Snittar & bubbel – ny bok med massor av smått och gott till mousserande.

Lena Djuphammar har släppt ett tiotal kokböcker. Alla har en sak gemensamt – det är enkla rätter som går snabbt att göra. Den senaste kom i slutet av april och är full av tips på tilltugg till mousserande vin samt några bubblande drinkar.

Lena Djuphammar med nya boken Snittar & bubbel.

När folk o folk når Lena Djuphammar på telefonen är hon i Apulien, det vill säga i klacken längst söderut i Italien. Hon, maken och deras hund, en australian shepherd, är på resande fot och har tillbringat de senaste två månaderna i den lilla kustnära byn Castro. Planen är att vara borta från Sverige under ett helt år. De åker runt i en elbil och hyr bostäder via Airbnb. Ibland stannar de till i en vecka, och andra gånger en längre tid för att kunna ta det lugnt och få vanliga dagar.

– Vi har vår hund med oss, så vi är beroende av att det inte är alltför varmt. Och så tycker vi om att röra på oss och att se saker. Under sommaren försöker vi att hålla oss i norra delen av Europa till hösten blir det Spanien, säger hon glatt.

När vi pratas vid är det i slutet av april och just den här dagen regnar det i Apulien.

Lena Djuphammar, om boken Snittar & Bubbel.

Foto: Privat

Lena Djuphammar har gett ut flera matböcker, men beskriver sig själv som en hemmakock. Foto

"Det ska gå ganska fort och smaka gott"

Lena har i givit ut elva böcker om mat, många gånger i samarbete med andra och ibland helt själv, som den senaste ”Snittar och Bubbel”, vilken släpptes den 21 april på Ordalaget förlag. Hon förklarar att hon är en matintresserad fotograf och formgivare.

– Så jag är ju ingenting annat än en hemmakock, säger hon.

Skapandet av egna kokböcker började med serien ”Studentköket”. Den första kom för åtta år sedan och släpps lite senare i vår igen i en ny, uppdaterad version. Grundtanken i serien var att det skulle vara lättlagade recept och att med boken ville de också bidra till nya matidéer och praktiska tips.

– Jag är inte en person som står i köket i flera timmar. Den avancerade maten finns det andra som är mycket bättre på. Jag vill att det ska gå ganska fort och smaka gott, säger hon och lägger till. Och det ska vara roligt att tillaga.

I ”Snittar och Bubbel” finns massor av läckra förslag på allt från vegetarisk plockmat till sådant som är mer matigt och nyttigt. Där finns också ett avsnitt med bubblande drinkar varav några av dem har fått inspiration från Italien.

Parmakorgar från boken "Snittar & bubbel".

Foto: Lena Djuphammar

Parmakorgar - ett av recepten i nya boken "Snittar & bubbel".

– När man ska bjuda på tilltugg och snittar tycker jag att man ska fundera på vilken typ av tillfälle det är. Snittar kan ha olika syften. Under till exempel en grillkväll med vänner kan det vara lämpligt att servera något som är lite matigare, förslagsvis smördegssnurror med ost, spenat och valnötter eller minipizzor. Det mättar lite så då gör det inget om middagen dröjer något, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar tänka att rätterna ska gå att förbereda innan så att det inte blir stressigt när gästerna väl kommer. Som att göra en röra i förväg som bara är att klicka ned i krustaden eller bre kexet precis innan så att det inte blir kladdigt.

Vilka typ av tilltugg tycker du passar bäst till mousserande vin?

– Mitt starkaste tips är att bjuda på det man själv tycker om, mycket passar till bubbel! Dels milda smaker och även de lite salta och feta. Vi är nog många som inspireras av de fantastiska kockarna från tv och kanske sätter vi många gånger alltför höga förväntningar på oss själva. Jag försöker sänka min ambitionsnivå och tänka att det inte måste vara så perfekt då jag bjuder hem folk. Hellre fokuserar jag på något enkelt för att slippa stress. Enkelt och gott!

En djupdykning i prosecco

Under resan passerade Lena Proseccodistriktet i nordöstra Italien och passade då på att besöka en vingård och samla material till ett av snitt i boken om det italienska mousserande vinet.

– Det var kul att lära sig skillnaden mellan olika proseccos och vilka metoder de använder. Personligen har jag missuppfattat den tidigare. Proseccon som benämns ”dry” är den sötaste, och ”extra brut” är krispigast. Mellan dessa finns brut och extra dry. Jag trodde tidigare att dry var torrast och har av den anledningen valt fel prosecco. Därför har den kanske inte riktigt fått komma till sin rätt, förklarar Lena.

Om några dagar är hon på väg norrut igen, via Toscana och Comosjön med sikte på fjällvandring i Schweiz.

Omslaget på boken Snittar & bubbel.
Snittar & bubbel som utkommer 21 april 2023 på Ordalaget bokförlag.

Fakta: Lena Djuphammar

Yrke: Författare, grafisk designer, matstylist m.m.

Aktuell med: Boken Snittar & bubbel som utkommer 21 april 2023 på Ordalaget bokförlag.

Se Lenas recept på filodegskorgar med het kräftskagen här!

22.05.2023