Park i parken – Kalmar-restaurang med klass i ny regi.

I den vackra lokalen med utsikt över Kalmarsund och det ståtliga medeltida slottet finns en krog med lång historia, nu i ny regi och med nytt koncept.

Kalmar slott

Familjen Ahlbom är en välkänd restaurangkoncern i Stockholm. Nu har de öppnat sin första krog utanför huvudstaden. Sedan tidigt i våras driver de Park i parken i Kalmar, en krog med lång historia i nytt koncept. folk o folk har pratat med Pontus Isenstein, restaurangens källarmästare.

Park i parken i Kalmar ägs sedan i mars 2020 av krogkoncernen Familjen Ahlbom Restauranger. Det är deras första verksamhet utanför Stockholm. 

– Jesper (Ahlbom, reds anmärk) har länge varit på jakt efter något nytt, roligt projekt. Så fick han nys om att det här stället var till salu, åkte ned och kollade och på den vägen är det. I mars 2020 tog de över ägandet, berättar Pontus Isenstein, källarmästare på Park i parken.

Avgörande för beslutet var den vackra lokalen och det fantastiska läget med utsikt över Kalmarsund och det ståtliga medeltida slottet.

– Det är ett unikt ställe här i Kalmar – det påminner lite om Operakällaren i Stockholm med ståtligheten och utsikten, fortsätter han entusiastiskt.

Park i Parken i Kalmar

Restaurangen ligger i en park

Krogen ligger mitt i en park – därav namnet – sammansatt med ett konstmuseum med vilket det finns planer på ett framtida samarbete. 

– Vi kommer att ha utställningar och vernissager inne hos oss också. Det blir att vi sätter ihop konstkulturen och matkulturen – båda är konst på sitt sätt, säger han med ett skratt. 

Pontus berättar att restaurangen är spatiös och rymmer många gäster och att den nästan är som två restauranger. Det är en sommarkrog med en enorm uteservering, där de flesta väljer att sitta under sommarhalvåret, samt lokalen inomhus som är dukad med vita linnedukar och mer traditionell i stilen.

Park i Parken

Utekök på uteserveringen och klassiska rätter

Sedan Familjen Ahlbom tog över har de byggt till en utegrill i anslutning till uteserveringen. 

– Lokalen är så stor att det är nästan 150 meter att gå från det vanliga köket till de gäster som sitter längst bort på uteserveringen. Vi vill hålla kvaliteten på maten och därför kunna tillaga den lite närmare gästerna. Eftersom de flesta väljer att sitta ute på sommaren arbetar vi från uteköket med en särskild sommarmeny.

Maten som de erbjuder är klassisk med betoning på klass.

– Men det är inte fine dining, tillägger han.

– Hit kan man gå och käka köttbullar och veta att de är riktigt goda, rimmad lax, biff Rydberg och sådant. Det är den typen av mat som vi själva tycker om. Det finns självklart även lite mer kreativa rätter på menyn, men när en klassiker görs perfekt på bra råvaror blir det jäkligt gott, säger han. 

Stamgäster och fullsatt

Bemötandet från lokalbefolkningen har varit mycket positivt. Många är nyfikna på vad de nya ägarna har skapat av det historiska stället och de har redan hunnit få en hel del nya stamgäster. Det har dessutom varit fullsatt sedan start, med hänsyn taget till avstånd enligt rådande corona-rekommendationer. 

– Det känns som att vi skiljer oss från många andra ställen här. Hit kan man komma och äta en bit vällagad mat och samtidigt ta en god drink. Det här är en mer komplett och bredare krog, vilket knappt finns annars i Kalmar. Det är förvånansvärt med tanke på att folk här är väl beresta och har bra koll.

Sedan Ahlboms tog över har de skapat ett nytt koncept och gjort om en del inomhus med ny inredning och nya bord och stolar. Det är dukat med linneservetter och vita dukar, för att förstärka känslan av klassisk matsalsmiljö på hög nivå. 

– Vi vill jobba oss ”back to the days” – till den tiden då detta var ”Byttan”. Vi har hittat gamla foton från 1945 och inredningen går tillbaka till den stilen med klassiska designers – till exempel har Marianne Westman ett trevligt mönster som vi använder i dukarna på våra bord utomhus.

De flesta känner igen Marianne Westmans still när de ser den, det är hon som bland annat ligger bakom de populära porslinsserierna Picknick och Mon Amie från Rörstrand.

Park i parken slog upp portarna för första gången på 1880-talet i samband med att staden anlade stadsparken. Då byggdes en rund stadsparkspaviljong med öppna verandor runt om. Man tyckte att formen påminde om en smörbytta och folk började kalla stället för ”Byttan”. 1940 blev namnet officiellt och det fanns kvar ända till 2015, då de förra ägarna tog över verksamheten.

Uteserveringen hos Park i Parken

”Årets sommarstad” 4 år i rad

Pontus Isenstein är Park i parkens källarmästare. De senaste tio åren har han hunnit med att jobba på Operakällaren och dess medlemsklubb Nobile, vara med att starta Mr French vid Skeppsbron i Stockholm samt driva eget i tre år: Strömma Kanalkrog på Värmdö. De senaste två åren har Pontus arbetat i Frankrike för Langleykoncernen och restaurangdelarna i deras hotell i Alperna och på Korsika.

– Men på grund av Corona-utbrottet kom jag hem i slutet av februari och snackade med Jesper om att jobba med dem. Jag trodde att det skulle bli i Stockholm, så när han föreslog Kalmar blev jag först lite förvånad. Men jag bestämde mig för att åka hit och kolla och sedan dess har jag varit kvar, säger han och skrattar.

Pontus lovordar sin nya hemstad och uppmanar alla som inte redan har upplevt platsen att åka dit. 

– Hela kommunen har ett jättetrevligt tänk. Jag har aldrig sett så vackra parker med fantastiska blomarrangemang. Hela staden andas trevlighet och trygghet. Den har tagit hem utmärkelsen ”Årets sommarstad” fyra år i rad (år 2016-2019, red anm.) säger Pontus Isenstein.