5 saker du bör veta om att dekantera vin.

Du har säkert hört att vin ska luftas och det låter ju enkelt – men när karaffen väl tas fram kan det väckas en del frågor. Här svarar vi på några av dem.

Rött vin dekanteras i bred karaff.

För de som är intresserade av vin är det roligt att lära sig hur man gör för att det vin man tänkt dricka ska få de bästa förutsättningarna att visa sig från sin bästa sida. Allt från temperatur till formen på vinglas och vad man serverar till i form av mat eller snacks påverkar hur vinet uppfattas.

En annan viktig del är att lufta vinet innan det serveras, då syret tillåter vinet att öppna upp sig och bidrar till att få bort sulfater. Ett annat syfte med dekantering är att få bort mognadsfällning. Detta gör man oftast genom att hälla över vinet från flaskan till en vinkaraff. Och det kan ju låta enkelt, men det finns en del frågor som har kommit upp som vi gärna vill svara på nedan.

5 frågor om att dekantera vin

1. Ska man dekantera vitt vin?

Oftast pratar man om hur viktigt det är att lufta unga röda viner, fylliga rödviner och äldre rödviner som kan behöva lång tid på sig att öppna upp sig. Men även vita viner kan gynnas av att komma i kontakt med syre. Framför allt fatlagrade vita viner av högre kvalitet. Om du öppnar flaskan, luktar på vinet och känner en hint av svavel kan även det vara ett tecken på att ditt vin behöver luftas en stund.

Crozes Hermitage Mule Blanche Domaine

261,00 kr


Ett vitt vin du med fördel kan lufta lite innan. Crozes Hermitage Mule Blanche Domaine är aromatisk med inslag av tropisk frukt, honungsmelon, aprikos, persika, en lätt blommig ton och toner av päron, mineralitet och grillad citron. Vinet är friskt med en elegant syra.

2. Hur långt innan servering måste man dekantera vinet?

Svaret på detta är att det beror på vinet. Genomsnittstiden för alla viner är cirka 40 minuter, men det kan vara allt från 15 minuter till tre timmar.

Fylliga viner behöver i regel lång luftning, räkna med en till två timmar. Och har de dessutom hög tanninhalt behöver de luftas ännu lite längre för att få bort den värsta strävheten. Äldre röda viner kan behöva luftas i vinkaraff i omkring två timmar. Även äldre champagner kan gynnas av att luftas, men med försiktighet så att inte bubblorna försvinner.

Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon

155,00 kr


Ett fylligt cabernet sauvignon-vin kan gärna luftas någon timme innan det skall drickas. Chateau Ste Michelle Cabernet Sauvignon har en fruktig, balanserad smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kakao, mörka körsbär, lavendel, kaffe, plommon och vanilj.

3. Hur gör man rent sin karaff på rätt sätt?

Det finns vinkaraffer i de mest speciella och konstnärliga former som verkligen får gästerna att höja på ögonbrynen och gör vinserveringen till en uppvisning. Men någon stackare åker sedan på att diska dessa konstverk och då är det inte lika roligt längre. En del påstår att man bara behöver skölja ut karaffen med vatten, men efter ett tag kommer det att bildas en beläggning oavsett material på karaffen.

Välj hellre en enklare karaff som du kan komma åt insidan på med en diskborste eller en särskild karaffborste, eller åtminstone en disksvamp som du styr med bakändan av en trägaffel eller dylikt. Och använd helst doftfri tvål eller diskmedel.

4. Kan man dekantera i vad som helst?

Skulle man teoretiskt kunna använda en saftkanna? Eller kanske en guldfiskskål? Det beror kanske på hur "snobbig" du är. Det finns olika vinkaraffer för olika sorters vin, designade för att låta en viss mängd syre komma i kontakt med vinet. Anledningen till att hälla över vinet i en karaff till att börja med, och inte bara öppna korken och lämna vinet i flaskan, är att man vill låta så mycket yta som möjligt komma i kontakt med luft.

Det finns karaffer med bred botten som låter en stor yta av vinet ha luftkontakt (passar röda viner från druvor som cabernet sauvignon, petite sirah, tannat, monastrell och tempranillo), och det finns smala karaffer som ger mindre kontaktyta (perfekt för pinot noir, beaujolais, vita och roséviner).

Svaret på frågan blir därför att ja, du kan ta en mjölkkanna eller ett litermått om du inte har någon vinkaraff. Tänk gärna på hur stor yta som kommer att vara i kontakt med syre i tillbringaren och om det passar vinet i fråga – och se till att den är helt ren!

Faustino I Gran Reserva

199,00 kr


Ett tempranillo-vin kan med fördel dekanteras i en karaff med bredare botten. Här är ett klassiskt vin från Rioja, som dessutom har några år på nacken. Faustino I Gran Reserva har inbjudande inslag av mörka plommon, röda skogsbär, ceder, kryddor, vanilj, torkade örter samt en fläkt av tobak.

5. Kan man lufta ett vin för länge?

Absolut. Alla viner kan luftas för länge (det finns trots allt en anledning till att man förvarar dem i en lufttät flaska). Det som händer om ett vin får ha kontakt med syre för länge är att det börjar oxidera och tappar då en del av sin arom. Oxidationen påverkar även smaken negativt.

Vi skrev ovan att äldre röda viner kan behöva luftas i upp till två timmar innan servering, men om vinerna å andra sidan är väldigt mogna bör de inte luftas alls innan servering. Risken finns att de oxiderar alldeles för snabbt och att aromerna går förlorade. I dessa fall är det bättre att helt enkelt lufta i glaset.