6 vinhus som imponerar i ny topplista.

När världens 50 mest beundrade vinhus 2024 skulle listas var de flesta producenter som varit med på listan flera gånger tidigare. Här har vi valt att uppmärksamma sex av dessa.

Världens mest imponerande vinhus 2024.

Det är magasinet Drinks International som varje år listar "The world's most admired wine brands" – världens mest beundrade vinhus, en lista som huserar de 50 vinproducenter som alltså imponerar mest på världens vinkonnässörer.

2024 var det bara ett vinhus på listan som aldrig varit med förr, resterande är återkommande favoriter. Detta trots att den handplockade juryn som består av sommelierer, vinskribenter, inköpare, försäljare och Masters of Wine förändras varje år. 34 av vinhusen på listan ligger i Europa, och över en fjärdedel av vinhusen har sitt säte i Frankrike.

Att komma med på listan anses vara en prestigefull bedrift och något som talar för att man lyckats, inte bara med att göra fina viner utan också med sitt varumärke som helhet. Vi har tidigare berättat att Louis Roederer utsetts till världens mest beundrade champagnehus av samma magasin. Här nedan berättar vi mer om sex av de vinhus som finns med på listan och som vi verkligen vill rekommendera er att prova några viner från.

Världens mest imponerande vinhus - 6 tips:

Penfolds, Australien

På plats 3 hittar vi Australiens stora stolthet när det kommer till vin: Penfolds. Vi är vana vid att hitta Penfolds i listor som denna och med den kvalitet de ständigt lyckas hålla är det inte konstigt. När vi skrev om världens högst ansedda finviner fanns de representerade där också.

Penfolds viner kan på ett nästan magiskt vis harmonisera den australiska naturen med mänsklig innovation. Vinmakarna på Penfolds är kända för sina vågade och nytänkande viner som på bästa sätt tar vara på landets unika terroir. Deras flaggskeppsvin heter Grange, ett djupt och komplext vin av druvan shiraz som alltid görs av årets absolut bästa druvor. I Sverige har många av oss testat deras väldigt prisvärda Koonunga Hill.

Vintips från Penfolds:

Penfolds Bin 28 Shiraz

279,00 kr


Ett shiraz-vin från hyllade vineriet Penfolds i Australien. Fylligt, mycket fruktigt vin med tydlig rostad fatkaraktär, inslag av björnbär, plommon, kardemumma, vanilj, kaffe, lakrits och mörk choklad. Perfekt till den grillade köttbiten.

Faustino, Spanien

Plats 19 på listan innehas av Faustino. Bodegas Faustino grundades 1861 av Eleuterio Martìnez Arzok i Oyòn strax norr om Logrono och är idag den största privata bodegan i Rioja och ett av världens mest kända och uppskattade vinhus. Sedan 2016 leds familjeföretaget av den fjärde generationen genom Lourdes Martínez Zabala.

Deras flaggskeppsvin Faustino I Gran Reserva lanserades för första gången 1968 och idag finns årgång 2012 i Systembolagets fasta sortiment. För att få skriva ut "Gran Reserva" på etiketten i Rioja behöver ett rött vin ha lagrats i minst fem år, varav minst två år på fat. Alla Faustinos Riojaviner har stor lagningspotential och är en bra present till den som fyller jämt eller den som tar studenten och vill spara vinet för framtiden.

Vintips från Faustino:

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Faustino I Gran Reserva 2012 har en smak med tydlig kryddighet och karaktär från faten som samsas på bästa sätt med solmogna frukter och bär, torkade örter, nötter. Vinet har en bra balans, en fräsch syra samt mycket tillfredsställande smaklängd.

Royal Tokaji, Ungern

På plats 28 hittar vi Royal Tokaji, som grundades 1990 och sedan dess har varit tongivande i arbetet med att sätta Tokaji på kartan igen efter vinlusens förödelse. Royal Tokaji var ett av de första företag i Ungern som efter kommunismens fall startade med hjälp av utländskt kapital. De har många gånger varit i topp när man listat världens bästa vinerier tidigare.

Här jobbar man enligt gamla traditioner, och druvorna plockats alltså för hand. Vinerna får varken pastöriseras eller oxidera, vilket ger vinerna en vacker gyllene färg och en ädel och nyansrik smak av frukt, smör och karamelltoner, samt en sammetsmjuk, intensiv doft.

Vintips från Royal Tokaji:

Royal Tokaji Late Harvest

399,00 kr


Detta fina vin är gjort av furmint 70%, gul muscat 25%, hárslevelü 5%. Gyllengul färg. Doften är rik på citrus, apelsinskal och honung. Rund söt delikat smak med bra syra, inslag av aprikos, päron, lime, grapefrukt och lite vanilj. Lång eftersmak.

Planeta, Italien

På Sicilien och plats 30 på listan hittar vi Planeta. Planeta är en av öns mest kända vinproducenter och bjuder på en resa genom Sicilien, från väster till öster. I Menfi i sydväst har de två vinerier, Ulmo och Dispensa, och ägorna fortsätter i Vittoria och Noto längst ned i sydöst, på Etnas lavatäckta sluttningar och även i norr, i Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både vad det gäller jordmån, topografi och det lokala klimatet.

Även Planeta har varit med på denna prestigefulla lista tidigare, och vi skrev om det även 2021 – läs om 2021 års mest beundrade vinerier här.

Vintips från Planeta:

Planeta Controdanza

161,00 kr


Vinet har toner av mullbär och plommon, följt av subtila inslag av lagerblad, rökelse och balsamico. Vinet är smakrikt med en harmonisk syra och mjuka tanniner. Vinet är välbalanserat och har ett njutbart avslut.

Planeta Eruzione 1614 Bianco 2018

289,00 kr


Vinet har en frisk och fruktig smak med inslag av mineral, vita frukter, gröna äpplen och grapefrukt medan eftersmaken är lång och välbalanserad. Druvorna kommer från den 6 hektar stora vingården Sciara Nuova som ligger 850 m.ö.h på en sluttning till vulkanen Etna där jordmånen är av vulkanisk härkomst.

Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola

349,00 kr


Ett vin med en stor intensiv och nyanserad doft med inslag av mörka frukter, blå plommon, ceder och kryddor samt ett stänk av balsamico. Vinet har hög intensitet, bra balans och en härlig eftersmak med inslag av mörka frukter, ceder och kryddor.

Zonin, Italien

På plats 38 finner vi vinhuset Zonin, ett vinföretag med tio egendomar i sju regioner över hela Italien. Zonin har även ett vinhus i Virginia, USA och en egendom i Chile. Produktportföljen är mycket omfattande och hela 85 procent av produktionen exporteras till 140 olika länder.

Med en stor dos av passion, skicklighet och innovationsförmåga har familjen Zonin blivit ett av Italiens största familjeägda vinföretag. Idag drivs företaget av den sjunde generationen. Man äger över 4000 hektar mark men har valt att endast odla på 2000 av dessa, med tanke att främja lokal flora och fauna genom att odla och bevara andra grödor och skog på resterande mark.

Vintips från Zonin:

Zonin Prosecco 1821

129,00 kr


En annan klassisk prosecco är denna från Zonin.  Med en fruktig doft av honungsmelon, piggelin, gröna äpplen, citrus, mandel och en fin blommig underton. Smaken är läskande och fräsch med mjuka bubblor och fina toner av päron, gröna äpplen, mandelmassa och citrus.

Zonin Amarone della Valpolicella

389,00 kr


Zonin Amarone della Valpolicella har en kraftfull och nyanserad doft med inslag av kryddor, torkade tranbär och körsbär, kanel russin och torkade fikon, fat samt en fläkt av choklad och tobak. Smaken är rik och fyllig med toner av chokladpraliner fyllda med körsbärslikör, torkade tranbär, russin, kryddnejlika och fat.

Zonin Valpolicella Ripasso Superiore

159,00 kr


Ripasso med medelfyllig smak med toner av torkade körsbär, moreller, kryddor, pinjenötter, choklad och tranbär. Serveras med fördel till smakrika pastarätter, samt medelkraftiga anrättningar på kött, fågel eller grönsaker.

Protos, Spanien

Bodegas Protos ligger på plats 50 och är en av de äldsta och mest prestigefulla vinhusen i hela Spanien, med huvudvineriet i Ribera del Duero. Här har man ett vackert, arkitektritat vineri som bland annat New York Times har rekommenderat sina läsare att besöka. Protos har också en vinegendom i Rueda, där man odlar den gröna druvan verdejo för att göra vita viner.

Ribera del Duero-vinerna är gjorda av tempranillo, och senast in i fasta sortimentet på Systembolaget har vi Protos Reserva 2018. Vinet har fruktig doft med mörka bär, lakrits, lätt rostade fat, vanilj, kryddor och mineral. Smaken är fruktig, rund och mjuk, med en markerad fruktsyra och tydlig tanninstruktur, och en bra balans mellan frukt och fat.

Vintips från Protos:

Protos Reserva

299,00 kr


I Protos Reserva återfinns mörka bär i både doft och smak och vinet har tydlig fatkaraktär. Här finns även toner av plommon, kaffe, svarta vinbär, dill, kokos och vanilj. Perfekt till rätter på mörkt kött.