Saffransrulltårta med apelsinchokladfyllning.
Linda Hanssons recept på drömtårta från tv-programmet Hela Sverige bakar 2019. Linda vann hela tävlingen och receptet kommer från hennes bok Fika är livet.
Läs mer »Många har efterfrågat Blossa 2010 med smak av saffran och 2020 lanserade Blossa en härlig vitvinsglögg med Blossas klassiska kryddor och toner av just saffran.
I början av november 2020 släpptes en gyllene Blossa-nyhet: Blossa Glögg Saffran. Det är en utsökt vinglögg framställd av speciellt utvalda vita viner vars karaktär passar särdeles bra till just Blossas smakprofil.
– Saffransglöggen gör vi från grunden. Vi köper saffran och gör en infusion: vi lägger kryddan i blöt några veckor så att smakerna och aromerna dras ut. Då får vi ett koncentrat som sedan används i den färdiga produkten, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.
Förutom en ton av saffran har glöggen en tydlig karaktär av de klassiska Blossa-smakerna: en kryddblandning där kryddnejlika, kardemumma och andra typiska julkryddor ingår. Utmärkande för Blossa är också ett inslag av torkad frukt.
– För de som har följt våra årgångsglögger så påminner Blossa Glögg Saffran om Blossa 2010, som också var smaksatt med saffran. Men den vi släpper nu är en vinglögg och har därför lägre alkoholhalt än föregångaren, förklarar Åsa Orsvärn.
Den populära Blossa 2010 var en starkvinsglögg med smak av saffran, konjak samt en gnutta pomerans.
Jul är en högtid som många av oss förknippar med härliga dofter och smaker. En av dessa är just saffran som består av mer än 150 olika doft- och aromämnen.
Saffran framställs av pistillen från en särskild sorts krokus som rensas och plockas för hand. Det krävs ungefär 150 000 blommor för ett kilo saffran, vilket är anledningen till att den är världens dyraste krydda.
Den lyxiga kryddan har dessutom en massa hälsofördelar. Bland annat sägs den göra oss gladare, och det beror inte enbart på den annalkande julen. Studier har visat att saffran kan påverka människors välbefinnande på ett positivt sätt.
Glögg från Blossa har på 150 år gått från tillverkning i en källare i Gamla stan av den legendariske sprithandlaren Johan Daniel Grönstedt till att bli ett stort, välkänt varumärke som är starkt förknippat med svenska traditioner. Fortfarande framställs glöggen hantverksmässigt och omsorgsfullt över tid.
– Blossa är Sveriges mest sålda glögg och den är även populär i andra nordiska länder. Vi är stolta över att förvalta det kulturarv som Blossa står för och samtidigt kunna utveckla nya spännande varianter av Blossa Glögg såsom Blossa Glögg Saffran, säger Caroline Grundström, Senior Brand Manager för Blossa.
Linda Hanssons recept på drömtårta från tv-programmet Hela Sverige bakar 2019. Linda vann hela tävlingen och receptet kommer från hennes bok Fika är livet.
Läs mer »Som en del i Blossas 20-årsjubileum har man valt att återlansera en tidigare årgångsglögg – och det är ingen mindre än Chief Blenderns egen favorit, Blossa Vinteräpple från 2004.
Läs mer »Saffran – världens dyraste krydda som för oss svenskar är starkt förknippad med jul och främre orienten. Nu odlas den också i Sverige. Här berättar trädgårdsexperten och författaren Gunnel Carlson mer om saffran.
Läs mer »