Nya regler för innehållsdeklaration på vin – det gäller.

Sedan 8 december 2023 ska alla viner som säljs inom EU märkas med både innehållsförteckning och näringsdeklaration. Läs mer om de nya reglerna nedan.

Rosévinflaskor på fabriksband.

Det har länge funnits krav på innehållsförteckningar som berättar om alla ingredienser i en matvara. Och på alla förpackningar kan du läsa näringsdeklarationen som bland annat berättar hur mycket fett, protein, eller salt som finns i maten. Men inte på vinförpackningar.

Varför? Jo, helt enkelt för att EU inte kunde komma överens om hur det regelverket skulle se ut. Det enda som behövts redovisas på vinflaskorna har varit alkoholhalt samt eventuella allergener som sulfiter, ägg eller mjölk. Detta trots att det finns ett 60-tal olika tillsatser godkända för vinproduktion.

Men nu blir det ändring på det. Ett EU-beslut som togs redan 2021 säger att alla vinflaskor som säljs inom EU efter den 8 december 2023 nu ska märkas med både innehållsförteckning och näringsdeklaration. Detta gäller inte bara vin utan även aromatiserat vin, vinglögg, druvmust, mousserande vin, portvin med mera.

Enkelt att se kalorier i vin

När det gäller näringsdeklarationen kommer den berätta om kalorier, fett, protein, kolhydrater och salt. I de allra flesta fall kommer fett, protein och salt vara på noll, och i torra, osötade viner kommer även sockerhalten ligga nära nollan. Det mest intressanta är kanske att det blir tydligt hur mycket kilokalorier som kommer enbart från alkoholen i vinet.

Till skillnad från de flesta matvaror behöver förteckningen dock inte finns utskrivet på själva flaskan, utan det är även godkänt att genom en QR-kod på etiketten leda konsumenten till en webbsida där både innehållsförteckning och näringsdeklaration står. Dock får konsumenterna inte ledas till en sida där det finns reklam, och inte heller får användarens data samlas in när QR-koden har scannats. Nytt är dock att även energivärdet skall deklareras på flaskans etikett.

Undantag och särskilda uttryck:

  • I innehållsförteckningen räcker det dock att skriva "druvor" – exakt vilka druvor eller om det är hela druvor eller druvmust som använts behöver inte förtydligas.

  • När det gäller tillsatser som surhetsreglerande medel eller stabilisatorer får man max lista tre i varje kategori och åtminstone en av dem ska finnas i den slutliga produkten.

  • Förpackningsgaser som kväve eller koldioxid kan deklareras som att vinet är ”Tappat i en skyddande atmosfär” eller ”Tappning kan ske i en skyddande atmosfär” utanför ingrediensförteckningen.

  • Även tiragelikör som tillsätts vid mousserande viner ska deklareras.

Källa: Livsmedelsverket, Äkta vara