis Woodford Reserve, har ett högt råginnehåll (18 %) som ger en kryddighet till whiskeyn, samtidigt som smakbilden är mjuk och rund.
Buffalo Trace
Buffalo Trace har en stor, fruktig doft med tydlig karaktär av kolade ekfat, vanilj, viol, torkad frukt och smörkola. Smaken är fyllig och lätt eldig.
Passar perfekt att servera som avec eller i drinkar.
Bourbon måste lagras på nya fat av rostad amerikansk ek. Från de hårt rostade faten och från majsen kommer det en hel del sötma och man hittar också mycket vanilj i smakbilden. Även andra söta smaker som kokos och smörkola förekommer. Från faten hittar vi toner av peppar och kryddor – lite ”sting” med andra ord.
Efter lagringen får whiskeyfaten inte återanvändas. Därför säljs de vidare till andra destillerier eller ölbryggare runt om i världen. Dessa återanvänder faten för att locka fram den typiska vaniljsötman som är så typisk för Bourbon till sina egna drycker.
Tennessee Whiskey
Precis söder om Kentucky hittar vi delstaten Tennessee. Även här destillerar man sin sprit på majs och lagrar sin whiskey på nya fat av rostad amerikansk ek. Tennessee Whiskey är alltså i grunden en Bourbon men den har genomgått en extra filtreringsprocess, kallad Lincon County Process.
Mathistoriker tror att processen att filtrera dryck genom filter av kol fördes till USA genom slavättlingar från Västafrika. Filtreringsprocessen användes tidigare, men förfinades i whiskysammanhang, av en man vid namn Nathan Green – också kallad ”Uncle Earnest” – en före detta slav och den första kända afroamerikanska destillatören. Han arbetade på det som sedermera skulle bli världens mest kända whiskeydestilleri, Jack Daniel’s.
Whiskeyn som hade genomgått denna filtreringsprocess, där man filtrerade genom en bädd gjord av kol av sockerlönn, blev omtalad som den bästa whiskeyn i området. Nathan Green anses idag vara Jack Daniel’s första Head Distiller (i dag kallad Master Destiller).
Smakmässigt så är Tennessee Whiskey generellt ganska lik Bourbon – sötma och vanilj, men också nötighet och lite blommor. Smaken kan dock ofta sägas vara mer rund och mjuk då stinget från faten blir lite mindre. Man kan nog säga att filtreringsprocessen polerar smakerna, och rundar av dem lite. Detta märks speciellt på Jack Daniel’s flaska Gentleman Jack, som genomgått Lincon County Process både före och efter lagringen på whiskeyfaten.
Jack Daniel's Gentleman Jack
Jack Daniel´s Gentleman Jack är en elegant och välbalanserad whiskey med en doft som är mild och på samma gång intensiv, fylld med toner av bränt socker och en lätt rostad karaktär. Smaken är fantastiskt mjuk, nästan ”varm”, och har ett aromatiskt inslag av nötter och honung. Eftersmaken är lång och mycket mjuk. Jämfört med sitt ursprung är denna whiskey lite mer elegant – en sann gentleman.
Rye Whiskey
Rye Whisky är den tredje amerikanska whiskeystilen. Rye betyder råg och är alltså whiskey gjord på minst 51 % råg. Resterande ingredienser består oftast av majs eller vete. Efter destilleringen lagras whiskeyn enligt Bourbontraditionen på helt nya, kraftigt kolade ekfat. Rågwhiskeyn var faktiskt den dominerande whiskeystilen i USA fram till 1800-talets början. Därefter tog majsen över som dominerande ingrediens då den blev allt vanligare inom jordbruket. Efter förbudstiden och Andra Världskriget föll Rye Whiskey helt i glömska. Bourbon med sin sötare och lite lättare smak fick stor popularitet och konkurrerade ut Rye helt och hållet.
Rye Whiskey ”återupptäcktes” dock för 10-20 år sedan och sedan 2010 har tillväxttakten varit enorm. Man kan tacka bättre destilleringsutrustning och det ökande kunnandet kring hur man blandar de ingående sädesslagen för den stora framgången.
Smakbilden på Rye Whiskey är generellt kryddig med en touch av vanilj och torkade frukter. Den är inte alls lika söt som Bourbon, även om det såklart skiljer sig från de olika destillerierna. Ju mer majs man blandar i rågwhiskeyn, desto mer sötma hittar man i smak och doft. Man upplever ofta smakbilden i Rye Whiskey som kantig, rå och roubst – en kaxigare kusin till Bourbon helt enkelt.
Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey
Doften är intensiv och kryddig med tydliga toner av råg, samt inslag av svartpeppar, cassia bark samt en touch av marsipan, päron, äpplen och mandel. Smaken är intensiv med inslag råg, kryddpeppar, mint, melass och honung. Denna Straight Rye Whiskey tillverkas av 53% råg, 33% majs och 14% malt.