Pinot Noir - en kinkig druva som är mångas favorit.

Viner på druvan Pinot Noir kan vara dyra och det beror på att druvan inte är helt lätt att odla. 

Pinot Noir vingård
Pinot Noir vingård

Den ädlaste av druvor som står bakom vinvärldens mest erkända och exklusiva viner – Pinot Noir. Lär dig mer om Pinot Noir och konstformen bakom denna ädla druva som ger några av världens bästa viner.

Vi tipsar också om flera goda pinot noir-viner från olika platser i världen.

Kanske har du gått och sneglat på rödvinsflaskorna från Bourgogne och häpnats över prissättningen. Det är du i så fall inte ensam om. För att förstå prislappen måste vi även förstå arbetet, konsten och slutprodukten bakom den.

Pinot Noir är en kinkig druva

Pinot Noir är en mycket kräsen druva. Till skillnad från t ex. Chardonnay så är den oerhört klimatkänslig. Den vill inte ha varmt, inte kallt, den vill bara ha lagom. I och med att det är en druva som mognar tidigt så lämpar sig varma klimat mycket dåligt då den inte hinner utveckla dess fulla potential innan den blivit övermogen. Vinerna tenderar då att bli syltiga och inte särskilt tillfredsställande.

I för kalla klimat mognar Pinot Noir alltför långsamt och utvecklar otrevliga vegetabiliska toner. I kalla klimat där det tenderar att regna mycket är risken också stor att druvorna börjar ruttna, speciellt då druvorna har tunna skal och växer väldigt tätt i klasarna. I ett lagom svalt klimat kan Pinot Noir dock utveckla eleganta parfymiga viner. Unga viner ger i regel fruktiga toner av jordgubbe och körsbär medan lagrade viner kan utveckla en enorm komplexitet med karaktärer av bland annat viltkött, höstlöv och läder.

Pinot Noir från Bourgone - världens bästa vin

Pinot Noir är framförallt känd som den blåa druvan i Bourgogne, där många av de uttalade bästa vinerna i världen kommer ifrån. I Bourgogne lever druvan bra. Kalkrika väldränerade jordar och ett lagom klimat skapar perfekta förutsättningar för Pinot Noir. Idag finns Pinot Noir lite överallt i världen där det inte är för varmt. Tack vare att det är en druva som lätt klonar sig och muterar sig till att klara av vissa förutsättningar så har man lyckats förhållandevis bra med att odla den på många platser i världen.

Nya Zeeland och USA är två länder som lyckats mycket bra. I det lite kallare området Champagne är Pinot Noir också en av de tre viktigaste druvorna tillsammans med Chardonnay och Pinot Meunier. På grund av klimatförändringar odlar man faktiskt druvan nu även i södra England, där den nästan uteslutande är ämnad för mousserande viner.

Historien är lite oklar vart Pinot Noir härstammar ifrån. Klart är dock att det är en mycket gammal sort. Många druvor har fått sina anlag från Pinot Noir, däribland kan nämnas Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Pinotage, antingen via mutation eller genom hybridisering.

Sideways blev ett genombrott för pinot noir

Ett genombrott skedde år 2004 då den amerikanska filmen Sideways kom ut. I filmen talar huvudkaraktären som är vinentusiast mycket gott om just Pinot Noir samtidigt som han föraktar Merlot. Detta ledde till en trend världen över men i synnerhet USA som blev så stor att amerikanska Merlot-odlare fick lida för det.

En studie av Vineyard Financial Associates kom fram till att filmen kostat amerikanska Merlot-odlare 400 miljoner dollar under de 10 åren efter att filmen haft premiär. Samtidigt ökade försäljningen av Pinot Noir-viner med omkring 16% i USA. Pinot Noir-trenden ser också ut att hålla i sig. Det är spännande hur populärkultur kan påverka konsumtion på det här viset. 

Goda Pinot Noir-viner från olika länder:

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

142,00 kr


Kalifornisk Pinot Noir där vi verkligen kan uppleva hur komplext ett Pinot-vin kan vara. Vi finner kryddiga dofter av hallon, blåbär, jordgubbar och vanilj. Smaken är len med mjuka tanniner och välbalanserad syra som ebbar ut i en lång eftersmak.

Woodbridge by Robert Mondavi Pinot Noir, Magnum

189,00 kr


En generös, fruktig och rakryggad Pinot Noir från Kalifornien i magnumflaska, och prislappen gör en definitivt inte trumpen. Utmärkt till kraftiga fiskrätter samt lättare kötträtter på ljust kött och vegetarisk mat.

Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence, ekologiskt

175,00 kr


Ekologiskt Pinot Noir från Alsace. Smaken har en fint balanserade syra, en trevlig kryddighet och frukt som samsas med fatkaratären genom hela eftersmaken. Passar till lättare och medelkraftiga rätter av ljust kött som fläsk och kalv, kyckling eller sallader. Men även till lättare rätter av mörkt kött och är utmärkt till krämiga milda ostar.

Gustave Lorentz Pinot Noir La Limite

399,00 kr


Ett mycket högklassigt vin. Doften i Gustave Lorentz Pinot Noir La Limite är uttrycksfull och nyanserad med inslag av röda bär, mörka körsbär, fat, kryddor och lagerblad. Smaken är nyanserad med bra syra samt fina inslag av röda bär, mörka körsbär, fat och kryddor.

La Petite Perrière Pinot Noir

98,00 kr


Fransk Pinot Noir Där druvorna har skördats i både Touraine och delar av södra Frankrike. Vinet har en fruktig doft med inslag av röda frukter, kryddor och en ton av svarta vinbär. Smaken är ganska lätt och frisk med trevliga inslag av röda bär, kryddor och vanilj. Utmärkt till charkuterier och ostar samt lättare kötträtter.