Monastrell/Mourvèdre - en druva för framtiden.

Kärt barn har många namn, och så är det med druvan monastrell - eller mourvèdre som fransmännen säger. En värmetålig druva som ger fylliga och smakrika viner med tydlig strävhet.

Druvan monastrell eller mourvèdre.

Med ursprung i östra Spanien

Monastrell är en blå druvsort som nämns i skrift redan 1381. Namnet kommer från det latinska ordet för kloster. Det kan därför förmodas att munkar var de som först kultiverade och använde druvan. Ursprunget anses vara den östra delen av Spanien, kring staden Sagunto som ligger i provinsen Valencia. Staden hade namnet Morvedre fram till 1868.

De största odlingarna finner man i vindistrikten som ligger sydost om Madrid. Druvan är bland annat en mycket viktig komponent i rödvinerna från DO Yecla och DO Jumilla. Man hittar även del söta starkviner som är tillverkade enligt portvinsmetoden (stoppa jäsningen i ett tidigt skede med tillsats av sprit).

Heter Mourvédre i Frankrike

Under 1500-talet fraktades vinstockar av monastrell från den viktiga spanska hamnstaden Morvedre (numer Sagunto) till franska Provence. I Frankrike fick därför druvan namnet mourvèdre.

Dock används en annan synonym för druvan i Roussillon, nämligen mataro. Det området fick nämligen sina monastrellstockar via den spanska staden Mataró som ligger norr om Barcelona. Samma namn används även flitigt för druvan i Australien och Kalifornien.

Frankrike är det land som har de största arealerna av druvan efter Spanien.

Valencia, Spanien.
By i Valencia omgärdad av vingårdar - där monastrell ursprungligen kommer ifrån.

En druva som har framtiden för sig

Monastrell är en soldyrkande druva som behöver mycket värme för att mogna. Dess goda förmåga att klara varmt klimat samtidigt som den behåller en bra syra, gör den till en druva som har framtiden för sig. Men tanke på den globala uppvärmningen så kommer den få en större betydelse i bland annat södra Rhônedalen, men även i andra områden och länder.

Den är vanligt förekommande i blandningar där den bidrar med strävhet, alkohol och fräschör. Men det blir mer och mer vanligt att den får ståta i ensam majestät.

Karaktär och användningsområde

Monastrell ger fylliga och smakrika viner med tydlig strävhet. Man finner ofta inslag av björnbär och andra mörka frukter samt katrinplommon, kryddor och örter. Viner av högre kvalitet har generellt god lagringskapacitet.

Vinerna passar till medelkraftiga och kraftiga anrättningar på kött eller fågel. För att möta den tydliga strävheten är det positivt med syrlighet samt feta och krämiga ingredienser.

Här har vi vin med 100 procent monastrell som vi kan varmt rekommendera:

Vivir Sin Dormir

109,00 kr


Från spanska Jumilla kommer vinet Vivir Sin Dormir. Stram, kryddig, fruktig smak med fatkaraktär, inslag av choklad, mörka bär, lakrits, jordgubbar och rostat kaffe.

Xavier Vignon Arcane XV le Diable

249,00 kr


Xavier Vignon Arcane XV le Diable har en nyanserad och intressant doft med inslag av blåbär, björnbär, peppar, andra kryddor, och ceder. Smaken är fyllig med stadig tanninstruktur, men där tanninerna är både mogna och behagliga. I smaken som är komplex finner man både mörka bär och frukter, kryddor, peppar, kryddnejlika och ceder. Samt en viss förnimbar sälta i den långa eftersmaken.

Bodega La Ermita Jumilla

405,00 kr


Bodega La Ermita Jumilla har en angenäm och nyanserad doft med inslag av svarta mullbär, fikon, katrinplommon, muskotnöt, vaniljkola och en fläkt av kryddnejlika och cigarrlåda. Smaken är rik och lång med fina toner av mörka bär, katrinplommon, fat och exotiska kryddor.