Söta viner med syra som gör en hänförd
Robert Weil har med årgång 2020 lyckats med att 32 år i rad producera alla prädikat ända upp till Trockenbeerenauslese. Det är verkligen imponerande och de tre vinerna som vi nu fått förmånen att lansera kommer i en mycket begränsad kvantitet. Det här är söta viner i absolut världsklass. Viner som kan göra en hänförd idag, men som även kan lagras under en mycket lång tid.
Specialister på riesling
Weingut Robert Weil har helt fokuserat på riesling och de bemästrar denna druva på ett mästerligt sätt. Wilhelm Weil som nu driver familjeföretaget menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till riesling så varför plantera andra druvsorter? Att de har erfarenheten är det ingen tvekan om då vinegendomen grundades 1867.
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese
Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Beerenauslese har en doft av aprikos, hjortron, persika, gula päron, blöt skiffer och vita blommor. Smaken är söt, men balanseras på bästa sätt med en knivskarp syra. I den nyansrika smaken finner man både aprikos, hjortron, persika, citron och gula päron.
Vinet har en doft som verkligen breder ut sig. En bukett av aprikos, hjortron, persika, gula päron, blöt skiffer och vita blommor. Smaken är söt, men balanseras på bästa sätt med en knivskarp syra. I den nyansrika smaken finner man både aprikos, hjortron, persika, citron och gula päron.
Både balans, intensitet och smaklängd är av absolut högsta klass!
Kraftfull barbera från Piemonte
Att det italienska vinområdet Piemonte röner stor uppmärksamhet just nu är ingen underdrift. Det är främst nebbiolo som står längst fram på scen, men barbera börja tala för sig mer och mer. Här har vi en riktigt kraftfull barbera från producenten Tenuta il Fachetto som ligger i Santo Stefano Belbo strax sydväst om staden Asti i norra Italien.
Det är ett litet familjeföretag i fjärde generationen som gör barbera i olika prisklasser och stilar och har vi ett vin som på en del sätt påminner om en riktigt bra ripasso, både i kraft och i intensitet.
En kombination av druvans karaktär och ekfatens kryddighet
Druvorna kommer från egendomen Bricco Paradiso i Agliano Terme och och från en högt skattad vingård med barbera som ligger i en syd- och sydöstlig sluttning 220 meter över havet. Jordmånen är en kalkrik lerjord med stråk av kvarts och stockarna har en medelålder på 47-70 år.
Jäsningen genomförs i rostfria ståltankar vid en temperatur av 26-28°C. Den malolaktiska jäsningen och lagringen sker i små fat av fransk ek under 28 månader. Vinet lagras ytterligare i flaskan innan det lanseras på marknaden.
Il Falchetto Nizza Reserva Bricco Roche
Vinet har en mycket nyanserad varm och intensiv doft med inslag av mörka körsbär, körsbärslikör, fat, salvi, kakao, svart te och kryddnejlika. Smaken är rik, lång och intensiv med toner av mörka körsbär, fat, kakao, kryddor och mörka plommon.
Möt den med en rosastekt köttbit, feta eller krämiga konsistenser och mustiga smaker, så är du hemma.