Kategori

Glögg - allt du vill veta.

Varifrån uppstod egentligen vår omtyckta jultradition glögg? folk o folk har pratat med Åsa Orsvärn, Product Development Manager och Master Blender för Blossa på Altia, samt tittat närmare i andra källor som skildrar historien om glöggen och dess ursprung.

Blossa 1895 med ingredienser och sockertopp

Redan de gamla grekerna...

Kryddat vin och sprit har förekommit i olika kultur sedan lång tid tillbaka. Redan i det gamla Grekland drack man kryddat vin och det finns recept från 300-talet som beskriver hur romarna sötade vin med honung och tillsatte kryddor.

– Man kan hitta den typen av kryddat vin i hela Europa. De hade helt enkelt inte tillräckligt bra kärl att förvara vinet i, så det oxiderade snabbt. Om de då tillsatte lite kryddor, som också hade läkande egenskaper, samt socker gick det att dricka. Det var lite av samma anledning som att de förr kryddade akvavit, vilket var för att dölja smaken av finkel. Vin smaksattes för att kamouflera att det var dåligt, säger Åsa Orsvärn.

På Gustav Vasas tid fanns något som kan kopplas till glögg. Kungen hade en person som ansvarade för hans drycker och han eller hon blandade något som kallades ”klaret”, en blandning av rhenvin, socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor (källa: Spritmuseum).

Jul i J.D. Grönstedt & Co:s lagerkällare ca 1910

Namnet glögg kommer från tillverkningsmetoden

I Sverige har glöggen huvudsakligen sitt ursprung från vin. Under 1800-talet och i början på 1900-talet tillverkade restaurangerna sin egen glögg. Ordet kommer från tillverkningsmetoden att man glödgade vinet, något som nämns första gången 1609. Man dränkte en sockertopp i sprit, företrädesvis konjak, och antände den så att sockret smälte ned i vinet som man höll under det droppande sockret.

– Personligen tror jag att den proceduren såg rätt vacker ut. Det här gjorde de under hela den kalla perioden, inte bara vid jul. Traditionellt är alltså glögg inte enbart en juldryck, utan något svensken drack under hela vintern. Dessutom var vinglöggen som fanns på 1800-talet och i början av 1900-talet mycket starkare än dagens vinglögg. Den motsvarade vår starkvinsglögg säger Åsa Orsvärn. 

Johan Daniel Grönstedts roll för glöggen

Blossa grundar sig på Johan Daniel Grönstedts recept. Han var en av de mer välkända vinhandlarna och verkade i Gamla stan från mitten till slutet av 1800-talet. Han hade egen glöggtillverkning i sin restaurangverksamhet som han både utskänkte och sålde, vilket även många andra på den tiden gjorde. Varje vinhandlare med aktning hade sin egen blandning, som de tappade på butelj och försåg med vackra etiketter.

1917 går alla de här mindre verksamheterna samman i Vin- & Spritcentralen, som några år senare övergår i statens ägo och i dag är Systembolaget.

– Det är ett recept som lever vidare från den tiden, och det är Grönstedts som i dag är Blossa, avslutar Åsa Orsvärn.

Källor: Spritmuseum samt Illustrerad Vetenskap Historia

Systembolagsnummer: 96003 129,00 kr

BLOSSA 1895 är en glögg med genuin historia. Receptet kommer från ett gammalt kalkylblad med ingredienser från J.D. Grönstedts Vinhandel, daterat 1895. Ett äkta hantverk – vinbasen består av portvin, tarragonavin och muscatvin, och kryddspriten har lagrats på ekfat från Cognac. Därefter har glöggen mognadslagrats.

Se också
Utskrift
Relaterat Innehåll

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager