Vintips: 5 guldkorn som fått höga betyg.

Vill du ha vintips inför 2024 har vi fem spännande viner du borde spana in här. Samtliga viner har fått höga betyg av experter och finns på Systembolaget.

5 viner med bra betyg.

Vinbetyget är en sajt som samlar betyg och recensioner från erkända vinskribenter på bland annat Allt om Vin, Dagens Nyheter, Dagens Industri, GöteborgsPosten, Svenska Dagbladet och Allt om Mat m.fl. Bland annat gör de topplistor för vin, och nu senast en lista med favoriter på Systembolaget 2024.

I denna lista finns fyra viner (nästan 5) från vår portfölj som vi gärna lyfter lite extra. Det är ett rosévin som alltid får fina omdömen, en stabil italienare, en Lambrusco som är allt annat än söt och tråkig, samt en hetlevrad argentinsk malbec. Dessutom vill vi tipsa om ett sydafrikanskt vitvin som är en fullgod ersättare för ett av vinerna i listan som utgått.

5 favoritviner 2024:

Il Seggio Poggio al Tesoro 2021

Ett hyllat vin från Toscana, en så kallas Supertoscanare som är gjord av de typiska Bordeaux-druvorna merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Bakom vinet står den anrika vinfamiljen Allegrini som varit i vinbranschen sedan 1600-talet. Så här skriver Vinbetyget om vinet som fått stämpeln "Topprankad 2024":

"Il Seggio är fylligt, perfekt balanserat med fina fattoner."

Il Seggio 2020

249,00 kr


Il Seggio Poggio al Tesoro har en fruktig doft med inslag av blåbär, plommon, lakrits, kakao, mineral och kryddor. Smaken är medelfyllig med toner av röda bär och eleganta silkeslen, mjuk tanninstruktur. Elegant eftersmak. 

By.Ott

Just nu kanske inte det svala rosévinet lockar, men den tiden kommer! Ett tidigt tips är att hålla ögonen öppna efter By.Ott när rosésäsongen drar igång. Ett vin gjort av druvorna grenache, cinsault, mourvèdre och syrah, och som produceras i samarbete med vinmakarteamet från champagnehuset Louis Roederer. Vinbetygets omdöme:

"Domaine Ott är det mest legendariska vinhuset för rosévin. I mer än 100 år har familjeföretaget sett till att sorglösa semesterfirare kunnat njuta av det vackert blekrosa rosévinet. Smaken är fint bärig, frisk och ung. Lika god till mingel som till sommarens rätter. Servera kyld."

By.Ott Rosé

209,00 kr


By.Ott Rosé är ett bärigt, ungdomligt och mycket friskt rosévin med inslag av smultron, örter, hallon, vattenmelon, rabarber och blodgrapefrukt. Serveras kylt som sällskapsdryck, men passar även fint till fisk- och kycklingrätter, gärna sallader.

Zolo Black

På 1050 meters höjd odlas malbecdruvorna till detta vin i Mendozaregionen i Argentina. Läget är känt för att ge aromatiska viner med hög intensitet. Ett vin som verkligen kommer till sin rätt när grillen åker fram tillsammans med en fin köttbit. Så här skriver Vinbetyget:

"Zolo Black Malbec är perfekt balanserad mellan fyllighet, fruktighet och strävhet. Här finns också en toner av fatlagring."

Zolo Black Malbec

299,00 kr


Detta argentinska vin har doft och smak av torkad, röd frukt såsom plommon och fikon med fina inslag av viol och små toner av mynta. Mjuka tanniner och lakritstoner i eftersmaken som är elegant och lång.

Ca' Vedole Lambrusco di Sorbara

Här får vi presentera en modern Lambrusco, som trots sin ljusa färg är gjord av röda druvor. Ett vackert mousserande vin från DOC-området Lambrusco di Sorbara i Emilia Romagna i norra Italien. Perfekt till plockmat och kallskuret.

"Förr var lambrusco ganska tråkig och söt. Men Ca' Vedole Lambrusco di Sorbara är modern: Knastertorr med bara 1 gram socker per liter. Behaglig alkoholhalt på 11%. Vinet är friskt, mjukt och bärigt."

Ca' Vedole Lambrusco di Sorbara

159,00 kr


Nyanserat, bärigt, mycket friskt, pärlande vin med inslag av jordgubbar, körsbär, blodapelsin, smultron, hallon, örter och persika. Smaken är torr, harmonisk och balanserad. Ett lättare vin med 11,5 procent alkohol.

Stellenrust Secrets & Lies Chenin Blanc

Med på Vinbetygets lista finns även vinet Stellenrust Chenin Blanc – ett vin som tillfälligt har utgått. MEN de har också det mycket trevliga vinet Secrets & Lies som vi vill tipsa om istället! Också en chenin blanc, som fått betyget 5+ av Aftonbladet och 4 stjärnor av Vin&Bar. Så här skrev Fredrik Schelin på Aftonbladet (1/9-2023):

"Stellenrust ger mig lust efter chenin blanc – ännu mer! Särskilt i denna snygga form där fatkryddan möts upp av grön och gula äpplen, gula plommon och sälta från havet. Avslutet är krämigt och envist. En av tummarna upp i denna lansering."

Stellenrust Secrets & Lies

149,00 kr


Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.