Bra viner börjar i vingården och det är ingen tvekan om att Washington State har alla förutsättningar för att producera viner av hög kvalitet.
På 1930-talet var vinodlingarna i Washington helt baserade på den amerikanske druvsorten concorde, som är föga lämpad för vintillverkning. Man gick senare över till europeiska druvsorter och utvecklades mer mot kvalitet. Men om man jämför Washington State med Kalifornien var man lite tröga i starten.
När Kalifornien 1969 var väl på väg fanns det bara två vinerier i Washington. Men snart kom även vinboomen hit och 2014 fanns där över 800 vinerier. Idag finns det 1.050 och nya ambitiösa vintillverkare dyker stadigt upp som svampar ur jorden.
Washington är efter Kalifornien den näst största producenten av kvalitetsvin i USA och det odlas vin på nästan 25.000 hektar. Washington är ett mycket dynamiskt vinområde där 90 procent av vintillverkarna är fristående och producerar mindre än 60.000 flaskor.
Det finns 20 olika ursprungsområden i Washington State, det vill säga AVA (American Viticulture Area). Men Columbia Valley AVA är mycket dominerande och står för 99 procent av vinodlingarna. Inom Columbia Valley finner man 16 subregioner med egen AVA, såsom Yakima Valley, Walla Walla Valley och Horse Heaven Hills. Det är bara tre AVA som inte ligger i Columbia Valley: Columbia Gorge, Lewis-Clark Valley och Puget Sound.
De flesta vingårdarna i staten ligger öster om Cascadebergen. Här får man skydd av både bergskedjorna Olympics och Cascade som ger ett varmt och soligt klimat med lite nederbörd. Det är därför nödvändigt med konstbevattning från Columbia River, som är den fjärde största floden i USA.
Det är faktiskt mer solsken per dag här under växtsäsongen (upp till 17 timmar) i jämförelse med Kalifornien. Detta ger en rik fruktighet till vinerna. Det som verkligen ger förutsättning till kvalitet är dock de kalla nätterna. Det är inte ovanligt med 33 grader på dagen, som sedan faller till 7 grader under natten. Denna stora temperaturskillnad förlänger mognadscykeln och ger druvorna en längre tid att bilda god smak och aromämnen. Det ger också förutsättningar för en bra syra, fräschör och mogna tanniner. En bra beskrivning av vinerna från Washington är att de har Nya Världens rikliga fruktighet samt den Gamla Världens struktur.
Jordmånen i Washington State är mycket lämpad för vinodling. Berggrunden består av basalt som är en lavabergart som har sitt ursprung i en mycket omfattande förhistorisk vulkanisk verksamhet. En annan viktig faktor är de enorma översvämningar som skapades efter den senaste istiden för cirka 15 000 år sedan. Det som fördes med av vattnet och vindarna blev grunden till områdets finkorniga lössjordar.
Den rika förekomsten av grus ger god dränering, och då jorden är rik på sand är många av stockarna planterade med sina egna rötter. Det är nämligen så att vinlusen inte trivs så bra i sand och därför är det inte nödvändigt att ympa stockarna på amerikanska rotsystem.
I Washington finner man en mycket stor variation av druvor och vinstilar. Det odlas hela 80 olika druvsorter. De mest odlade druvorna är cabernet sauvignon, chardonnay, riesling, merlot och syrah. Tillsammans står de för mer än 80 procent.
Vissa druvsorter odlas i mycket små kvantiteter men ligger ändå bakom några av de bästa vinerna.
USA
129 kr
139 kr
Fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av gula äpplen, ananas, smör, valnötter, vanilj, kardemumma och mango. Serveras vid 10-12°C till smakrika rätter av fisk eller ljust kött.
USA
159 kr
Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon är ett fruktigt vin med balanserad smak och rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj. Passar mycket bra till rätter av mörkt kött, lamm, nötkött, blåmögelostar och mörk choklad.
USA
155 kr
Boom Boom! Syrah är ett välgjort och fruktigt vin som passar utmärkt till medelkraftiga viltanrättningar. Du kan gärna inkludera lite sötma i såsen eller tillbehör. Det passar utmärkt till viltköttet och det klarar detta vin alldeles utmärkt.
USA
149 kr
Ett livligt och friskt vitt vin på riesling med toner av persika, lime och mineralitet. Perfekt till asiatiska rätter.
31.05.2023
När man pratar om vin finns det vissa ord som är återkommande när det handlar om att beskriva hur ett vin smakar. Men vad betyder egentligen "fylligt" och "mineraliskt", till exempel? Här reder vi ut några av de vanligaste termerna.
Läs merLär dig mer om druvan som odlas flitigast för vin världen över – Cabernet Sauvignon. En blå druva som är oerhört populär och gör goda viner - som du också får tips på längre ner på sidan.
Läs merMerlot är världens näst mest odlade druva och vanlig i de högklassiga Bordeauxvinerna men trots det hamnar druvan lite i skymundan. Lär dig mer om merlot.
Läs merVarje år utses de bästa vingårdarna ur ett vinturistiskt perspektiv av World´s Best Vineyards och på årets lista finns två av våra producenter, Robert Mondavi och Aveleda.
Läs merWashingtons mest berömda vinhus som gör prisvärda och välgjorda viner i alla prisklasser.
Läs mer