Kluckande presenter till den som fyller jämnt.

Känner du någon som fyller jämnt snart? Ge bort ett vin från hens födelseår! En personlig gåva som den vinintresserade kommer att älska.

Presentviner till den som fyller jämnt.

Kluckande klappar, presenter eller gåvor brukar alltid vara uppskattade. Men om du överlämnar ett vin som har som samma födelseår som mottagaren – ja, då blir det garanterat något alldeles speciellt. Nedan tipsar vi om hela 22 olika årgångsviner mellan 1955 och 2003.

En ovärderlig skatt från Loiredalen

Moulin Touchais gör fantastiska söta viner av druvan chenin blanc. Den familjeägda egendomen som ligger i appellationen Coteaux du Layon grundades redan 1797 då familjen köpte en bit mark. Till en början gjorde man enkla röda och vita viner. Men år 1817 upptäckte man att det fanns ypperliga förutsättningar att göra högklassiga söta viner av druvan chenin blanc. Man började genast att lägga undan några hundra lådor av varje årgång. År 1910 beslutade man att lägga undan 10.000 flaskor eller mer eftersom de gamla årgångarna visade upp en fantastisk kvalitet och livslängd. När andra världskriget stod på tröskeln murades källarvalven igen och de öppnades inte förrän 1970.

Det är ingen underdrift att konstatera att här finns en unik skatt av högklassiga och vällagrade viner. Vinerna lagras minst 10 år på flaska innan de lanseras på marknaden. Årgången 2003 finns i Systembolaget ordinarie sortiment och finns på hyllorna i cirka 100 butiker, men det går naturligtvis att beställa till just din butik.

I beställningssortimentet finns det följande årgångar att beställa, 79, 80, 82, 83, 84, 86,87, 91, 92, 93, 94, 96,97, 98, 99, 2000. Du hittar vinerna här. »

Moulin Touchais 2003

399,00 kr


Utvecklad, mycket frisk, söt smak med inslag av gula plommon, bivax, torkade aprikoser, mandelmassa och citrusmarmelad. Serveras vid 8-10°C till fruktdesserter och till grönmögelostar.

Världens mest populära Rioja Gran Reserva

Bodegas Faustino är en av de största markägarna i Rioja med 700 hektar vinodlingar. Majoriteten av de välskötta vingårdarna finner man i Rioja Alavesa och resten i Rioja Oriental. Den genomsnittliga åldern på stockarna är 40 år vilket ger mindre skördar, men skänker en imponerande intensitet och smaklängd till vinerna. Faustino I är världens mest sålda Rioja Gran Reserva och Faustino står för hela 30 procent av den totala försäljningen av Gran Reserva.

Förstklassiga Rioja Gran Reserva viner som denna är mer eller mindre unika i vinvärlden. De är drickmogna när de lanseras men kan ändå lagras och utvecklas ytterligare under mycket lång tid. Även här finns en skatt av äldre årgångar.

Årgång 1955 är tyvärr slut i vårt lager, men det finns flaskor kvar i lager på några butiker. Bland annat 11 flaskor i PK-huset i Stockholm (14 nov, reds. anm.). Årgångarna 1987 och 2001 går att beställa till önskad butik.

Gran Faustino 1955

3499,00 kr


Gran Faustino 1955 har en mogen, nyanserad doft med inslag av torkade plommon och fikon, kryddor, vanilj, dill, tobak, läder och en spets av svarta oliver. Smaken är elegant och mjuk med fina inslag av torkade frukter, fat, dill, läder, tobak och mandel.

Faustino I Gran Reserva 1987

1299,00 kr


Faustino I Gran Reserva 1987 har en mycket nyanserad doft med fina inslag av torkade mörka frukter, vanilj, torkade örter, svampskog, läder och en fläkt av kanel. Smaken är elegant och mjuk med fina inslag av torkade frukter, svart te, fat, svampskog, läder, tobak och ceder. Eftersmaken är lång och vinet är oerhört vitalt för sin ålder.

Faustino I Gran Reserva 2001

899,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2001 har en mycket nyanserad doft med inslag av svampskog, hästsadel, fat, kryddor, mörka körsbär och torkade svarta vinbär. Smaken är medelfyllig med toner av fat, torkade örter, ceder, kryddnejlika, röda och mörka frukter. Vinet har fin spänst, bra balans och lång behaglig eftersmak.

Xavier Vignon – Rhônedalens dirigent

Xavier vins äger 30 hektar i södra Rhônedalen och köper även vin och druvor från utvalda odlare i området. Xavier Vignons filosofi är att vinerna alltid skall spegla ursprunget, samtidigt som de ska ha en tydlig prägel av hans stil och personlighet.

Xavier ser sig gärna som en dirigent där olika växtplatser och viner är de olika instrumenten. Endast genom att få fram det bästa ur varje instrument skapar man en vacker symfoni. Man lägger mycket stor kraft i konsten att blanda (dirigera) vin från de olika lägena och få ett bättre slutresultat än summan av de olika komponenterna. Ett hantverk som Xavier behärskar mästerligt. Detta ger vinerna en fin nyansrikedom och komplexitet. Förutom alla intressanta viner från Xavier i senare årgångar finns även 1983 av Châteauneuf-du-Pape och årgångarna 1994 och 2000 av Cornas.

Xavier Châteauneuf du Pape 1983

1299,00 kr


Vinet har toner av röda frukter, vita blommor och söta kryddor. Den inleds med en friskhet och pepprighet som uttrycks av grenachen och avslutas med en lätt sälta och smakrik eftersmak.

Xavier Vignon Cornas 1994

999,00 kr


Vinet buteljerades år 2022 och erbjuder toner av svarta vinbär, blåbär, körsbär, svarta oliver och läder. På gommen dominerar söt citrusfrukt och söta kryddor vilket leder till en frisk och livlig avslutning.

Xavier Vignon Cornas 2000

1299,00 kr


Vinet erbjuder toner av mörka frukter med ett kryddigt och pepprigt avslut som även ger toner av lakrits. Vinet passar till smakrika rätter av kött och mustiga vegetariska rätter.

Julmarknad i Tallinn

7 mysiga julmarknader i Europa 2023.


Få saker får dig att så snabbt komma i julstämning som att strosa runt på en mysig julmarknad med rykande het glögg och godsaker. Vi tipsar här om några städer i Europa med lite extra mysiga julmarknader. 

Läs mer »