Vin till semlor.
Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert Mats Claësson ger fyra goda vintips till semlor.
Läs mer »Den 4 mars är det fettisdagen 2024 och dags att frossa i semlor. Men inte alla uppskattar kombinationen bulle, grädde, mandelmassa - framförallt mandelmassan tycks avskräcka många. Därför listar vi här några goda alternativ!
Ett av våra mest traditionella bakverk är utan tvekan den klassiska fastlagsbullen, eller semlan. En ganska rejäl brödbulle med lätt kardemummasmak, som gröps ur och fylls med mandelmassa och toppas med grädde och sist men inte minst: Locket med ett lager florsocker.
Underbart tycker många – men långt ifrån alla. Vanliga invändningar är att bullen är för stor eller torr, att det är för mycket grädde eller bara smaken av mandelmassa. Kanske är det därför vi sett alla möjliga varianter av semlor de senaste åren? Från varmkorvssemla och semmelwrap till semmeltaco och semmelpizzor...
Dock hjälper det inte att förpacka semlan på ett annat sätt om det är smaken av mandelmassa man inte tycker om – men även där finns det gott om läckra alternativ! Här har vi satt ihop en lista med andra läckra fyllningar till din semla om du inte tycker om mandelmassa – eller kanske är allergisk mot mandel.
Ett val som också känns rätt klassiskt och som används i många andra traditionella bakverk. Perfekt för sig som egentligen uppskattar ett gott wienerbröd mer! Ett plus för vaniljkrämen är att den går finfint ihop med både semmelbullens kardemumma och med grädden.
Nutellasemlor har blivit mer och mer populära och går att hitta färdiga i många matbutiker under semmelperioden. Men du kan lika gärna köpa hem Nutella (eller något annat varumärkes hasselnötskräm) och göra dina semlor själv. Ett plus för Nutellan (förutom smaken) är att det finns varianter utan socker för den som vill tänka på det.
Blåbär och kardemumma är en erkänd superb smakkombination, och den som vill testa något nytt eller ogillar smaken av mandelmassa rekommenderas starkt att testa detta. Du kan även testa att blanda grädden med en del av blåbärssylten för en vackert färgad grädde.
Lite otippat kanske, men en frisk citronkräm är inte alls fel till semlan. Passar dig som tycker att en vanlig semla är för sötsliskig och vill ha en fräschare variant. Lemoncurd kan du antingen koka egen eller köpa färdig på burk. Får du något kvar efter semlorna passar det utmärkt på nybakta scones någon annan helg!
Om det är så att du inte tål mandel men tycker om smaken av mandelmassa kan vi rekommendera dig att göra en massa av solrosfrön istället. Det blir jättegott! Du börjar med att rosta 150 gram solroskärnor i en het stekpanna för att smakerna verkligen ska komma fram. Sen mal du fröna till ett mjöl, blandar i en kastrull med ca 3 msk socker och 0,75 dl mjölk, koka upp och låt svalna. Blanda krämen med inkråmet från semmelbullarna för rätt konsistens.
För dig som föredrar kanelbullar kanske en läcker kanelfrosting kan få ersätta den klassiska mandelmassan? Så här gör du en läcker kanelkräm:
150 g smör, rumstempererat
2 1/2 msk kanel
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
300 g philadelphiaost, rumstempererad
Vispa smör ljust och luftigt med elvisp eller assistent med ballongvisp.
Vänd ner philadelphiaosten, kanel, florsocker och vaniljsocker med en slickepott. Om blandningen skär sig sätter du bunken över ett vattenbad och rör runt tills lite har värmts upp i botten. Ta bort från värmen och vispa med elvispen. Upprepa om det behövs för att få en slät frosting. Blir den för lös kan du låta den stå i kylen ett tag.
Tänk på att inte montera semlorna när bullarna fortfarande är varma - då smälter frostingen.
Ett veganskt alternativ som varken innehåller ägg eller mjölkprodukter - och som dessutom är väldigt gott. Du kan ta 200 gram fikon och grovhacka, lägg i 2 dl vatten i en kastrull och låt koka i ca 4 min innan du mixar det till en slät massa. Blanda i mer vatten om det behövs för konsistensen - eller blanda i några droppar rom för en mer vuxen smak. Och varför inte smaksätta med lite rostad kokos?
189,00 kr
199,00 kr
Ett riktigt fint och nyansrikt dessertvin som har söta toner av torkad aprikos, russin, nötter och chokladkola i samspel med vanilj och en liten aromatisk kryddighet med lång eftersmak. Serveras vid 10-12°C, traditionellt till biscotti men gärna även till desserter som innehåller nötter.
139,00 kr
En söt, frisk och relativt fyllig sherry med balanserad smak av torkad frukt, dadlar, choklad och nötter som gifter sig väl med semlans grädde och mandelmassa.
99,00 kr
Ett halvsött vin som passar utmärkt till desserter, särskilt sådana med mandel i. Vinet har eleganta toner av jasmin samt bittermandel och passar utmärkt till mandelkaka.
Nyfiken på vin som passar till din semla? Satsa på ett sött vin som gifter sig väl med mandelmassans sötma. Vår dryckesexpert Mats Claësson ger fyra goda vintips till semlor.
Läs mer »Ett recept där du har den klassiska semelbullen med härlig kardemummasmak och den karaktäristiska mandelmassan, men har även fått smak av ett syrligt äpple och calvados.
Läs mer »folk o folk har pratat semlor och bakning med Linn Utbult, vinnaren av Hela Sverige bakar 2018.
Läs mer »Semla, hetvägg, fettisbulle, semmelwrap, nachosemla, semel... Vad äter du på fettisdagen? Här kan du läsa mer om den älskade semlan och varför vi äter den.
Läs mer »