Champagne – olika typer och vad man äter till.
Välkommen till lilla Champagneskolan! Vår sommelier Mats berättar om druvorna, distriktet och skillnaden mellan olika sorters champagne. Lär dig hur du provar champagne och kombinerar med mat.
Läs mer »Vin är en vetenskap som många ägnar flera år av sitt liv på att lära sig om. Men det betyder inte att alla andra vill höra om det. Här är några tecken på att du eller någon du känner gått och blivit en riktig vinsnobb.
Det är inget fel med att vara intresserad, entusiastisk och nyfiken kring allt som handlar om vinets magiska värld. Men när det övergår till att handla mer om dig än om vinet börjar det närma sig vad vi kan kalla vinsnobberi.
Kanske har du träffat någon som alltid ska ifrågasätta sommelieren på restaurang? Eller som rättar dig när du berättar hur du upplever ett vin? Här är några fler tecken på att du umgås med (eller själv har blivit) en vinsnobb.
Går du på vinprovningen och har ett gäng frågor förberedda innan du ens smakat vinerna? Kanske för att du vill slänga dig med facktermer genom att fråga om saker som MLF eller antalet Brix-grader?
Att fråga utifrån nyfikenhet och intresse är bara positivt och brukar uppskattas av den som håller i vinprovningen. Men använd gärna ord som de flesta kan förstå – då får fler ut något av din fråga.
Läs också: 6 vintermer som kan vara bra att kunna
Du konstaterar gärna att ett vin du inte känner till är prissatt alldeles för högt, trots att du inte vet något om vinet. Prissättningen av ett vin grundas på flera faktorer, från skörden till priset på ekfat. Mindre producenter har även en svårare ekonomisk situation eftersom de inte kan dra nytta av de större företagens mängdrabatter och storköpsfördelar. Den som vill gynna mångfald och småskalighet bland viner och vinproducenter får därför ibland acceptera en högre prislapp.
Läs också: Budgettips - 6 goda vita viner under 100-lappen
På restaurang beställer du gärna in vin åt hela bordet och det ska vara det dyraste - för det är ju alltid det bästa. Eller? Om det är snobbigt att fnysa åt en hög prislapp på vin, så är det minst lika snobbigt att anta att högt pris = hög kvalitet.
Kanske handlar det mer om prestige, att välja viner med ett välkänt namn på etiketten, än att det faktiskt är det bästa vinet, och framförallt det bästa till det ni ska äta?
Läs också: 6 mysiga vinbarer i Stockholm
Att inte gilla ett vin eller inte tycka att det passar perfekt med maten du beställt, det är en sak. Men att påstå att sommelieren inte kan sitt jobb bara för att du inte gillade det – det är en helt annan (och mycket värre). Sommelieren har gjort sina vinval i noga samarbete med kocken som gjort menyn, och vinerna är valda för att passa både maträtterna och så många som möjligt av gästerna.
Men ännu värre är det om du blir bjuden på middag med vin till och ändå ska göra sak av att "det här vinet skulle jag aldrig ha valt till fläsk". Vinsnobberi när det är som värst.
Läs också: 5 tips för att matcha vin och mat på restaurang
Du beställer in en eller flera flaskor av ett vin på en restaurang eller vinbar, men vinet är inte vad du förväntade dig så du skickar ut vinet igen, som om du provsmakade glass. Ska du beställa en flaska är det bra om du har lite koll på vintypen, producenten eller området, och fråga gärna personalen om vinet innan du beställer det om du inte druckit just det vinet innan.
Om du inte är någorlunda säker på att du tycker om just det vinet kanske det är bättre att hålla sig till de viner som serveras på glas, istället för att låta restaurangpersonalen öppna vinflaskor i onödan.
Läs också: Världens bästa restaurang finns i Sverige
Välkommen till lilla Champagneskolan! Vår sommelier Mats berättar om druvorna, distriktet och skillnaden mellan olika sorters champagne. Lär dig hur du provar champagne och kombinerar med mat.
Läs mer »Idag odlas det vin i världens alla hörn, från Moldavien till Kina. Vi pratar länder som varken är nya eller gamla världen utan utan fortfarande lite "up and coming". Här listar vi några av dessa mindre men väldigt spännande länder vars viner vi vill prova.
Läs mer »Emma Ziemann har vunnit Sommelier-SM tre gånger i rad och jobbar på en av landets absolut bästa restauranger. Folk o folk fick en pratstund med henne om vinnörderi, tävlingsfokus och härliga vinminnen bland annat.
Läs mer »Valet av glas påverkar vinets smak. Framförallt är vinglasets form och material avgörande. Men även glasets tjocklek och utseende påverkar våra sinnen.
Läs mer »