Bag in box - hur länge håller den?

Hur länge håller en öppnad vinbox? Skiljer det sig mellan rött och vitt vin? Hur förändras vinet? Vår vinexpert Mats ger svaren på de vanligaste frågorna kring boxvin. 

Drostdy-Hof bag in box på köksbänk

Ett öppnat boxvin håller flera veckor i kylen

Systembolagets försäljningssiffror visar tydligt att vi svenskar i allra högsta grad anammat förpackningstypen bag-in-box. Det är inte så svårt att förstå, då det både är  ett praktiskt och ett miljösmart val. Det gör ju inte saken sämre att boxvinet håller sig i flera veckor när den är öppnad. Det vill säga mycket längre än en öppnad flaska.

Enligt Systembolaget håller sig boxviner om de förvaras i kylen:

  • upp till 6 veckor för röda viner

  • 3-4 veckor för vita och rosé

Om de förvaras i rumstemperatur halveras hållbarhetstiden. En god riktlinje, men vår erfarenhet är att dock att det finns stora skillnader mellan olika viner.

Skillnad på druvor

Ett vin som har långt kvar till bäst före datum (ett datum som gäller för oöppnade boxar) håller sig längre öppnat än de viner som ligger nära rekommenderat bäst före datum.

Vissa druvor än känsligare än andra. Pinot Noir håller sig en kortare tid, medan exempelvis Riesling håller sig längre än många andra druvor. Det ska dock normalt aldrig vara några problem med 2-3 veckor.

Lita på dina smaklökar

Vin som förvarats för länge blir inte skadliga som exempelvis mat eftersom vinet har både alkohol och lågt ph-värde (hög syrlighet) som motverkar bakterietillväxt. Det kan efter en lång tid förvandlas till vinäger, men det vanligaste är att vinerna oxiderar, det vill säga att det blir lite brunare i färgen, förlorar sin fruktighet och doften påminner mer om äppleskrutt.

Vad det gäller smaken så tonas fruktighet och fräschör ner samt en oxiderad och bitter ton framträder. Men det viktigaste är alltid lita på sina egna smaklökar. Om du tycker att det smakar bra, så är det bara dricka.

Hur du ska använda vinet har ju också stor betydelse. Ett vin som uppenbarligen förlorat i karaktär kan ju fortfarande användas till en Sangria eller att pimpa köttfärsåsen med.

Svensk uppfinning som förlänger hållbarheten ytterligare

För några år sedan kom det en ny svensk uppfinning och världspatent genom produkten Easy-Tap som uppges ge boxviner 7 gånger längre hållbarhet. Dock verkar den ännu inte haft någon påtaglig framgång om man tittar på de boxar som säljs på Systembolaget.

Yes box alright

Anora har ett flertal boxviner som både är välgjorda, prisvärda och bra köp i boxdjungeln. Här har vi valt ut 2 vita och 2 röda boxviner som vi känner lite extra för:

Drostdy-Hof Chenin Blanc, 3000ml, box

230,00 kr


Ett fruktigt och fräscht vitt vin med inslag av tropisk frukt, äpple grapefrukt, lime och persika. Hamnade mycket välförtjänt på en hedrande 7:e plats när senaste numret av Allt om Vin lät 12 vinjournalister välja ut Årets bästa vita box.

Las Moras Organic Chardonnay Reserve, Box 3 liter

229,00 kr


En ekologisk argentinare som har en intensiv och fruktig doft med trevliga inslag av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Smaken är torr med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj.

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Vinet har en mjuk och furktig smak med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. Passar fint till medelkraftig och lite kraftigare maträtter.

3 Generations of Peace BiB

209,00 kr


3 Generations of Peace cabernet sauvignon/merlot har en doft av mörka frukter och smak av svarta vinbär, plommon, kryddor och örter samt en lång eftersmak där man finner toner av vanilj och choklad från fatlagringen. Vinet lämpar sig väl till grillat kött och grönsaker, gärna med smakrika såser som innehåller tomat och örter eller en rödvinssås.