Madeleine Stenwreth är en av få som kan kalla sig Master of Wine.

folk o folk har fått en pratstund med den fascinerande kvinnan Madeleine Stenwreth som är en av endast tre svenskar med den prestigefyllda titeln Master of Wine.

Bild på Madeleine Stenwreth

Madeleine Stenwreth är en av tre svenskar med titeln Master of Wine. Titeln har funnit sedan 1954. För närvarande har drygt 340 personer i hela världen klarat av den tuffa examinationen. Tre av dem är svenskar, men bara två bor i Sverige. De är Ulf Sjödin, som är kategorichefsansvarig på Systembolaget, och Madeleine Stenwreth som arbetar som frilansande konsult i hela världen. Förutom svåra teoretiska och praktiska prov i vinkunskap har Madeleine även gjort en avhandling på området: -Jag skrev om hur Malbec-druvan i Argentina påverkas av höjdskillnader. Efter det kunde jag välja att nörda ner i ett land och ett ämne, men jag har valt att arbeta över hela världen. Jag är mer av en generalist.

Jorden runt i vinets tecken

folk o folk träffar henne i baren på Scandic Anglais i Stockholm en måndag. På onsdag ska hon resa till Nya Zeeland och vara där i tre veckor.

- Jag ska resa från norr till söder och besöka de olika vinregionerna och fortsätta min fördjupning i stilar och kvaliteter inom alla underregioner. Vad skiljer egentligen en Chardonnay från Nelson på sydön från en Chardonnay som kommer från Gisborne på norra ön? Det är sånt som jag ska undersöka och lära mig. Vem sätter vinets karaktär, är det vinmakaren eller platsen. Jord med högre andel kalk ger en stil, stenig grusjord eller granit en annan.

Att träna upp sin sensoriska förmåga

Ni kanske förstår att Madeleines näsa och smaklökar inte riktigt fungerar som gemene mans. Men hennes hemlighet är inte genetik utan träning.

- När jag gick min sommerlier-utbildning var jag 21 år och först fattade jag ingenting. Jag kände inget av det som min lärare pratade om och blev desperat. Men så började jag lära mig dofter i mataffären. Jag luktade på en tomat och upptäckte att det var stjälken som luktade. Hur luktar nyslaget gräs? Jag pillade på timjan och kände att doften förändrades. Jag började hänga upp mina dofter på bilder och minnen. Då får du ett referensbibliotek i skallen som gör att du kan hitta olika dofter och smaker i ett vin.

Vuxit upp i branschen

Men hur hamnade Madeleine Stenwreth på sommellerieutbildning redan som mycket ung?

- Jag är född in i branschen. Mamma och pappa drev hotell hemma i Värmland och jag har sprungit i restaurangkök sedan jag var två år gammal. När jag blev lite äldre hamnade jag i spritkassan och fick hålla ordning. Jag var en del i köket och arbetade bland annat i disken, men jag trivdes bättre i matsalen. Jag var hovmästare som mycket ung och en gång kom en gäst och ville ha hjälp när han skulle beställa ett vin till sin stek. Det stod förkortningen Cab sauv. på menyn. Då visste jag inte vad cab betydde och insåg att jag behövde en utbildning…

Pinot Noir

Nu knappt 30 år senare är Madeleine en av Sveriges ledande experter på vin. Den druva som är hetast just nu i vinvärlden är Pinot Noir. På Nya Zeeland ska hon delta i en tre dagars konferens där druvan är enda ämnet. Jag frågar när druvan blev så populär.

- Det började i Bourgogne för 1000 år sedan, säger Madeleine och skrattar.

Det som gör Pinot Noir-druvan unik är att den odlas över hela världen och att alla producenter kan jämföra sig med varandra. Ett Pinot Noir-vin blandas sällan med andra druvor vilket gör att smaken blir mer ren och obefläckad. Det går inte att kamouflera en dålig skörd eller en slarvig produktion genom att tillsätta en annan druva eftersom den är så delikat i sig själv och kan inte dölja att man försökt att hjälpa den att bli bättre än den verkligen är. När Madeleine ska beskriva ett Pinot Noir-vin använder hon ord som lång och elegant, väldigt transparent.

- Först beskriver jag vinets doft och smak. Sen pratar jag om vinets karaktär. Är det en käftsmäll eller en diskret personlighet. Kommer smakerna smygande eller är det pang på. Hur länge stannar de i munnen och sprakar?   

Det aldrig sinande intresset

Att prata vin med Madeleine är kul. Hon har ett levande språk och skrattar ofta. Det går inte att tvivla på hennes passion. Men sista frågan måste ändå bli: tröttnar du aldrig på vin?

- Ibland när jag kommer hem efter en lång resa där jag testat vin i många dagar och känner att tungan och tänderna är blå. Men när min man vill dricka vin så kan jag ibland känna nej, men då går jag in i min vinkyl och så hittar jag vin som jag blir nyfiken på och som jag undrar hur mår du i dag och då...

Madeleine Stenwreth

Faktarutan

Namn: Madeleine Stenwreth

Familj: Gift med Torbjörn, son Andre 21, dotter Michelle 17. Bonusson Ted 27.

Ålder: 48

Bor: Karlstad, Värmland

Stressar av med: Träning, blandar gymmet med att samla krafter ute i naturen, umgås med familjen och laga mat.

Dricker i en bar: Alltid nyfiken och provar gärna något vin som jag inte testat tidigare.

Favoritvin: Alla intressanta och spännande viner från jordens alla hörn; från Georgien till Piemonte, Nya Zeeland till Languedoc. Livet är för kort för att dricka samma vin om och om igen.

Favoritsprit: Skotsk maltwhiskey, alltid med vatten och inte med is.

Äter gärna på måndag: Tittar in i kylen och skapar det som inspirationen ger just då.

Äter gärna på helgen: Pilgrimsmusslor och torskrygg.

Senaste bok: Winter of the World, Ken Follet

Favoritkrog i Sverige: Testar nya varje gång i Stockholm, men en klassiker som Sturehof går alltid hem.

Bästa vinbar i världen: Spenderar mest tid ute på vingårdar när jag reser och inte så mycket city-tid.

Lagar helst: Älskar att göra storkok och grytor, följer aldrig recept utan skapar ”längs vägen”.  Helgrillad entrecote med min bearnaise gör familjen lyrisk.

Senaste resa: Brasilien på semester med familjen över jul/nyår, Nya Zeeland januari-februari i tre veckor.

Detta vet vi inte om Madeleine: Älskar utmaningar och äventyr. Har hoppat fallskärm, tog PADI Advanced dykcertifikat under mitt backpacker år resande jorden runt. Handmatade en revhaj och var nere på 43 meters djup under en dykresa i Australien.

Faustino Reserva

99,00 kr

111,00 kr


Ett utmärkt vin att avnjuta som det är idag, men passar även som handen i handsken till medelkraftiga kötträtter. Smaken är medelfyllig med en fin balans mellan mörk fruktighet och vanilj, nötter, torkade örter samt kryddor från faten.

Robert Mondavi Private Selection Pinot Noir

155,00 kr

171,00 kr


Stor kryddig doft med bäriga inslag av hallon, blåbär och jordgubbar samt fatiga toner av vanilj och kryddor. Kryddig och fruktig smak med lena tanniner och bra syra. Inslag av mörka och röda bär samt rostade fat. Lång, kryddig eftersmak.