Är dyrare viner godare?

Det är en rad olika faktorer som påverkar hur vi upplever mat och dryck, Mats på folk o folk reder ut begreppen.

Vinglas i solnedgång

Förhoppningsvis har du avnjutit både god mat och dryck den senaste tiden. Kanske var det en specifik rätt eller dryck som var så exceptionell att du utbrast: -Jisses Amalia! Vad det här smakade gott!

Men vårt smaksinne har i själva verket en ganska liten betydelse för hur vi upplever mat och dryck. Det är alla våra sinnen som samverkar och hela 70-90 procent av upplevelsen står doftsinnet för. Men det finns också en rad andra orsaker som direkt eller indirekt påverkar hur vi uppskattar bordets fröjder.

Semestersyndromet.

När vi är på semester och upplever ett fantastiskt vin på den så mysiga restaurangen är det ju helt naturligt och köpa med sig några flaskor hem till Sverige. Men när flaskan står uppkorkad en kulen januaridag så blir man oftast väldigt besviken. Hur vi upplever ett vin beror mycket på sinnesstämning, miljö, tillfälle och sammanhang. Det är kanske inte så konstigt att du är mer positiv till det du äter och dricker om du själv känner dig avslappnad och harmonisk.

Att äta och dricka med synen och hörseln.

Att vi äter med ögonen är ju ett välkänt uttryck och det är ingen tvekan om att både synen och hörseln påverkar vår smakupplevelse. Forskare i Japan lät testpersoner äta med VR-glasögon och de kände då olika smaker beroende på vad de fick se. Genom att ändra utseendet på en kaka, kunde den först smaka choklad och sedan citron. Psykologen Adrian North vid universitetet i Edinburgh lät 250 studenter prova vin tillsammans med olika sorters musik. Resultatet blev att de upplevde vinerna kraftigare till tung och kraftig musik medan vinerna upplevdes mer förfinade och uppiggande till musik med liknande egenskaper (i det här fallet Tjajkovskijs Nötknäpparsvit). Det visade sig att det fanns en god överenstämmelse mellan musik och vin och att musik påverkar vinets smakupplevelse.

Prislappens betydelse.

En intressant forskning som genomfördes i Kalifornien visade att ju dyrare vinerna var desto bättre smakade de. Deltagarnas hjärnor scannades medan de provade olika viner där priset var den enda upplysningen. Det visade sig att de inte bara inbillade sig att det var godare, utan den del av hjärnan där vi upplever njutning blev mer aktiverad. Det gällde också för två av vinerna som provsmakades igen med ”nytt pris”. Samma vin blev dubbelt så gott, när priset var nio gånger så högt. Så våra förväntningar och förutfattade meningar har mycket stor betydelse för själva upplevelsen.

Dukat bord

Dukningens påverkan.

Har det någon betydelse vad vi använder för tallrikar, bestick och glas vid måltiden? Prova gärna själv hemma med en cognac som du serverar i två olika glas. En klassisk cognacskupa och ett litet tulpanformat glas. Kupan kan förvisso vara ett vackert glas, men funktionell är den definitivt inte, då den mest framhäver en spritig doft. Så det är ingen tvekan om att funktionella glas och en vacker dukning kommer att höja smakupplevelsen. En av världens mest hyllade restauranger The Fat Duck har synnerligen tunga bestick. Kan vikten i handen vara en del av den perfekta måltiden? Ett experiment genomfördes för några år sedan med 160 matgäster på Sheraton Grand i Edinburgh där hälften fick medeltunga bestick och andra hälften en lättare variant. Den hälft som hade de tyngre besticken var villiga att betala mycket mer för måltiden trots att alla hade samma meny. Det är till och med så att färgen på porslinet påverkar hur vi upplever grundsmaker. Vita tallrikar framhäver sötman i maten medan svarta för fram mer av umamismaken. Om man vill gå ner i vikt är det en fördel att ha röda tallrikar eftersom detta reducerar mängden vi äter.

Serveringstemperatur.

Att servera drycker vid rätt temperatur påverkar i högsta grad hur positiv upplevelsen kommer att bli. Att servera en välkryddad akvavit direkt ur frysen är kvalificerat vansinne och generellt har vi en tendens att servera röda viner för varma och vita för kalla. Det inte bara dryck som skall serveras vid rätt temperatur för att helt komma till sin rätt. Gör gärna en jämförelse mellan en lufttorkad skinka direkt ur kylen och en som är rumstemperad. I rummets temperatur kommer härliga dofter fram, vi upplever skinkan mindre salt och framförallt ökar den härliga umamismaken.

Mat och dryck i ljuv förening.

När man lyckas med kombinationen mat och dryck så skapas genast en ekvation där ett plus ett blir tre. Det är verkligen en underbar känsla när drycken lyfter maten och tvärtom. Men som vanligt har myntet alltid två sidor. Vid mindre lyckade möten kan maten både förändra och förstöra dryckens karaktär och kvalitet och vice versa.

Här kommer några rekommendationer på produkter som jag uppskattat vid många olika tillfällen och sammanhang. Sen är det ju naturligtvis upp till dig att välja rätt sällskap, tidpunkt, miljö och förutsättningar för att få till en upplevelse utöver det vanliga.

Nederburg The Anchorman Chenin Blanc

229,00 kr


När jag intervjuade Nederburgs chefsvinmakare Andrea Freeborough och frågade vilket vin hon var mest stolt över så blev svaret en årgång av Chenin Blanc-vinet Anchorman. Det är inte särskilt svårt att förstå varför.

Don Papa Rum

495,00 kr


En filippinsk Rom som jag ofta bjuder på hemma av den enkla anledning att alla som får prova den blir förälskade. En riktigt publikvänlig rom i en omfamnande stil.

Nederburg Noble Late Harvest

129,00 kr


Ett väldigt användbart vin både till utvalda ostar och till desserten. Sist jag drack den passade den som handen i handsken till en hjortronparfait med lättvispad grädde.

Mats Claësson

En fråga om balans


I dag torkar man druvor i sällan skådad omfattning för att bland annat tillfredsställa den svenska marknadens förkärlek för röda viner med hög alkohol och viss restsötma. Vinerna stod på toppen av sin framgång 2011 då Venetien hade en marknadsandel på 55%

Läs mer »