John Lundvik om steget in i vinvärlden: "Otroligt glad!"

Nyligen lanserades Pour Toi – ett elegant bubbel signerat artisten John Lundvik. För folk o folk berättar han om sitt eget mat- och dryckesintresse, nya kunskaper och hur tankarna gick inför projektet.

John Lundvik med en flaska av bubblet Pour Toi.

Det är en frusen, men glad, John Lundvik som kliver in i Bibendums lokaler i centrala Stockholm en bra bit efter utsatt tid. När vi hälsat, installerat oss med kaffe och smörgås får jag veta orsaken till förseningen: En hastigt inbokad leverans av nya bubblet Pour Toi, vinet som också är anledningen till att vi ses.

För er som inte har stenkoll på John Lundvik beskriver han sig själv så här:

– Jag är musiker, låtskrivare, pappa och en hopplös romantiker när det kommer till bygg, trädgård och mat. Min frizon är havet, jag är en riktig båtmänniska.

Ditt intresse för vin och mat – hur startade det?

– När jag flyttat hemifrån i 20-årsåldern, efter tillräckligt många Gorby's och Billys panpizza, började jag experimentera och utveckla ett djupare intresse för mat. Och efter ett tag knackade drycken på dörren.

John drar paralleller till att hitta den rätta.

– Det är som med kärleken, man måste prova sig fram och testa saker som kanske inte helt faller en i smaken innan man hittar rätt – och det är ju utvecklande i sig.

John Lundvik på scen.
John Lundvik som vi är vana att se honom: På scenen.

Första aha-upplevelsen med vin

Minns du första gången du upplevde att mat och vin ”gifte sig”?

– Ja, det gör jag faktiskt. Det var på en restaurang i Växjö, jag hade beställt en biff med bea och pommes och en öl till, men av misstag fick jag ett glas rött vin. Jag ville inte stöka med beställningen, och när jag väl drack vinet till köttet insåg jag vilken god kombination det var. Det var en pinot minns jag eftersom jag var nyfiken och frågade, det var en riktig aha-upplevelse, och efteråt var jag lite stolt att jag kunde skryta med mina ”kunskaper” kring ”pinåååt”, skrattar John.

Han berättar att hans karriär i friidrottslandslaget under en tid begränsade utforskandet av såväl mat som dryck.

– Min dietist hade en del att säga till om på den tiden, säger han. Men när jag slutade med löparkarriären vid 27 års ålder på grund av skador var det fritt fram att äta och dricka vad jag ville!

Och nu har du skapat ett eget bubbel, en sak som inte många varit med om. Kan du berätta lite om samarbetet mellan dig och Bibendum?

– Jag har varit lite försiktig med att släppa en ”smakprodukt” eftersom jag där inte alls har samma självförtroende som inom musiken. Min musikaliska resa har varit lång och det ligger extremt mycket arbete bakom musiken. När jag blev kontaktad av Bibendum blev jag otroligt glad över förfrågan, men med en enorm känsla av respekt inför det faktum att jag inte är en vinmakare, säger han och fortsätter:

– Mina erfarenheter från Mello och Let's dance, som jag vunnit, och Mästerkocken där jag kom trea säger mig att det är väldigt bra att vara förberedd, att ”kunna saken” när man ger sig in i den. Så är det ju inte med vin, jag är inget proffs. Så det fick ta sin tid, två år faktiskt, eftersom jag ville vara väl förbered. För mig var det viktigt att det blev en väl genomarbetad produkt som jag både kan stå och falla med. Och det känner jag verkligen att jag kan!

"När de frågade mig vilken färg jag ville att vinet skulle ha kände jag nästan att jag höll på att smälla av!"

Anders Fontin och John Lundvik i Bourgogne.
John på plats i Bourgogne, här tillsammans med Anders Fontin på Bibendum.

John berättar att han har varit involverad i precis hela processen. Från att skissa på hur flaskan skulle kunna se ut och vilket typsnitt som funkar på etiketten till smaknyanser i vinet och vinets färg.

– När de frågade mig vilken färg jag ville att vinet skulle ha kände jag nästan att jag höll på att smälla av, skrattar han. Kan man bestämma sånt liksom?!

Och vad blev det för färg?

– Haha, klassisk champagnefärg, skulle jag säga. Det är en smakfull gulaktig ton.

John Lundvik om vägen till Pour Toi

Pour Toi är framtaget på en vingård i Bourgogne och jag är nyfiken på hur samarbetet fungerade, med tanke på den stolta franska vintraditionen.

Vad tyckte producenten om att du skulle ha en så stor del i processen?

– Jag fick superbra respons! Det kändes som att de hade bra koll på vilken person jag var redan innan jag kom dit. Kanske hjälpte det även att jag skrivit det franska bidraget till Eurovision det året, skrattar han.

Vad var roligast under arbetet med att ta fram vinet?

– Hela processen och alla möten med olika människor, säger John utan att tveka. Att lyssna på och ta in andras kunskap. Jag har lärt mig så otroligt mycket om smak, bubblor, sötma, arom och produktion. Allt det var fantastiskt rolig!

John Lundvik med förkläde, svartvit bild.
John Lundvik har länge varit intresserad av mat och dryck och har bland annat kommit trea i Sveriges Mästerkock VIP.

John berättar att det var viktigt för honom att hans sociala och bubbliga personlighet återspeglas i vinet.

– Jag vill att det ska vara ett socialt vin som man plockar fram om man vill fira någonting, det finns ju få drycker som är så laddade med positiv energi som bubbel.

"Störst av allt är när vi fick vårt första barn, känslan att ”we did it” och skåla med nåt bubbligt var oslagbar."

Och han har själv många positiva minnen kopplade till bubbel.

– Ett av de starkaste är vid vinsten av Melodifestivalen 2019 med låten "Too late for love". Då fick jag en flaska bubbel och skulle göra den klassiska bubbelsprutningen på media. Den korken har jag faktiskt kvar. Men störst av allt är när vi fick vårt första barn, känslan att ”we did it” och skåla med nåt bubbligt var oslagbar. Jag har ingen aning om vad det var i glasen, men den känslan alltså!

Missa inte Pour Toi på Systembolaget

Sist men inte minst, om Pour Toi skulle vara en låt, vilken typ av låt skulle det vara då?

Under hela intervjun har John varit sprudlande, skrattat och gett rappa svar, men här blir det helt plötsligt tyst och fundersamt, det märks att tankarna virvlar. Efter en stund svarar han:

– Det hade varit en låt med mid-tempo i verserna men riktigt dansant i refrängerna! Lite som "Too late for love" faktiskt!

Du som är nyfiken på Johns bubbel hittar nu Pour Toi i Systembolagets beställningssortiment. På Systembolagets hemsida är det möjligt att beställa en eller flera flaskor som kan hämtas på valt Systembolag inom cirka åtta dagar från beställningstillfället.

Pour Toi John Lundvik Blanc de Blancs Brut

99,00 kr


Pour Toi John Lundvik Blanc de Blancs Brut är ett härligt blommigt och fruktigt mousserande vin, gjort på endast gröna druvor som ger det en frisk och elegant smak. I doften finns bland annat persika och aprikos, följt av subtila toner av mandarin och apelsin.

Av: Lisa Heino

23.01.2024