Topp 3: Viner för festliga tillfällen.

Glöggmys, Lucia, jul och sedan nyårsfirandet på det – decembers festtillfällen ljusar verkligen upp i mörkret! Här listar vi tre viner till vinterns festliga stunder.

3 goda viner till festliga tillfällen.

Svårt att veta vad du ska bjuda på till adventsmiddagen, skåla i på Lucia eller ha med som gå bort-present till nyår? En gott vin är ofta uppskattat. Här listar vi tre förslag på viner att ge bort eller bjuda på vid speciella tillfällen. Vid varje vin kan du läsa en kommentar från vår vinexpert Mats Claësson.

Topp 3: Viner till vinterns fester:

Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut

Mats kommentar: "I glaset finner vi en trevlig doft med inslag av melon, röda äpplen, päron, blommor samt en fläkt av brioche och citronzest. Smaken är fruktig med mjuka bubblor och toner av päron, melon, röda äpplen samt ett stråk av grapefrukt och rostat bröd. Används med fördel som aperitif eller sällskapsdryck. Vid det duka bordet trivs vinet bäst med lite lättare fisk- och skaldjursanrättningar."

Il Capolavoro Selezione Delicata

Mats kommentar: "Här finner vi en inbjudande doft med mörka körsbär, blå plommon, kaffe, mörk choklad, soltorkad tomat samt en fläkt av lakrits. Smaken är fruktig och mjuk med toner av mörka frukter, kaffe och mörk choklad. Vinet avrundas med en viss restsötma. Häll över vinet i en fin karaff och servera på egen hand eller till maten. Vinet gifter sig extra bra med anrättningar där tomater har en framträdande roll. Så varför inte förgylla vardagens pasta eller pizza med ett glas delikat vin från Italien."

Blossa glögg Original 1895

Mats kommentar: "I denna glögg som är baserad på Blossas originalrecept från 1895 är doften intensiv och nyanserad med inslag av torkad frukt, kakao, kanel, nötter, kryddnejlika samt ett stråk av pomerans. Smaken är välbalanserad, rik och kryddig med en djup sötma och tydlig karaktär av de klassiska glöggkryddorna som kardemumma och kryddnejlika. Kryddigheten samsas på bästa vis med toner av russin, björnbärslikör och pomerans. En glögg som utan tvekan kan benämnas som glöggarnas Rolls-Royce. Serveras vid 18–20 grader i ett starkvinsglas till blåmögelost med marmelad på mörka bär eller till utvalda desserter."

Varför har vi valt just dessa viner?

Mousserande vin som Fleur de Vignoble är en klassisk gå bort-present men det är också trevlig med ett glas bubbel som välkomstdrink. Just detta vin är en crémant från Bordeaux, vilket innebär att den är tillverkad med samma metod som champagne, med en andra jäsning i flaskan. 12 månaders lagring på jästfällning skapar balans i vinet och ger de typiska traditionella mousserande vinaromerna av brioche. Därmed är det mycket vin för en liten peng.

Il Capolavoro Selezione Delicata är en nyhet denna höst och kommer i en bag-in-box som är tillräckligt snygg för att ställa fram direkt på bordet. Italienska rödviner är mångas favorit och Il Capolavoros tidigare viner har varit stora framgångar och blivit en av svenska vindrickares favoriter. Det här nya vinet har inslag av plommon, röda och svarta körsbär tillsammans med toner av kaffe och mörk choklad. Liten restsötma som balanserar vinets syra på ett förträffligt sätt.

Sist men inte minst vill vi tipsa om Blossa Glögg Original 1895, en limiterad tillfällig utgåva där Blossa återskapat originalglöggen enligt receptet från 1895. Här ingår portvin och kryddorna har lagrats på ekfat under extraheringen. En mycket efterfrågad specialglögg som bara funnits på marknaden två gånger tidigare. Vi kan inte föreställa oss en mer uppskattad gå bort-present!

Trevlig festsäsong!