Fira nationaldagen med läckra svenska drycker – 5 tips.

Det finns mycket att fira den 6 juni - och hur göra det bättre än med svensk mat och dryck? Här tipsar vi om några spännande svenska drycker - från gin till iscider.

5 svenska spritdrycker.

Det kanske inte är så många av oss som faktiskt firar på Sveriges nationaldag 6 juni, men den som ändå vill göra det litegrann har mycket att hämta inom gastronomin. Det svenska köket är fullt av säregna smaker - allt från sill och gravad lax till mustiga kötträtter och söta rabarberdesserter. Det finns även mycket gott och spännande på dryckessidan.

Även om temperaturen stigit lite på grund av klimatförändringarna är vi ännu inte uppe i samma vinodlartemperaturer som Frankrike eller Italien. Visst odlas vin i Sverige, inte minst av druvan solaris, men än kan vi inte mäta oss med de stora vinländerna. Däremot har vi goda förutsättningar för många andra drycker.

5 svenska drycker att testa:

SAV

SAV kommer från Savhuset i Östersund, där de tillverkar vin och andra drycker med björksav som bas. Saven skördas genom att man försiktigt borrar små hål i trädet, som efteråt läker och friska träd blir kvar. Bland annat kan vi tipsa om SAV 1785 Pétillant Naturel.

SAV 1785 är tillverkad på ett sätt som kombinerar "méthode traditionelle” och "méthode ancestrale". Metoden kallas ”méthode suédoise”. Innan den första jäsningen i tank är avslutad så tillsätts ny jäst och socker och man tappar vinet på flaska för att utveckla bubblor och dess unika smak. Det är ett svenskt vin och metoden är utvecklad av SAV, i Sverige, för att passa de unika förutsättningar deras bas av björksav ger.

Hernö

Hernö Gin grundades 2011 men är redan Europas mest prisbelönta gindestilleri. samt krönt till världens bästa gin. På meritlistan finns bland annat utmärkelser som World’s best Gin 2017 och 2018 samt Gin Producer of the Year 2017 och 2016. Hittills har destilleriet utanför Härnösand i Ångermanland förärats med totalt över 70 internationella master- och guldmedaljer.

Hernö Gin

337,00 kr


Hernö Gin har en rund enbärskaraktär med fräscha citrustoner och komplex blommighet. Kraftfull smak och en aning oljig känsla. Den har friska och  krispiga toner av unga enbär och kryddighet från korianderfrön.

Hernö Old Tom Gin

357,00 kr


Hernö Old Tom Gin har en fyllig doft med kryddighet från skog följt av friska, oljiga enbär och blommighet. Texturen är mjuk med en lätt sötma och örtiga toner. Eftersmak av unga och krispiga enbär som följs av blommande tall. Söt blommighet tillsammans med kryddighet från skog och enbär som dröjer sig kvar.

Hernö Sloe Gin

383,00 kr


Hernö Sloe Gin har en rund och blommig doft av slånbär och en viss sötma av vanilj samt en hint av nöt och skog. Den har en smak av söt sylt som blir sedan blir torrare och syrligare.  Smaken ebbar långsamt ut med en hint av torkade blommor och hö med en krämig nötighet och torkade bär.

O.P Anderson

O.P. Anderson Original Aquavit skapades 1891 och är landets äldsta och mest klassiska akvavit. Än idag används originalreceptet där brännvin kryddas med kummin, anis och fänkål samt lagras på stora sekelgamla ekfat i sex månader. 2017 öppnade man sitt nya destilleri i Sundsvall, och där tillverkas utöver originalet också andra svenska favoriter som Gammal Norrlands Akvavit och Bäska Droppar.

Testa även att göra drinkar med O.P. Anderson - här hittar du 9 spännande recept.

O.P. Anderson, 700ml

299,00 kr


Kryddspriten är hantverksmässigt framställd på utvalda ekologiska råvaror och ekfatslagrad i åtta månader vilket ger en välbalanserad och mjuk smak.

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

147,00 kr


Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.

O.P. Anderson Björk

262,00 kr


O.P. Anderson Björk har en kryddig och frisk karaktär med toner av björksav och björkknopp, citronzest samt den klassiska O.P.-kryddningen kummin, anis och fänkål. 

Passar perfekt som bas i cocktails och utmärkt till det nordiska kökets rena smaker.

Kron

Kron tillverkar både vodka och hantverkslikörer. Starten för Kronvodka var de kronobrännvin som tillverkades redan på 1700-talet under Gustaf III tid, när kungen själv bestämde att man skulle tillverka brännvin för att konkurrera ut illegal sprit. Den 2 maj 1776 levererades det första brännvinet från kronobränneriet i Stockholm, och det serverades enbart på 3000 officiella krogar. Krogarna fick lova att bära skyltar med riksvapnet, och spriten serverades i karaffer och glas med konungens emblem.

Även hantverkslikörerna har en lång historia. I dag finns fem smakintensiva, genuint råvarubetonade och omsorgsfullt balanserade likörer: Fläder, Citron, Triple Sec, Vanilj och Grön Curaçao.

Kronvodka, 700ml

246,00 kr


Kronvodka har en rund, mjuk och fyllig med viss sötma och tydlig karaktär av torkad frukt, säd och viss brödighet.

Kron Hantverkslikör Citron

202,00 kr


Kron Hantverkslikör Citron är en "svensk" limoncello med kraftig citronzest där frisk syra möter rik sötma.

Kron Hantverkslikör Grön Curacao

232,00 kr


Krons Grön Curacao har en kraftig smak av apelsin och pomerans som möts av frisk apelsinblom och rik sötma. Perfekt i Gröna Hissen!