Master of Wine Madeleine Stenwreth om chilenska viner.

Madeleine Stenwreth, Master of Wine, reser världen runt och bistår vinmakare med sin kunskap i blendingprocessen. Nu lanseras viner på Systembolaget från Viña Leyda i Chile, där Madeleine har varit involverad.

Madeleine Stenwreth

Madeleine Stenwreth är sedan 2008 Master of Wine. Det är den högsta kvalificeringen och mest prestigefyllda titeln du kan uppnå i vinvärlden. De senaste åren har hon varit verksam som frilansande konsult med Karlstad som bas och världen som arbetsfält. När folk o folk når henne på telefon befinner hon sig på en vingård i Sydafrika – ett av få vinländer som har varit möjligt att vistas i under pandemin.

– Jag är inte skapad för att sitta hemma och vänta på att gränserna öppnas. Och visst kan jag göra ett och annat webbinar emellanåt, men jag kan inte växla över livet till att bara sitta framför en skärm, säger Madeleine.

När Sydafrika i slutet av november öppnade gränserna åkte hon dit i en månad. För att sedan återvända i januari och vara med under skörden. Det är något som har funnits på önskelistan i över tjugo år, men inte hunnits med då hon har haft fullt upp med konsultandet. 

– Nu har jag flyttat omkring till olika platser och regioner för att få så mycket bredd och djup som möjligt från olika vinmakare som jobbar med olika vinstilar och har fått lära mig massor, säger hon, och i bakgrunden hörs vingårdens tupp gala. 

Sydamerika och Viña Leyda

I vanliga fall arbetar Madeleine också mycket i Sydamerika men restriktionerna sätter stopp för att kunna åka dit just nu.

– Under hela 2020, och nu har det gått fem månader på 2021, har jag fortfarande inte kunnat vara hos dem för att göra jobb som vi har avtalat. Det går inte heller att med bibehållen kvalitet skicka prover från vintankarna i Sydamerika och tvärs över Atlanten för att jag ska sitta i Sverige och bistå dem och vara delaktig i blendingprocessen vin. 

Hon besökte kontinenten för första gången år 2000. 2004 blev hon inköpare på Systembolaget för bland annat Argentina och började då på allvar fördjupa sig i området. Ungefär samtidigt skulle hon skriva sin Master of Wine-avhandling och valde då att skriva om altitudens effekter på Argentinas nationaldruva Malbec, något som gjorde henne känd i hela Argentinas vinkretsar. 

Sedan dess har Sydamerika med Argentina och Chile haft en speciell plats i hennes hjärta och hon har ofta varit där och arbetat.

Viña Leyda i Chile är en vinproducent som Madeleine har ett nära samarbete med. När hon 2010 sadlade om och blev konsult var Viña San Pedro, som äger Viña Leyda, hennes allra första kund.

– Jag åkte dit och hjälpte dem att utveckla vinerna och att förbättra kvaliteten på deras listningar samt var delaktig i att de viner som eventuellt skulle kunna lanseras på Systembolaget blev så bra som möjligt. Jag arbetade med dem under sju år.

Leydadalen

Kustnära klimat med vindar och kyla från havet

Viviana Navarrete, chefsvinmakare på Viña Leyda

Viviana Navarrete är vinmakare på Viña Leyda. Hon är en passionerad, hårt arbetade trebarnsmor som har arbetat sig upp i en mansdominerad värld till att i dag vara av de bästa vinmakarna i Chile.

– Hon och jag har varit en inspiration till varandra och vi har en fantastisk dialog. Utmaningen för en vinmakare är att kunna lyfta blicken och förstå hur vinet visar sig för den som står på andra sidan och provar, analyserar och kommunicerar om vinet. Och jag har hjälpt Viviana att se det som jag ser i vinerna och att få henne att ta vinet ett steg till.

Viña Leyda ligger i Leyda-dalen vid kusten ut mot Stilla havet. Här ligger vingårdarna mellan fyra och 12 kilometer från havet.

– Där hamnar man mitt i skottgluggen med både vindar och kyla från havet. Klimatet är svalare än i övriga vinregioner eftersom det ligger på utsidan av kustbergen, och det gör att växtsäsongen för druvorna blir längre.

Den längre växtsäsongen gör att druvorna får högre intensitet som i sin tur ger karaktärsfulla viner och en lägre alkoholhalt som gör vinerna eleganta. Dessutom är det kuperat så att druvorna växer med olika vinklar mot både solen och havet och där finns dessutom flera olika jordmånstyper.

– Varje liten del av ett vingårdsläge kan ge mycket olika karaktärer på druvorna. Dessutom hjälper vinden från havet till att blåsa bort fukten så att man slipper röta, som annars kan vara ett problem i kustnära, fuktiga klimat.

Nya viner från Viña Leyda

Viviana Navarrete och Madeleine har provat igenom Viña Leydas viner och hittat dem som är mest intressanta för Sverige och som finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Sauvignon blanc från Chile har en speciell historia. Druvorna gav från början ganska alldagliga viner. Men det visade sig att det man hade trott var sauvignon blanc i själva verket var en annan druvsort. Nu har man gjort en massa nyplaneringar med äkta sauvignon blanc, vilket ger avsevärt bättre viner.

– De kustnära områdena har fått de här druvorna att explodera med de rätta karaktärsdragen. Och Leyda som ursprung producerar bland de i särklass bästa sauvignon blanc-vinerna i Chile eftersom det är havsnära. 

– Det här är ett vin som ligger någonstans mellan Nya Zeeländska Marlborough och och Sancerre i stil, med lite mer flirtighet mot Sancerre. Det är för dem som tycker att det vore kul att prova ett vin med klassiska karaktärer, men som kommer från ett vinland som man kanske inte kan förvänta sig kan göra sauvignon blanc på det här sättet – det är för dem som är lite nyfikna.

Det andra vinet är en pinot noir. Pinot noir från Leyda-dalen får en lite mer burgundisk stil än andra pinot noirer från varma klimat. 

–  När pinot noir är som bäst är den smal, stram samt finlemmad med härlig, blommig rödfruktig stil utan den sötaktiga knäckighet och det inslag av blåbärspaj som ofta finns i pinot noir i den här prisklassen. Det här vinet har alla förutsättningar att visa sin elegans och den mer svala, havsnära stilen.

Leyda Garuma Sauvignon Blanc

149,00 kr


Leyda Single Vineyard Garuma Sauvignon Blanc har en intensiv och aromatisk doft med inslag av grön sparris, mineral, lime, färska örter och en lätt blommig ton. Smaken är torr och frisk med fina toner av lime, färska örter, grön sparris och grapefrukt. Vinet har en lätt krämig textur och en lätt förnimbar sälta från havsvindarna

Leyda Las Brisas Pinot Noir

149,00 kr


Leyda Single Vineyard Las Brisas Pinot Noir har en fruktig och nyanserade doft med inslag av skogshallon, körsbär, färska örter samt en spets av blommor och parfym. Smaken är mjuk och fruktig med frisk syra och trevliga toner av röda frukter och bär, tomatlöv, kryddor och stendamm.