Blossa Rosé – succén kommer tillbaka.
Blossa Rosé är en torrare och fruktigare glögg som har ett friskt rosévin som bas. Blossa Rosé serveras med fördel kall med en isbit eller två i - men självklart kan du värma den också.
Läs mer »Att binda sin egna julkrans är ett kul julpyssel och inte så svårt som man kan tro.
Finns det något mer välkomnande än en vacker julkrans som hänger som ett smycke på ytterdörren nu i december? folk o folk har pratat med Annika Andersson, florist på Blomsterlandet i Vänersborg, som berättar hur man med rätt teknik enkelt kan göra sin egna julkrans. Ett roligt och inspirerande julpyssel.
Seden att binda kransar att hänga på dörren är mycket gammal. Det sägs att det ursprungligen var ett sätt att mota bort onda andar och att materialet därför ofta var sådant som sticks. Att de numera framför allt förknippas med jul är relativt nytt.
Julkransar finns så här års att köpa i de flesta blomsteraffärer. Att binda sin egen julkrans är både roligt och ganska enkelt. Annika Andersson från Blomsterlandet är expert och förklarar för folk o folk hur proceduren går till.
Du utgår ifrån en halmstomme som finns att köpa i en mängd olika storlekar för en billig penning i blomsteraffären. Därefter är det dags att välja material att linda och dekorera julkransen med. Det finns också i blomsteraffärer, men du kan även gå ut i naturen och leta gran-, en- eller tallris. Markägaren måste dock tillfrågas innan du kapar grenar från träden.
– Jag tycker att det är finast att blanda olika material, till exempel är ädelgranris vackert att blanda med buxbom, som påminner om lingonris, säger Annika.
Håller sig julkransen fin utan att vissna?
– Hänger du julkransen utomhus klarar den sig jättebra. Gör du den nu går det även fint att ha den inomhus fram till jul, det är ju inte så lång tid kvar. Ett tips är att duscha din julkrans ibland med en blomspruta, så är risken att den barrar mindre.
Annika använder helst grön spoltråd när hon lindar, vilken är en tunn ståltråd och den vanligaste binderitråden inom kranstillverkning. Om du har tunnt material till lindningen tar du en tunnare tråd och vice versa. Innan det är dags att börja linda klipper hon till en rejäl mängd av gran och buxbom i lagom stora bitar.
– Ju minde bitar, desto slätare julkrans och gör man dem större blir den yvigare och busigare. Jag tycker att ungefär 10 cm långa bitar av gran eller buxbom blir lagom.
Halmstommen har en platt sida och en välvd. Den platta är baksidan, och ska vara in mot dörren eller ned mot underlaget om du gör en bordskrans. Materialet fästs på ovansidan.
Nu är det dags att sätta igång att linda din julkrans. Första steget är att surra den gröna tråden några varv runt halmstommen så att den sitter fast.
– Lämna en extra bit på cirka 10 centimeter som du kan använda att fästa med när du kommit hela varvet runt.
Du börjar med att lägga en rad av materialet, alla toppar ska vara åt samma håll. Därefter lindar du tråden några varv någon centimeter från den kapade änden av riset så att det sitter fast. Lägg sedan ett nytt lager så att det täcker tråden, och linda igen.
– Det är viktigt att du hela tiden placerar materialet i samma riktning. Topparna ska alltså vara åt ett håll, och stjälkarna åt det andra i varje lager ända tills du kommit hela vägen runt. Ett av de vanligaste nybörjarfelen är att man lägger kvistarna i olika riktning, förklarar Annika.
Tråden lindas också åt samma håll hela tiden.
Du fortsätter så här, varv efter varv tills julkransen nästan är täckt. Det sista lagret är lite trixigt.
– Då får du liksom lyfta lite på det material som du satte fast först, och peta in de sista kvistarna under dessa toppar. Surra sedan tråden så att det blir ett så fint avslut som möjligt.
Därefter virar man de två trådändarna runt varandra så att de fästs ihop, och klipper av.
Annika betonar att det är viktigt att det blir bra i starten.
– Gör du rätt de två första raderna är det nästan omöjligt att julkransen blir ful. Det är viktigt att halmstommen är helt täckt av riset så att den inte sticker fram.
Nu är det dags att dekorera julkransen och bestämma om den ska vara en bordsdekoration med ljus i eller hänga på dörren. Ljushållare finns att köpa för både stora blockljus och vanliga kronljus som du fäster i kransen.
– Många använder rött sidenband att hänga upp dörrkransen i eller jutesnöre, som är väldigt poppis just nu.
När detta är gjort kan du dekorera din julkrans med allt möjligt från kottar, apelsinskivor och kanelstänger till tomtar.
– Naturmaterial är mycket populärt. Det mesta kan du köpa hos oss, men det funkar också att titta igenom skafferiet hemma. Stjärnanis är exempel på material från kryddskåpet som många gillar, säger Annika innan vi avslutar lektionen i kransbindning.
- Halmstomme
- Grön spoltråd
- Ädelgran, buxbom, en, tallris eller annat vintergrönt att linda med
- Dekorationer – det kan vara miniäpplen, kanelstänger, apelsinskivor, ormhassel, rosépeppar (på kvist), stjärnanis, echeveria, lärkkvistar, ilexbär, alptistlar, hyacintlökar, bommulskvistar med mera.
Allt material finns att köpa hos Blomsterlandet och i andra blomsteraffärer.
Blossa Rosé är en torrare och fruktigare glögg som har ett friskt rosévin som bas. Blossa Rosé serveras med fördel kall med en isbit eller två i - men självklart kan du värma den också.
Läs mer »En grövre senap med en skvätt cognac blir en god bas till julens skinkgriljering och Linnéa tipsar om hur du får en knaprig yta av brynt smör.
Läs mer »Årets kanske mest tacksamma julcocktail? Vi tipsar om en glöggdrink med Blossa saffran som toppas med lättvispad apelsingrädde. Blossa saffran kan drickas både varm och kall, men i den här drinken är den varm.
Läs mer »Gör en härlig gräddkola med Amarula, pistage och havssalt.
Läs mer »