Lambrusco är ett samlingsnamn för ett tiotal mycket gamla blå druvor som har sitt ursprung i Italien. Vinerna är nästan alltid pärlande och det finns en bred färgpalett från vita till rosé och mörkröda viner. Många viner är blandningar av olika lambrusco-druvor som alla har en unik smakprofil. Här följer tre av de viktigaste sorterna.
Lambrusco di Sorbara
Är kanske den mest respekterade druvan i familjen Lambrusco. Den förekommer flitigt i området mellan floderna Secchia och Panaro som ligger i provinsen Modena i Emilia-Romagna. Vinerna är ljusa till färgen och de är lätta, fräscha och pärlande med delikata toner av körsbär, andra röda frukter och bär, samt apelsin och blommor. De är utmärkta som sällskapsdryck eller till charkuterier, sallader, vegetarisk mat eller anrättningar på ljust kött eller fågel.
Ca' Vedole Lambrusco di Sorbara
Nyanserat, bärigt, mycket friskt, pärlande vin med inslag av jordgubbar, körsbär, blodapelsin, smultron, hallon, örter och persika. Smaken är torr, harmonisk och balanserad. Ett lättare vin med 11,5 procent alkohol.
Lambrusco del Fondatore
Perfekt till kallskuret och småplock. En Lambrusco som är ett bärigt, pärlande och mycket friskt vin med inslag av körsbär, hallon, blodapelsin, röda vinbär och jordgubbar.
Lambrusco di Grasparossa
Druvan förekommer i flertalet områden i Emilia-Romagna och är även en komponent i Lambrusco Mantovano DOC som tillverkas i Lombardiet. Vinerna är torra eller halvsöta och är mörkare, kraftfullare och strävare jämfört med de flesta andra lambruscodruvorna. Här associerar man vanligtvis aromerna med mörka bär och frukter som blåbär och svarta vinbär.
Lambrusco Organic
Torrt och läskande med fina bubblor och en vacker djup färg. Inslag av björnbär, mörka körsbär och jordgubbar. En snygg underliggande mineralitet och med en bra struktur blir detta en spännande partner till kvällens pasta.
Lambrusco Salamino
Druvsorten har troligtvis sitt ursprung i kommunen Santa Croce di Carpi som ligger i provinsen Modena i Emilia-Romagna. Namnet kommer från att druvklasarna har en form som liknar en salami. Det är den mest planterade druvan i lambruscofamiljen och finns även i Lombardiet och på Sardinien. Vinerna blir kraftfulla, fruktiga och aromatiska med både hög syra och strävhet.
Concerto Lambrusco Reggiano
I glaset ett djuprött mousserande vin med torr och bärig smak med inslag av blåbär, färska örter, skogshallon, lavendel och körsbär.