7 tips som gör vinupplevelsen bättre.

Har du köpt hem en flaska vin någon gång bara för att upptäcka att det inte var så gott som du hoppats? Oavsett prisklass så finns det en del saker du kan testa för att ge vinet chansen att visa sig från sin bästa sida.

Tips som får vinet att smaka bättre.

De flesta av oss har nog våra favoriter när det kommer till vin – om inte en specifik producent så kanske en druva eller region. Men vindrickare är överlag benägna att testa nya viner också. Säkerligen känner du igen dig i en situation där du sett en flaska i Systembolagets tillfälliga sortiment som väckt ditt intresse, eller att du fått en rekommendation av någon bekant? Men så kommer du hem och när det väl blir dags att korka upp uppfyller vinet inte alls dina förväntningar...

Det är trist, men det har hänt oss alla. Tur är väl då att det finns flera saker du kan göra som påverkar smaken på vinet – utan att du behöver ge dig ut och köpa ett annat vin. Visst kan vinet vara defekt, och då ska du gå tillbaka med det till Systembolaget, men oftast är det inget fel på vinet i sig.

Här nedan listar vi några enkla metoder som ger de flesta viner chansen att visa sig från sin bästa sida, som ger aromerna chansen att träda fram ordentligt eller som rundar av det du ogillar.

Så får du vinet att smaka bättre – 7 tips

1. Rätt temperatur

Något som är väldigt vanligt är att vi serverar vita viner för kalla och röda viner för varma. Det vita vinet kommer ofta direkt ur kylskåpet, men då är det så kallt som 4-7 grader. När det vita vinet är för kallt döljs en stor del av vinets aromspektrum, blommiga, söta och fruktiga smaker hamnar i skymundan. Eventuell strävhet från fat kan däremot istället öka.

De flesta vita viner är godast om de får hålla 8-12 grader vid servering. En bra regel är 30-minutersregeln: 30 minuter innan servering tar du fram de vita vinerna ur kylen, och ställer in de röda som innan stått i rumstemperatur. Ett rött vin är oftast godast vid en temperatur på runt 14-18 grader. Då kommer alla aromer fram ordentligt.

Är det röda vinet för varmt, som det ofta är om det är rumstemperatur (särskilt på sommaren), så kan det smaka alkoholstarkt, sött och jolmigt.

Du kan läsa mer om vin och temperatur här. »

2. Lufta vinet

Du har säkert hört att vin kan luftas, eller dekanteras i en vinkaraff. Men varför gör man så? När man luftar ett vin, alltså öppnar vinets förpackning och låter syre komma åt vinet, öppnar man upp smakerna och bidrar till att få bort sulfater. När vinet exponeras för syre blir smaken mjukare och fruktiga och blommiga dofter och smaker kan träda fram. Både väldigt unga och väldigt gamla viner kan tjäna på att dekanteras. Observera dock att äldre viner oftast dekanteras för att få bort mognadsfällning. Det kan vara mycket stor risk med väldigt gamla viner då det helt kan dö av den kraftiga syretillförseln.

Till och med en ung champagne kan tjäna på att dekanteras, även om det bör göras med tillförsikt för att inte förlora bubblorna.

Läs mer om hur du dekanterar och luftar vinet på rätt sätt här. »

Matcha mat och vin.
Matcha mat och vin på rätt sätt så blir både maten och vinet godare!

3. Drick till rätt mat

Vad du äter till har stor betydelse för hur du kommer att uppleva vinet. Både bland våra viner och på Systembolaget kan du se rekommendationer vid alla viner för att se vilken mat de passar till. Skulle du inte hitta en sådan kan du alltid googla dig fram till ett svar. Ibland är det enkelt att hitta ett passande vin – grovt förenklat passar mustig mat med mustiga viner, och lättare mat med lättare viner, men det finns ju så mycket däremellan. Visste du till exempel att kryddstark asiatisk mat ofta passar till vita viner med lite restsötma? Eller att mousserande viner inte alls är det bästa valet till jordgubbar?

Här hittar du massor av tips för att matcha vin med olika sorters mat. »

4. Smaker att undvika

Vissa smaker gör sig helt enkelt inte med vin, och det kan bli väldigt krystat att försöka göra en bra matchning. Bland dessa smaker finns:

a) Ägg: Ägg innehåller svavel, vilket kan ge ditt vin en metallisk eller unken smak. Så undvik naturella äggrätter – smaksätter du ägget går det däremot bättre. Lägg till svamp i omeletten eller en smakrik ost (eller båda) så har du en rätt som passar finfint till ett gott rött vin.

b) Tomater: Tomat är en av våra favoriter i köket, men de gifter sig inte särskilt väl med röda viner. Detta beror på att umami-smaken i tomaterna tar fram en skarp, metallisk smak i vinet. Tillagade tomater, som ugnsrostade eller stekta tomater i en tomatsås, funkar däremot bättre då det skarpa försvinner och tomaten upplevs som sötare.

c) Vinäger: Vinäger och vin är en knepig kombo, liksom ättika. Därför kan det vara svårt att hitta ett vin till sillen eller andra inläggningar. Och ska du servera en sallad, se till att inte låta gästerna blaska vinäger över den – ersätt med en mildare dressing eller bara olivolja om du serverar ett fint vin till.

d) Koriander: "Koriander smakar tvål" tycker många – och då får det även vinet att smaka tvål, vilket ju är slöseri. Är koriander en viktig del i rätten kanske öl är en mer passande dryck? Eller kanske går det att servera koriandern separat för de som verkligen vill ha den (det är alltid ett bra tips, koriander är verkligen en smakdelare).

Olika vinglas.
Vilket glas du väljer påverkar hur vinet både doftar och smakar.

5. Välj rätt glas

Det finns många olika skolor när det gäller vinglas. Nog har det hänt att man tvingats dricka vinet ut en plastmugg eller kaffekopp när man varit ute och campat eller haft picknick – men detta sätt att servera gör inte mycket för vinets aromer och smak. Sedan har vi raka motsatsen, med företag som tagit fram specifika vinglas för varje enskild druva.

Vilket glas du väljer till vinet gör skillnad, men hur stor skillnaden blir är omdebatterad och troligen mycket individuellt. Framförallt är det glaskupans form som avgör skillnaden för hur du upplever vinet. När diametern på vinglasets mynning är mindre än midjans stängs doften inne och kan utvecklas tillsammans med syret i glaset.

Läs mer om olika vinglas och dess betydelse i vår tidigare artikel här. »

6. Glöm inte vattnet

På restaurang får du alltid vatten till vinet, och det finns en mening med det. Vin är en dålig törstsläckare. Ofta smakar vinet även godare om du varvar det med vatten, och dessutom är det bättre för hälsan att dricka "varannan vatten". Men välj helst enkelt, vanligt, stilla vatten. Smaksatt vatten gynnar inte vinets egna aromer, så lockas inte att slänga i den där citronskivan eller gurkan bara för att det ser fint ut. Undvik även kolsyrat vatten, och vatten med alltför mycket is då kylan gör att du känner mindre smak. Ibland är det enklaste och billigaste – vanligt kranvatten – det bästa.

7. Läs på om vinet

Jo, faktiskt finns det forskning som visar att vi uppskattar ett vin mer om vi känner till mer om vinets ursprung och smak i förväg. I en studie som publicerades i Food Research International 2017 fick 126 deltagare prova viner av chardonnay, riesling och sauvignon blanc. Av resultaten kunde forskarna dra slutsatsen att vinerna som serverats efter en ingående beskrivning av dess smaker och produktion rankades högre än de viner som provades i ett blindtest utan någon information. Det kan vara värt att testa?