Pinot Noir - en kinkig druva som är mångas favorit i vin.

Viner på druvan Pinot Noir kan vara dyra, inte minst från Bourgogne. Lär dig mer om druvan Pinot Noir och på tips om goda Pinot Noir-viner att köpa på Systembolaget.

Pinot Noir - skylt på en vingård i Bourgogne, Frankrike.

Den ädlaste av druvor som står bakom vinvärldens mest erkända och exklusiva viner – Pinot Noir. Lär dig mer om Pinot Noir och konstformen bakom denna ädla druva som ger några av världens bästa viner.

Vi tipsar också om flera goda pinot noir-viner från olika platser i världen längre ner i artikeln.

Kanske har du gått och sneglat på rödvinsflaskorna från Bourgogne och häpnat över prissättningen. Det är du i så fall inte ensam om. För att förstå prislappen måste vi även förstå arbetet, konsten och slutprodukten bakom den när det handlar om viner av Pinot Noir.

Rätt klimat för Pinot Noir

Pinot Noir är en mycket kräsen druva. Till skillnad från t.ex. Chardonnay så är den oerhört klimatkänslig. Den vill inte ha varmt, inte kallt, den vill bara ha lagom. I och med att det är en druva som mognar tidigt så lämpar sig varma klimat mycket dåligt då den inte hinner utveckla sin fulla potential innan den blivit övermogen. Pinot Noir-vinerna tenderar då att bli syltiga och inte särskilt tillfredsställande.

Pinot noir, druvklasar på vinranka.
Pinot noir är en kinkig druva som ger eleganta rödviner.

I för kalla klimat mognar Pinot Noir alltför långsamt och utvecklar otrevliga vegetabiliska toner. I kalla klimat där det tenderar att regna mycket är risken också stor att druvorna börjar ruttna, speciellt då druvorna har tunna skal och växer väldigt tätt i klasarna. I ett lagom svalt klimat kan Pinot Noir dock utveckla eleganta, parfymiga viner. Unga viner ger i regel fruktiga toner av jordgubbe och körsbär medan lagrade viner kan utveckla en enorm komplexitet med karaktärer av bland annat viltkött, höstlöv och läder.

Pinot Noir från Bourgogne - världens bästa vin

Pinot Noir är framförallt känd som den blåa druvan i Bourgogne, där många av de uttalade bästa vinerna i världen kommer ifrån. I Bourgogne lever druvan bra. Där finns kalkrika och väldränerade jordar samt ett lagom klimat som skapar perfekta förutsättningar för Pinot Noir. Pinot Noir-viner från Bourgogne kan gå från lätta till medelfylliga, och är sällan sträva. Till dessa Bourgogne-viner passar ofta lättare anrättningar på kött, fågel eller fisk.

Idag finns Pinot Noir lite överallt i världen där det inte är för varmt. Tack vare att det är en druva som lätt klonar sig och muterar sig till att klara av vissa förutsättningar så har man lyckats förhållandevis bra med att odla den på många platser i världen.

Pinot noir i Champagne och USA

Nya Zeeland och USA är två länder som lyckats mycket bra. I det lite kallare området Champagne är Pinot Noir också en av de tre viktigaste druvorna tillsammans med Chardonnay och Pinot Meunier. På grund av klimatförändringar odlar man faktiskt druvan nu även i södra England, där den nästan uteslutande är ämnad för mousserande viner.

Historien är lite oklar vart Pinot Noir härstammar ifrån. Klart är dock att det är en mycket gammal sort. Många druvor har fått sina anlag från Pinot Noir, däribland kan nämnas Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Pinotage, antingen via mutation eller genom hybridisering.

Sideways - ett genombrott för Pinot Noir

Ett genombrott skedde år 2004 då den amerikanska filmen Sideways kom ut. I filmen talar huvudkaraktären som är vinentusiast mycket gott om just Pinot Noir samtidigt som han föraktar Merlot. Detta ledde till en trend världen över men i synnerhet USA, som blev så stor att amerikanska Merlot-odlare fick lida för det.

En studie av Vineyard Financial Associates kom fram till att filmen kostat amerikanska Merlot-odlare 400 miljoner dollar under de 10 åren efter att filmen haft premiär. Samtidigt ökade försäljningen av Pinot Noir-viner med omkring 16% i USA. Pinot Noir-trenden ser också ut att hålla i sig. Det är spännande hur populärkultur kan påverka vinkonsumtion på det här viset. 

Goda Pinot Noir-viner från olika länder:

André Clouet Grande Réserve

349,00 kr


André Clouet Grande Réserve är en champagne med fruktig, utvecklad, nyanserad doft med fina inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat, dadlar och pomerans. Smaken är fruktig, mycket frisk, utvecklad med inslag av röda äpplen, rostat bröd, mineral, valnötter och apelsin.

Villa Wolf Pinot Noir

129,00 kr


Villa Wolf Pinot Noir har en vackert rödblå färg. I doften känns toner av jordgubbar, mörka körsbär samt en viss kryddighet. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, skogshallon och fräsch syra samt en lätt jordig rökighet. Finns även på halvflaska.

Mezzacorona Pinot Nero

99,00 kr


Mycket prisvärd pinot noir! I Mezzacorona Pinot Nero får du en ren, bärig doft av körsbär, kryddor och hallon. Frisk fruktig mjuk smak som domineras av röda körsbär, svartvinbär, hallon, färska örter med inslag av fat och mjuka tanniner.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


Kalifornisk Pinot Noir där vi verkligen kan uppleva hur komplext ett Pinot-vin kan vara. Vi finner kryddiga dofter av hallon, blåbär, jordgubbar och vanilj. Smaken är len med mjuka tanniner och välbalanserad syra som ebbar ut i en lång eftersmak.

Punt Road Pinot Noir

169,00 kr


Ett läckert pinot noir-vin från Yarra Valley i Australien. I glaset ett josigt och rödfruktigt vin med fin aromatisk, frisk syra och inslag av skogshallon, salvia, färska örter och fat.

Kim Crawford Pinot Noir

269,00 kr


En Pinot Noir från Nya Zeeland med fruktig och elegant doft med inslag av röda frukter och bär, mörka körsbär samt ett stråk av krydda och blommor. Smaken är fruktig som väl balanseras upp av en hög syra och en bra smakintensitet. I eftersmaken finner man båda röda och mörka frukter, kryddor och en spets av blodapelsin.

Erath Pinot Noir

219,00 kr


Erath Pinot Noir har en härligt fruktig doft med inslag av solmogna mörka körsbär, björnbär, röda vinbär, plommon och toner av jasmin och örter. Smaken är nyanserad med lätt fatkaraktär. Tanniner och fruktsyra är vackert balanserade vilket ger en lång och mjuk eftersmak.

Gustave Lorentz Pinot Noir Evidence, ekologiskt

199,00 kr


Pinot Noir Evidence från Gustave Lorentz har en medelstor och angenäm doft med inslag av hallon, körsbär och integrerade toner från ekfaten. Smaken har en fint balanserade syra, en trevlig kryddighet och frukt som samsas med fatkaratären genom hela eftersmaken.

Robert Weil Junior Spätburgunder Unique

149,00 kr


I Tyskland kallas druvan pinot noir för spätburgunder. Robert Weil Junior Spätburgunder Unique har en finstämd doft med inslag av röda plommon, skogshallon samt en fläkt av blommor och kryddor. Smaken är mjuk med fräsch syra och fina toner av skogshallon, röda vinbär samt ett stråk av körsbär och kryddor.

Pinot Noir for you and for me

79,00 kr


Ett plånboksvänligt pinot noir-vin med toner av sommarens bär, både hallon, björnbär och körsbär. Vinet är friskt och fruktigt men en bra intensitet, och passar utmärkt till både kraftiga fiskrätter, vegetariskt och lättare köttanrättningar.