Jimmi Eriksson är en av Sveriges skickligaste kockar. Han har kammat hem priser i en rad respekterade kocktävlingar och nu är han aktuell i Bocuse d’Or Europe (Kock-EM) som går av stapeln i Budapest den 23–24 mars. När han inte står i köket är han entreprenör och utvecklar redskap som används av kockar och matlagare över hela världen.
– Det började med gymnasievalet i skolan. Jag såg ingen framtid i att sitta ned och läsa, plugga och skriva. Hantverk och att använda händerna och kroppen var mer min grej. Och jag har alltid har varit aktiv och tyckt att mat är roligt och gott. Så jag sökte restauranglinjen, säger Jimmi Eriksson.
De första två åren i skolan kändes inte helt självklara för den unge kockeleven. Jimmi hamnade inte på rätt platser och intresset för yrket var inte på topp. Men allt vände under en praktikperiod på Fredsgatan 12, under den tiden då restaurangen var högaktuell.
Intresset väcktes till liv när han såg glöden hos andra
– Då vaknade jag upp och tänkte ”wow, kan man laga så här god mat”? Det fanns också en passion, glöd i ögonen och ett driv hos alla från köksmästare till vanliga kockar. Jag kände att här fanns samma typ av vilja att klara av dagen som det finns i att vinna en fotbollsmatch. Det var då min passion för kockyrket började. En passion som bara växer sig allt starkare med tiden.
Efter skolan var Jimmi trött på Sverige och Stockholm och ville se något nytt. Han flyttade utomlands i några år och jobbade sig fram som kock. Då var det fokus på att uppleva världen. Satsningen på att utvecklas som kock tog han tag i när han kom hem från äventyren. Han började på Pontus på Brunnsgatan där han bland annat lärde känna Daniel Räms.
– Daniel blev som en mentor och inspirerade mig oerhört mycket. Han var också den som fick upp mina ögon för att det fanns kocktävlingar.
Efter Pontus arbetade Jimmi runt på några olika restauranger, bland annat på Jonas Lundgrens krog Jonas och sedan på Pontus igen. 2013 vann Daniel Räms Årets kock och startade Lilla Ego tillsammans med Tom Sjöstedt, som vann Årets kock 2008. Den första kock de anställde var Jimmi.
– Då blev tävling ännu mer på allvar eftersom de uppmanade sina kockar att satsa på den utmaning, inspiration och utveckling som tävlingar ger.
Jimmi berättar att han under sin karriär har värdesatt att jobba för passionerade, duktiga kockar mer än att söka sig till stjärnkrogar. Både Daniel och Tom är fortfarande viktiga för Jimmis utveckling.
Jimmi har en stor tävlingserfarenhet
2016 var det dags – Jimmi vann själv Årets kock – SM i matlagning, Sveriges främsta kocktävling. Med åren har han hunnit vinna en rad priser, både individuellt och som medlem i Svenska kocklandslaget.
Han har alltså stor erfarenhet och rutin av tävlingar, något som han har med sig in i nästa stora utmaning. Jimmi är nämligen uttagen till att representera Sverige i världens mest prestigefyllda tävling Bocuse d’Or. Den 24 mars tävlar han i den europeiska kvaltävlingen i Budapest, Bocuse d’Or Europe även kallad Kock-EM. Av 17 kockar (Ryssland och Ukraina utgår) går tio vidare till den stora finalen – Bocuse d’Or (Kock-VM) som äger rum i januari 2023 i franska gastronomins stad nummer ett, Lyon.
Alla deltagare förbereder sig in i minsta detalj inför startskottet i Budapest och konkurrensen kommer att vara stenhård. Jimmi utstrålar dock säkerhet blandat med stor ödmjukhet. När han jobbade i köket i den svenska uttagningen såg arbetet ut att gå lugnt och metodiskt till trots pressen att allt måste sitta perfekt.
– Inom mig bor tävlingsräven och jag gillar utmaningen och att pusha mig själv. Men det har aldrig varit viktigt för mig att hävda mig och berätta att jag är bäst – det är bättre att jag visar vad jag kan. Det är självklart att jag tror på mig själv och vill vinna. Annars skulle jag inte ställa upp.
Även entreprenör som skapar egna köksredskap
Jimmi är också en driven entreprenör och utvecklar köksredskap i genren fine dining. När han 2020 var nyss hemkommen från OS med Kocklandslaget och sugen på att börja jobba på restaurang igen slog pandemin till. Han fann sig själv lämna dottern på förskolan på morgonen och sedan sitta sysslolös, en tillvaro som inte passade honom.
I stället tog han tillvara på tiden och lärde sig CAD/CAM-program på egen hand där han började designa och utveckla dekorativa formar i silikon som kan används till att baka tunna flarn/kex (eller choklad) för att garnera maträtter och desserter. Formarna skrivs ut med 3D-skrivare hemma i Jimmis lägenhet – än så länge.
– Det har varit otroligt utvecklande. Jag la tio timmar om dagen och studerade från YouTube, Google och stora forum samt testade olika program. Jag har misslyckats och lyckats, men till slut satt de.
Det tog ungefär ett år från starten tills han var helt nöjd med formarna. Han la ut resultatet på instagram och intresset blev stort. I dag driver han en webbshop och säljer sina silikonformar till hela världen.
– Nu kör jag hårdträning inför Bocuse på dagarna. Har jag tur kan jag natta min dotter när jag kommer hem, och sedan gör jag formar till omvärlden. Häromdagen såg jag att kocken som vann Bocuse d’Or i Australien använde och länkade till mina formar. Det är kul.
Jimmi har ett tufft schema, men bedyrar att det är något han stortrivs med.
– Det är otroligt roligt med mina formar och det känns inte jobbigt att lägga ned så mycket tid. Det är samma sak med Bocuse. Jag är så oerhört glad att jag får göra det här, avslutar han.
Av: Åsa Larsson