5 färgstarka och attraktiva nya viner denna vecka.

Vi har valt fem spännande och attraktiva viner som kommer pryda Systembolagets hylla för tillfälliga nyheter med start den 11 april.

5 nya viner i tillfälligt sortiment vecka 15 2025.

Faustino I åldras med värdighet – det vet vi sedan länge. Årgång 2004 är en av endast 15 årgångar som fått det högsta betyget "excelente" av Consejo Regulador de Rioja sedan 1925. Detta tack vare oöverträffade klimatförhållanden och avsaknaden av sjukdomar under hela odlingssäsongen. Här får vi ett vin som verkligen åldrats med värdighet och har många vitala år framför sig.

Faustino I Gran Reserva 2004 är en klassisk blandning av 86 procent tempranillo, 9 procent graciano och 5 procent mazuelo från vingårdarna Oyón och Laguardia. Vinet lagrades 26 månader i amerikanska och franska ekfat.

Förförisk pinot noir från hyllad producent i Kalifornien

Som välbetald mäklare på Nasdaqbörsen i New York under tolv år hade Jamie Kutch möjlighet att prova många fantastiska viner. Hans resa från intresserad vindrickare till en av Kaliforniens mest hyllade vinmakare är en framgångssaga utan motstycke. Efter att ha smakat en pinot noir från den berömda firman Kosta-Browne skickade han ett mejl till delägaren Michael Browne som gav honom chansen att få jobba i vineriet och lära sig grunderna. Det gav mersmak och Jamie och hans flickvän och kompanjon, Kristen Green, lämnade storstadsstressen och flyttade till Kalifornien för att satsa på vinbranschen.

Här får vi ett vin från Sonoma Coast som lockar med en ungdomlig, nyanserad och kryddig doft med inslag av röda körsbär, solvarma jordgubbar och tobak. Elegant, frisk, kryddig och bärig smak med inslag av körsbär, hallon och örtkryddor.

Eller som Alf Tumble utrycker sig i DN Mat& Dryck den 5 april. Vinet får 92 poäng av 100 möjliga och en 5: a som graderar prisvärdhet. Det vill säga i det här fallet en stark rekommendation:

"Om du någon gång ska unna dig en riktigt bra pinot noir har du chansen här. Receptet stavas perfektion och balans. Det finns absolut mer kraftfulla och smakmättade viner men det här är något annat. Lyxig, snygg och finkornig i texturen. Parfymigt rödfruktig på toppen och dovt kryddig i botten. Servera till ankbröst, linser och skysås.”

Läcker chardonnay från Mayacamas

Vi fortsätter spåret med högklassiga viner från Kalifornien. Mayacamas grundades 1889. Sedan 50-talet har de producerat ett av de renaste, mest lagringsdugliga chardonnayvinerna i Kalifornien. Druvorna kommer från vingårdar i Mount Veeder där stockarna har en genomsnittsålder på 30 år. Druvorna skördades och sorterades för hand i mitten av augusti. De pressades mestadels i hela klasar (95%) och musten fick sedan jäsa i ekfat vid låg temperatur. Ingen malolaktisk jäsning.

Vinet har lagrats 12 månader på sin jästfällning i ekfat i en kombination av olika storlek, ursprung och ålder. 60 procent var franska 225-litersbarriquer. Ingen bâtonnage (omrörning av jästfällningen).

Sprudlande och festlig Lambrusco

Efter flera framgångsrika lanseringar kommer det nu en ny årgång av Cleto Chiarlis flaskjästa Lambrusco, nu från årgång 2024. Området Lambruscos historia är nära sammanflätad med Chiarlifamiljen som utan tvekan är en av de viktigaste producenterna av rött mousserande vin i världen.

Serveras vid 10–12°C som aperitif, till kallskuret, eller anrättningar som gärna får ha markerad sälta eller syrliga ingredienser.

Vid tillverkningen pressas druvorna (Lambrusco di Sorbara) varsamt och macererar med skalen i 24 timmar under temperaturkontroll. Jäsningen sker på flaska och vinet lagras därefter sex månader innan de släpps. Det finns därför en viss fällning i flaskan.

Nyanserad och fruktig merlot från Washington State

Bra viner börjar i vingården och det är ingen tvekan om att Washington State har alla förutsättningar för att producera viner av hög kvalitet. Som här i en fint nyanserad och fruktdriven merlot från Chateau Ste Michelle som är Washingtons mest berömda vinhus.

Druvorna avstjälkades innan de pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa. Vinet har lagrats i en kombination av nya och gamla ekfat, både franska och amerikanska

08.04.2025

Pinot Noir - skylt på en vingård i Bourgogne, Frankrike.Pinot Noir – en av världens mest älskade druvor.

Pinot Noir är en av vinvärldens mest älskade – och mest svårodlade – blå druvor. Den ligger bakom några av världens bästa rödviner, framförallt från Bourgogne i Frankrike, men också från Nya Zeeland, USA och Tyskland.

Läs mer
Chardonnay, odling på vingård.Chardonnay – de vita druvornas kameleont.

Chardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan du egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla ”husets vita” på krogen?

Läs mer
Vinodling i Washington state.Washington – en stat med alla förutsättningar för vinodling.

Bra viner börjar i vingården och det är ingen tvekan om att Washington State har alla förutsättningar för att producera viner av hög kvalitet.

Läs mer
Lambrusco, Carezza.Lambrusco – en spännande druvfamilj.

Här berättar vi mer om den trendiga druvfamiljen Lambrusco, som ger pärlande viner i olika nyanser och smakstilar.

Läs mer