Semillon – druvan med stjärnstatus i många vinområden.

Semillon har sitt ursprung i Bordeaux och är där den mest odlade gröna druvan. Den blandas ofta med sauvignon blanc till både torra och söta viner. Den finns även i andra länder som i vinområdet Hunter Valley, Australien där den fått riktig stjärnstatus.

Vingård med Semillon-druvor.

Semillon står för 45 procent av arealen vad det gäller gröna druvor i Bordeaux. Här blandas semillon med sauvignon blanc till både torra och söta viner. De mest kända söta vinerna är från Sauternes och Barsac, där förutsättningarna är ypperliga för att tillverka ädelrötade viner. Högklassiga torra viner finner man bland annat i Pessac-Léognan.

Att blanda semillon och sauvignon blanc förkommer över hela världen och benämns då ofta som en vit ”Bordeaux Blend”. Välgjorda viner finner vi bland annat i Sydafrika, Australien och Chile.

Framgångsrik stil av semillon i Hunter Valley

Det land som odlar mest semillon efter Frankrike är Australien. Den förekommer över hela landet, men de mest kända vinerna finner vi i Hunter Valley. Här skördar man druvorna tidigt och får därigenom en låg alkoholhalt samt en hög och frisk syra. Här får den toner av grapefrukt och gröna toner som påminner en del om sauvignon blanc. De är lagringsdugliga och utvecklar med ålder en ton av bivax, gummi, vaxduk och honung.

Goda viner med semillon:

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.

Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon

89,00 kr


Ett vitt vin från Sydafrika och ett vinhus med lång historia. Spier Signature Sauvignon Blanc Sémillon är ett fruktigt och aromatiskt vin med toner av päron, krusbär, bivax, citrus och melon.

Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut

120,00 kr


Både smak och doft i Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut har tydliga inslag av solmogna gula äpplen, nötter, nougat, nyrostat bröd samt uppfriskande toner av citronzest. Den andra jäsningen på flaska ger upphov till en finstämd syra och eleganta små bubblor samt en ökad smakrikedom. Eftersmaken är lång och ihärdig likt en efterlängtad kyss.

Brokenwood Semillon

199,00 kr


Pigg doft av florala toner med inslag av citrongräs. Smak av päron, solmogen citrus och inslag av zest i syran. Årgången gav aningen lite rikare stil på vin än tidigare årgångar av Hunter Valley semillon.

27.06.2024