Här berättar vi mer om den trendiga druvfamiljen Lambrusco, som ger pärlande viner i olika nyanser och smakstilar.
Lambrusco är ett samlingsnamn för ett tiotal mycket gamla blå druvor som har sitt ursprung i Italien. Vinerna är nästan alltid pärlande och det finns en bred färgpalett från vita till rosé och mörkröda viner. Många viner är blandningar av olika lambrusco-druvor som alla har en unik smakprofil. Här följer tre av de viktigaste sorterna.
Är kanske den mest respekterade druvan i familjen Lambrusco. Den förekommer flitigt i området mellan floderna Secchia och Panaro som ligger i provinsen Modena i Emilia-Romagna. Vinerna är ljusa till färgen och de är lätta, fräscha och pärlande med delikata toner av körsbär, andra röda frukter och bär, samt apelsin och blommor. De är utmärkta som sällskapsdryck eller till charkuterier, sallader, vegetarisk mat eller anrättningar på ljust kött eller fågel.
Italien
159 kr
Nyanserat, bärigt, mycket friskt, pärlande vin med inslag av jordgubbar, körsbär, blodapelsin, smultron, hallon, örter och persika. Smaken är torr, harmonisk och balanserad. Ett lättare vin med 11,5 procent alkohol.
Druvan förekommer i flertalet områden i Emilia-Romagna och är även en komponent i Lambrusco Mantovano DOC som tillverkas i Lombardiet. Vinerna är torra eller halvsöta och är mörkare, kraftfullare och strävare jämfört med de flesta andra lambruscodruvorna. Här associerar man vanligtvis aromerna med mörka bär och frukter som blåbär och svarta vinbär.
Italien
149 kr
Torrt och läskande med fina bubblor och en vacker djup färg. Inslag av björnbär, mörka körsbär och jordgubbar. En snygg underliggande mineralitet och med en bra struktur blir detta en spännande partner till kvällens pasta.
Druvsorten har troligtvis sitt ursprung i kommunen Santa Croce di Carpi som ligger i provinsen Modena i Emilia-Romagna. Namnet kommer från att druvklasarna har en form som liknar en salami. Det är den mest planterade druvan i lambruscofamiljen och finns även i Lombardiet och på Sardinien. Vinerna blir kraftfulla, fruktiga och aromatiska med både hög syra och strävhet.
26.06.2024
Italienska viner utklassar andra viner med sin popularitet bland svenskarna. Men vilka viner är de bästa av de bästa? Här listar folk o folks dryckesexpert Mats Claësson sina italienska vinfavoriter..
Läs merHar du också förälskat dig i de bubbliga vinerna från Italien? Vi talar inte bara om päronsprakande proseccos – de italienska regionerna har så mycket spännande att erbjuda i det mousserande segmentet. Här tipsar vi om några bubbelfavoriter!
Läs merVi svenskar har en stor förkärlek för Amarone och Ripassoviner, men vi vill slå ett slag för de läckra vinerna från Valpolicella som inte involverar torkade druvor.
Läs merRipasso och Amarone nämns ofta i samma sammanhang. Få en inblick i vad Ripasso är för något.
Läs mer