Glöggmingel utomhus eller digitalt.

Bjud in till en härlig glöggträff med läckra tilltugg och ångande varm glögg. Vi har förslag på coronanapassade och annorlunda glöggmingel. Recept och tips.

Glögg med saffransbullar och pepparkakor

Nu behöver vi kanske mer än vanligt samla nära och kära till en mysig stund ihop och känna att det finns något som är som vanligt. Så bjud in till en härlig glöggträff med läckra tilltugg och ångande varm glögg, där doften av kryddorna får alla att känna hopp om att en fröjdefull jul är i antågande. folk o folk har några förslag på Corona-anpassade och annorlunda glöggmingel.

Ställ inte in glöggminglet! 

Äntligen december och dags för en tid med efterlängtade glöggmingel, träffa vänner i julpyntade hem och njuta av och härligt juliga godsaker. Eller inte …!

Glöggmingel är idag inte riktigt som vi är vana vid. Men misströsta inte, det går att ha en riktigt mysig glöggfest, trots eventuella coronarestriktioner. 

Glöggmingel utomhus

Förlägg minglet utomhus. Om du inte har egen trädgård - inta en närliggande park. Informera gästerna om att festligheterna kommer att äga rum ute redan i inbjudan och tipsa dem att ta på sig varma jackor, kängor, vantar och mössor. Ladda ändå upp med ett lager extra filtar. Det finns alltid någon som fryser i alla fall.

Ladda grillen med björkved och tänd en härlig, sprakande eld som lyser upp och bidrar till julstämningen. Häng lysande, juliga girlanger i träden eller buskarna. Det finns batteridrivna för en billig penning på de flesta varuhus som håller för några timmars minglande utomhus.

Servera glöggen från termos. Kaffesmaken går att få bort, om du inte gör det i sista stund. Häll i bikarbonat, ättika och kokande vatten och låt stå ett tag, det brukar göra susen.

Termos på glöggmingel utomhus

Glögg-hiking

De flesta av oss har suttit alldeles för mycket stilla när vi har arbetat hemifrån. Bjud in till en välgörande och välbehövlig glöggvandring i naturen, bland mossa, gran och barr. Googla – det finns trevliga vandringsleder nästan överallt i Sverige!

Fyll glöggen i termosar och packa ned bjudmaten i mindre påsar som du enkelt kan dela ut till gästerna när ni samlas inför turen. Be dem i inbjudan att ta med en ryggsäck så att alla kan hjälpas åt att bära.  

Packa ned ved om ni vill grilla korv eller göra upp lägereld. Doften av ved som brinner och flammande eld får gästerna att snabbt glömma grått och trist väder - eller värmer om det är kallt ute. Om alla bär en eller två vedträn var blir det inte så tungt. Kolla för säkerhets skull upp innan vilka regler som gäller för eldning dit ni ska och om det finns särskilda grillplatser.

Samlas på parkeringsplatsen före turen och fördela allt som ska bäras. Glöm inte alkoholfri glögg till dem som är chaufförer ut till skogen!

Glöggfirande utomhus

Glöggprovning

Det var länge sedan glögg bara var glögg. Nu finns den i röda och vita varianter, gjord på vanligt vin, starkvin eller alkoholfri i mataffären. Eller spetsad med cognac. Det finns också glögg med varsam smaksättning, som årets nyhet Blossa Glögg Saffran eller Årgångsglöggen Blossa 23

Bjud in gästerna på en ovanlig glöggprovning, den kan göras digitalt eller med några få gäster så att ni kan hålla distans. Glöm inte att skicka inköpslista om den ska vara digital.

Inled provningen med bubbel, förslagsvis Blossa Sparkling & Spices som är mousserande vin smaksatt med glöggkryddor. Den finns i både en röd och en vit variant och serveras kall.

Om du håller i provningen kan du förutom information om de olika sorterna berätta lite anekdoter om glöggens historia och om 1800-talets framgångsrike vinmakare Johan Daniel Grönstedt, som bland annat är upphovsman till receptet bakom Blossa. Hans gamla recept används ännu i dag.

Numera skapas de nya Blossa-smakerna av Åsa Orsvärn, Chief Blender Blossa.

Digitalt glöggfirande

Utnyttja den digitala tekniken

Det senaste året har många av oss blivit tvungna att fördjupa våra kunskaper i digitala verktyg för att kunna kommunicera med kollegor, vänner och familj. Och visst är det fantastiskt att verktyg som Skype, Zoom och Teams finns! I Teams kan du även lägga in en egen bakgrundsbild om du vill.