Här tipsar vi om goda bubbel under 100 kr. Det finns många billiga mousserande viner, som Cava, prosecco och Crémant, som är både goda och passar till mat eller snacks. Här är våra bästa tips.
Allt som blänker är inte guld - och allt som bubblar är inte Champagne.
Idag finns gott om riktigt trevliga mousserande viner under 100 kr från hela världen. Den italienska proseccon har exempelvis varit i ropet ett par år - och nu börjar vi se mer och mer av både den franska crémanten men även tysk sekt.
Vad som avgör priset på ett mousserande vin kan bland annat vara producenten, druvan, regionen, årgången eller tillgången. Och det finns gott om goda billiga bubbel på Systembolaget från olika länder och druvor - här tipsar vi om några favoriter.
Spanien
89 kr
Pata Negra Cava Brut är ett spanskt mousserande som passar som aperitif eller till lätta fisk- och skaldjursrätter. Cava görs enligt den traditionella metoden, alltså som Champagne, men här tillåts andra druvor.
Nyhet
Spanien
129 kr
Prisvärd ekologisk Cava med inslag av citrus, gröna äpplen och en hint av nötter. Perfekt som aperitif.
Frankrike
38 kr
Perfekt att ta med dig, eller när du bara vill ha ett glas. Kanske när du ska blanda ett god bubbeldrink? CAMP Sparkling är frisk och aromatiskt fruktigt med karaktär av päron, gröna äpplen och citrus.
Frankrike
79 kr
99 kr
Pour Toi John Lundvik Blanc de Blancs Brut är ett härligt blommigt och fruktigt mousserande vin, gjort på endast gröna druvor som ger det en frisk och elegant smak. I doften finns bland annat persika och aprikos, följt av subtila toner av mandarin och apelsin.
Nyhet
Italien
96 kr
Ett mångsidigt, billigt bubbel under 100 kr från italienska Venetien. Smaken är välbalanserad med en behaglig syra och en subtil sötma, vilket resulterar i en mjuk och uppfriskande avslutning.
När det gäller mousserande viner, alltså vin med kolsyra, så stiger ofta prislappen ju längre tid och energi som går åt till produktionen av vinet. Champagne är till exempel gjort enligt den traditionella metoden, där vinet får jäsa en andra gång i flaskan, samt ska lagras en lång tid innan den får säljas. Det går att jämföra med exempelvis prosecco, som görs enligt tankmetoden, där den jäser sin andra gång i ståltank för att få kolsyra och sedan att buteljeras och säljas direkt. Det går snabbare och är billigare för producenten, därför kan även proseccon säljas billigare.
Spansk Cava och fransk Crémant är gjorda liksom champagne genom den traditionella metoden, men kraven på lagring och vilka druvor som får användas är inte lika hårda och det kan också hålla nere priserna. Men nämnas ska också att champagne till viss del lever på sitt namn och sin skyddade ursprungsbeteckning, och bara för att priset är högt är inte kvaliteten alltid det. Tvärtom kan du hitta mycket prisvärda bubbel från andra distrikt och länder.
02.12.2025
Om du letar efter något gott att servera till ditt mousserande vin har vi ett riktigt bra alternativ här: Hemfriterade chips med lyxig dipp smaksatt med rom och gräslök.
Läs merEtt gott vin behöver inte kosta skjortan - här är några bevis! Folk o folk har valt ut de bästa vita vinerna i prisgruppen under 100 kronor som absolut är värda att testa.
Läs merNär mer pengar går till ränta och el behöver kanske vinbudgeten minskas. Här har folk o folks dryckesexpert Mats Claësson valt ut sina bästa röda viner som kostar mindre än 100 kronor.
Läs merDet finns riktigt bra prisvärd champagne att få tag på – här listar vi några bubbel som vi tycker är bästa champagnen under 500 kr!
Läs mer