3 i topp: GSM-viner.

GSM står för grenache, syrah, mourvèdre och är alltså en blend på tre röda druvor, som bland annat är vanlig i Rhônedalen. Här är Mats Claëssons tre favoriter.

Goda GSM-viner.

Att göra blends på olika druvor när man skapar viner är inget ovanligt och görs för att ge vinet den karaktär man är ute efter. Av av världens vanligaste och mest uppskattade blend är just GMS: grenache, syrah och mourvèdre.

Grenache bidrar med bland annat rödfruktighet, och en viss kryddighet, samtidigt som den ger lätta och mjuka viner. En mycket vanlig druva i viner från Rhônedalen som även kan dra upp alkoholstyrkan i vinet.

Syrah bidrar här med toner av mörkare frukter som plommon, mörka körsbär eller till och med svarta oliver. Kaffe och svartpeppar är också vanliga inslag. Syrah producerar i regel fylliga, tanninrika viner Druvan trivs bra i de flesta klimat och tack vare den höga tanninhalten och den koncentrerade frukten funkar det utmärkt att lagra syrahviner.

Mourvèdre (eller Monastrell som den också kallas) ger fylliga och smakrika viner med tydlig strävhet. Man finner ofta inslag av björnbär och andra mörka frukter samt katrinplommon, kryddor och örter. Vinerna passar till medelkraftiga och kraftiga anrättningar på kött eller fågel.

Topp 3 GSM-viner:

Ken Forrester Renegade

209,00 kr


Ken Forrester Renegade är en av Sydafrikas första Rhône-blandningar och årgång 2020 består av 57% syrah, 37% grenache och 6% mourvèdre. Används med fördel till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller grönsaker.

Glou-Glou Corbières

112,00 kr


Glou-Glou består av 65% syrah, 20% mourvèdre och 15% grenache. I glaset ett fruktigt och generöst vin med smak av skogshallon, björnbär, röda körsbär och plommon samt toner av svartpeppar och färska örtkryddor.

Xavier Vignon Arcane L´Etoile

249,00 kr


Detta vin är en blandning från årgångarna 2015, 2016 och 2017. Druvorna är utvalda från vingårdar som har hög altitud (upp till 600 meter över havet). Fördelningen är grenache 70%, syrah 20% och mourvèdre 10%. Smaken är rik och nyanserad med toner av mörk frukt, svarta vinbär, björnbär, örter och ett stråk av peppar samt lavendel.

Syrah, vindruvor på vingård.

Shiraz och Syrah – samma populära druva.


När du går förbi Frankrike-hyllan på Systembolaget så kan du ibland se flaskor med druvan ”Syrah” på etiketterna. Vandrar du vidare mot Australien så är det vanligt att etiketterna pryds med ”Shiraz”. Visste du att det är samma druva? Här berättar vi mer.

Läs mer »