Rom från Gyana och Filippinerna - provning online.

Nyfiken på rom? Vi provar Don Papa från Filippinerna och El Dorado från Guyana.

Två olika romsorter

Rom är ett spritsegment som stigit avsevärt i popularitet de senaste åren och det stora intresset gäller framförallt lagrad rom. Vi går grundligt igenom sprittypen rom och går mer specifikt in på två varumärken, Don Papa från Filippinerna och El Dorado från Guyana.

Don Papa Rum är världens första single island rom från Filippinerna och kommer från ön Negros. Sockerplantagen ligger belägen vid fotändan av vulkanen Mount Kanlaon. Den rika vulkanjorden skapar de rätta förutsättningarna för att odla söta och fruktiga sockerrör. Don Papa Rum lagras i minimum sju år på små bourbonfat.

Demerara Distillers är en oerhört intressant romproducent som är beläget i Guyana som officiellt tillhör Karibien men är beläget på fastlandet i den nordöstra delen av Sydamerika. Samtidigt som det är en mycket modern producent och den första i Karibien (1995) som certifierades med kvalitetssystemet ISO 9002, så har dom också bevarat metoder och tillverkningsutrustning som gör deras rom unik.

Man har kvar i produktion en kolonnpanna i trä från 1832 som sägs vara exakt samma modell som Aeneas Coffey tog patent på 1831. Man brukar även en enkel Pot still och en dubbel Pot still som båda är av trä. Dessa tre är de enda i världen som finns kvar och i bruk (!). Det finns även några mer eller mindre antika pannor av typen Savalle Still. Det innebär att Demerara Distillers kan producera nio olika typer av destillat.

Provningen leds av folk o folks dryckesexpert Mats Claësson.

Tips!

Om du vill prova några tilltugg till de två romsorterna, eller kanske till kaffe och rom efteråt, föreslår recepten du hittar länkar till längre ner på sidan.

Vi provar följande romsorter:

Don Papa Rum

495,00 kr


Don Papa Rum har en angenäm, fruktig doft som bjuder på en nyanserad smak av vanilj, honung, apelsin, moscovadosocker och kanderad frukt med tydliga exotiska toner.

El Dorado Rum 15 Year Old

674,00 kr


I El Dorado Rum 15 Year Old är doften härligt nyanserad med inslag av kryddig fatkaraktär, muscovadosocker, torkad frukt, pomerans, arrak, kakao, vanilj och kanderade apelsinskal. Smaken är mjuk och behaglig med en kryddig ton och inslag av torkad frukt, nötter och chokladkola.

Don Papa Rum finns i hyllan på samtliga Systembolagsbutiker och El Dorado Rum 15 Year Old finns på ett flertal butiker och går annars att beställa till din lokala butik.  

Se provningen här: