Folk o folk provar: Prisvinnande rosa bubblor från Louis Roederer.

Med återkommande frekvens samlas folk o folk för att prova och analysera utvalda produkter. Vi hoppas att detta skall inspirera er att upptäcka nya favoriter. Denna gång har vi provat en mycket finstämd och elegant Champagne i en rosa färgskrud.

Folk o folk prover Louis Roederer Brut Rosé 2017.

Louis Roederer Brut Rosé 2017 fick en åtråvärd FYND- stämpel i ”Stora Vinguiden 2024” (bilaga från tidningen Allt om Vin som kommer en gång per år). Vi kan inte annat än att hålla med! Det är en strålande champagne som får även den mest inbitne sybarit att glädjas ända in i själen.

Louis Roederer Brut Rosé

839,00 kr


Det var en glädje för redaktionen att få prova detta rosaskimrande bubbel! Smaken har inslag av röda bär, nektarin, persika, citrus, blodapelsin, mineral och en angenäm kryddighet. Lång och fräsch eftersmak med en fin mineralitet.

Färgen är ljust orangerosa och när vi sticker näsan i glaset framträder en omfångsrik och attraktiv doftbukett som innehåller både röda äpplen, citron, smultron, röda vinbär, ostronskal, persika, rostat bröd och Finn Crisp. De små och fina bubblorna smeker gommen och i den balanserade, intensiva och långa smaken upptäcker vi både röda äpplen, persika, blodapelsin, mineral, rostat bröd och Finn Crisp även här. Det är sannerligen ett vin som efterlämnar ett minne av välbehag.

Komplicerad blandning – harmonisk smaksymfoni

Det är ingen tvekan om att Louis Roederer är en av de främsta champagneproducenterna och det visar sig tydligt i denna rosé från årgång 2017. Druvorna pinot noir 62 procent och chardonnay 38 procent kommer från Louis Roederers egna vingårdar i Vallée de la Marne, där jorden innehåller mer lera, och från Côtes des Blancs kritkrika vingårdar. Byar som ingår är Cumières 1er Cru och Chouilly Grand Cru.

Musten får sin färg från pinot noir-druvor som macererat med skalen under några dagar. 21 procent av basvinet vinifierades i ekfat och resterande får jäsa i små ståltankar. Fyra procent av vinet har genomgått malolaktisk jäsning. Efter den andra kolsyreskapande jäsningen i flaskan lagras vinet hela fyra år med sin jästfällning och sedan ytterligare sex månaders vila efter man avlägsnat jästfällningen.

Välj med omsorg mat, sällskap och tillfälle

Riktigt högklassiga viner som detta förtjänar eftertanke och respekt. Så fundera på vem eller vilka du vill dela upplevelsen med. Lägg även extra kärlek och omtanke i både i mat och uppdukning. Varför inte börja med en gratinerad hummer? Sedan en smörstekt och ugnsbakad torskrygg som vilar på en blandning av stekt purjolök som är bräserad i vitvin och smaksatt med sumak. Till det en gräddig musselsås och pressad mandelpotatis. I bakgrunden "Djurens karneval" av Camille Saint-Saëns.

Champagne Louis Roederer

Champagne Louis Roederer


Champagnehuset har en anrik historia och de kan också titulera sig världsmästare efter att ha utsetts till "Sparkling Wine Producer of the Year" vid The Champagne & Sparkling Wine World Championships.

Läs mer »