Magiska söta viner från Rheingau och kraftfull barbera från Piemonte.

Vi lanserar tre fantastiska söta viner från en av Rheingaus bästa producenter och en kraftfull barbera från Piemonte. Nu i Systembolagets beställningssortiment.

Riesling från Weingut Robert Weil

Nu lanserar vi tre fantastiska söta viner från en av de bästa producenterna i Rheingau och därtill en kraftfull barbera från Piemonte i Systembolagets beställningssortiment.

Söta viner med syra som gör en hänförd

Robert Weil har med årgång 2020 lyckats med att 32 år i rad producera alla prädikat ända upp till Trockenbeerenauslese. Det är verkligen imponerande och de tre vinerna som vi nu fått förmånen att lansera kommer i en mycket begränsad kvantitet. Det här är söta viner i absolut världsklass. Viner som kan göra en hänförd idag, men som även kan lagras under en mycket lång tid. 

Specialister på riesling

Weingut Robert Weil har helt fokuserat på riesling och de bemästrar denna druva på ett mästerligt sätt. Wilhelm Weil som nu driver familjeföretaget menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till riesling så varför plantera andra druvsorter? Att de har erfarenheten är det ingen tvekan om då vinegendomen grundades 1867.

Vinet har en intensiv doft med inslag av mogen persika, aprikos, honung samt en fläkt av apelsinblom. Vinet är sött men den höga och friska syran ger vinet en ypperlig balans.

Smakintensiteten, balansen och smaklängden är mycket bra och man får allt man kan önska av en god Auslese från de skifferrika sluttningarna i Rheingau.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese

2000,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese har en doft av aprikos, hjortron, persika, gula päron, blöt skiffer och vita blommor. Smaken är söt, men balanseras på bästa sätt med en knivskarp syra. I den nyansrika smaken finner man både  aprikos, hjortron, persika, citron och gula päron.

Vinet har en doft som verkligen breder ut sig. En bukett av aprikos, hjortron, persika, gula päron, blöt skiffer och vita blommor. Smaken är söt, men balanseras på bästa sätt med en knivskarp syra. I den nyansrika smaken finner man både aprikos, hjortron, persika, citron och gula päron.

Både balans, intensitet och smaklängd är av absolut högsta klass!

Vinet har en mycket nyanserad och intensiv doft som gör en hänförd. En bukett av både persika, aprikos, gula päron, mandarin, vita blommor och blöt skiffer. Vinet är sött men det samspelar på bästa sätt med en knivskarp syra (9,5 g/l).

I smaken finner du mycket nyanser av både persika päron, nektarin, grillad citron och mineral. Vinet har en härlig balans, intensitet och eftersmaken dröjer sig kvar och umgås med dina sinnen på ett mycket glädjefullt sätt under en lång tid.

Kraftfull barbera från Piemonte

Nizza Reserva Bricco Roche med blåa druvor

Att det italienska vinområdet Piemonte röner stor uppmärksamhet just nu är ingen underdrift. Det är främst nebbiolo som står längst fram på scen, men barbera börja tala för sig mer och mer. Här har vi en riktigt kraftfull barbera från producenten Tenuta il Fachetto som ligger i Santo Stefano Belbo strax sydväst om staden Asti i norra Italien. 

Det är ett  litet familjeföretag i fjärde generationen som gör barbera i olika prisklasser och stilar och har vi ett vin som på en del sätt påminner om en riktigt bra ripasso, både i kraft och i intensitet.

En kombination av druvans karaktär och ekfatens kryddighet

Druvorna kommer från egendomen Bricco Paradiso i Agliano Terme och och från en högt skattad vingård med barbera som ligger i en syd- och sydöstlig sluttning 220 meter över havet. Jordmånen är en kalkrik lerjord med stråk av kvarts och stockarna har en medelålder på 47-70 år.

Jäsningen genomförs i rostfria ståltankar vid en temperatur av 26-28°C. Den malolaktiska jäsningen och lagringen sker i små fat av fransk ek under 28 månader. Vinet lagras ytterligare i flaskan innan det lanseras på marknaden.

Il Falchetto Nizza Reserva Bricco Roche

499,00 kr


Vinet har en mycket nyanserad varm och intensiv doft med inslag av mörka körsbär, körsbärslikör, fat, salvi, kakao, svart te och kryddnejlika. Smaken är rik, lång och intensiv med toner av mörka körsbär, fat, kakao, kryddor och mörka plommon.

Möt den med en rosastekt köttbit, feta eller krämiga konsistenser och mustiga smaker, så är du hemma.