Criolla – en druvgrupp som äntligen tas på allvar.

Vi reder ut begreppen vad det gäller criolla som man kan finna på en del vinetiketter. För det är inte en druva utan i själva verket flera.

Lär dig mer om druvorna Criolla.

Criolla är ett samlingsnamn för en mängd druvsorter i Sydamerika som antingen togs hit som frö eller sticklingar av spanjorerna på 1600-talet, eller som är resultatet av spontana korsningar på plats mellan de europeiska druvsorter som spanjorerna hade med sig.

Tre av de vanligaste är criolla chica, cereza och criolla grande. De övriga som tillhör gruppen är pedro giménez, moscatel rosado, moscatel amarillo, torrontés mendocino, torrontés riojana och torrontés sanjuanino.

De flesta av dessa druvor är helt okända för den svenska publiken, förutom torrontés riojana som har haft stor framgång internationellt.

Naturliga korsningar som skett i Sydamerika

Genom DNA-analys har man kommit fram till att criolla chica är samma druva som den gamla spanska druvan listán prieto. Ingen annan av criolladruvorna har identifierats som en europeisk druva. Det beror på att de med största sannolikhet har uppstått genom naturlig korsbefruktning i Sydamerika.

Den mest kända druvan, torrontés riojana som blivit något av ett vitt signaturvin för Argentina, är en korsning mellan muscat of alexandria och listán orieto (criolla chica) Man finner även släktskap bland flera av de andra criolladruvorna.

Mer och mer ambitiösa viner på criolla

Criolladruvor som cereza, criolla chica och criolla grande har rutinmässigt använts både som bordsdruvor, till juice, russin, vin och spritsorten pisco.

Vinerna har tidigare varit mycket enkla och har bara konsumerats inom det egna landet. Men det senaste året har många vinmakare tagit druvorna mer på allvar. Det märks tydligt på vinet Diente León som är gjort på druvorna criolla chica och criolla grande och lanserades på Systembolaget den 1 september. Ett riktigt läckert och elegant vin.

Diente de León

152,00 kr


Ett mjukt och bärigt rött vin med inslag av kryddor och örter. Vinet har en väldigt frisk och fräsch bärighet med ungdomlig smak och är gjort av den lokala druvan criolla till 100%. Vinet passar utmärkt till lättare anrättningar av vilt, gris och nötkött liksom till ost och kallskuret.

Expedition Torrontés Chardonnay

85,00 kr


Doften i Expedition Torrontés Chardonnay är medelstor, fruktig och aromatisk med av inslag päron, äpplen, citrus och blommor. Smaken har en fruktsötma som balanseras väl av vinets fräscha syra. I smaken finns toner av päron, tropisk frukt, blommor och citrus.