Vita viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Weingut Robert Weil Riesling.

Robert Weils läckra viner kommer från vingårdar i Rheingau, och deras rieslingviner får just nu riktigt fina betyg i pressen. Camilla Wahlman, Epoch Times, beskriver Robert Weil Rheingau Riesling Trocken så här:

6 ögon på tärningen (FULL POTT)

Jag lyfter här bara fram ett av vinerna från Weingut Robert Weil, men kunde ha listat tre – alla var så bra. Det här på magnumflaska inleder med svag ton av nagellack och övergår i nyponrosor, papaya, vit persika, lichi och konserverad mandarin. Allt balanserat av en skön syra.

Samma vin får i september 2022 hela 92 poäng av 100 möjliga i Livets Goda Petit:

Ett så kallat Gutswein, ungefär egendomens instegsvin men vilket sådant det är. Riesling från olika växtlägen, bland annat från parceller som har Erste Lage-status, hamnar i blenden och resultatet är talande för egendomens klass rakt igenom. 2019 bjuder på ett svalt anslag där rökiga toner, örtiga nyanser och pigg stenfrukt har kastat av sig det mest initiala babyhullet till förmån för en försiktig utveckling. Doften är betydligt mer komplex än vad du kan förvänta dig av ett gutswein och det noteras även i smaken där det rena drivet i frukten backas upp av årgångens förnämliga och elektriska syra, viss täthet, fästande citrus och vinbärssmekt stenfrukt samt fin längd. En riesling på magnum och med fin uppsida

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2019, magnum

459,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken, magnum, har en fin rieslingdoft med inslag av persika, gröna päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd. Man finner fina toner av gula plommon, päron, lime, persika, vita blommor och mineral. Passar ypperligt till fisk och skaldjursrätter.


Nya zeeländska Kim Crawford får fina lovord i Allt om Vin Nr 8 2022:

BRA KÖP

Klassisk i stilen, med massor av nässlor, vita vinbär, passionsfrukt och krusbär. Pigg och frisk smak i välbalanserad stil

Kim Crawford Sauvignon Blanc

169,00 kr


En ursprungstypisk, mycket fruktig och läcker Sauvignon Blanc från Marlborough. Smaken är torr och frisk med ihållande smak av passionsfrukt, tropiska frukter, färska örter, melon och grapefrukt.


Portugisiska Aveleda har ett torrt och friskt alvarinhovin som får fina betyg av journalister, bland annat skriver Munskänkarna så här i IN VINO No 4 2022:

+ MER ÄN PRISVÄRT

Doft av fläder, gröna bananer och stenrök. ren, balanserad smak med frisk syra i medelfyllig kropp med viss fetma.

Aveleda Solos de Xisto Alvarinho

169,00 kr


Vinet har en inbjudande doft med inslag av grillad citron, persika, sommarvarmt skiffertak samt en fläkt av mango och grapefrukt. Smaken är torr och frisk med lätt krämig textur. I eftersmaken som har bra längd finner man både mogen, citron, stendamm, persika och ett fint stråk av blommor.


Från Toscanas böljande kullar kommer detta sommarfräscha vin som görs på druvan vermentino. Vinet tilldelades en glänsande silvermedalj på dryckeslistan.se, vecka 24. Så här beskrivs vinet där:

Trevligt sommarvin knökat med gula och gröna äpplen, pigga mineraler och örter som rosmarin och salvia. Njut direkt till carpaccio, vongole och halstrad tonfisk.

Rocca di Montemassi Calasole Vermentino

119,00 kr


Rocca di Montemassi Calasole Vermentino har en inbjudande och fruktig doft med inslag av blommor, citrus, gula stenfrukter och ett stråk av örter. Smaken är torr och fruktig med toner av blommor, citrus, persika och ett stänk av mandel och mineral.


Ett mycket fräscht, friskt och fruktigt vin från den norra portugisiska atlantkusten. Att munskänkarnas vinprovare gillar vinet är det ingen tvekan om. Så här hyllar man vinet i april 2022 på vintesten.se.

13,5 poäng-Ett fynd i sin prisklass

Doft av blodgrape, citronskal, persika och lite rosenvatten. Smak med pigg frisk syra och ett avslut med en liten bitterhet.

Aveleda Alvarinho

109,00 kr


Aveleda Alvarinho har en frisk och fruktig doft med fina inslag av lime, citron, passionsfrukt och en fläkt av vita blommor. Smaken är frisk, torr och fruktig med toner av citron, mandarin, mineral och en sträng av citrusskal och blommor.


Även här ett vin från atlantkusten fast den här gången från Frankrike, där floden Loire rinner ut i havet. Ett fint nyanserat och finstämt vin som vintesten.se i juni beskriver på följande sätt:

13,5 poäng-Mer än prisvärt

Generös doft av fläder, krusbär, honung och sur lie. Hög syra i medelfyllig kropp med bra längd och rent slut.

Locus Convergence Muscadet Sèvre & Maine

139,00 kr


Locus Convergence Muscadet Sèvre & Maine har en nyanserad, fruktig och behaglig doft med inslag av citron, gula äpplen, melon , aprikos, och en lätt fläkt av nötter och kryddor. Smaken är fruktig och frisk med en viss förnimbar sälta´, samt fina toner av citron, gula äpplen, kryddor, mineral och ett lätt stråk av mandel.


Att detta är en torr riesling av högsta klass är det ingen tvekan om. Så här skriver tidningen VIN&BAR nr 3–2022:

Rheingaus stolthet är Weingut Robert Weil. Husets vin från läget Kiedricher Gräfenberg tillhör Tysklands vinelit. Efter år av mindre bra viner från Rheingau är man tillbaka och i god form. Nu är Robert Weil den lysande stjärnan här. Frisk doft av aprikos och mineralisk sälta. I smaken frisk citrus, en stor kropp och ett långt avslut med en lätt touch av mandarinskal. Vinet har en elegans och ren struktur. Typisk arom för detta tidigare så erkända område. Kul att man är tillbaka och att Wilhelm Weil visar var skåpet ska stå.

Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken

499,00 kr


Robert Weil Kiedrich Gräfenberg Riesling Trocken har en mycket nyanserad och intensiv doft med inslag av gula päron, lätt rökig mineral, lime, gula stenfrukter och en fläkt av honung. Smaken är torr och frisk med ypperlig balans, intensitet, och komplexitet. I den långa och högklassiga eftersmaken finner man stenfrukter, melon, gula päron, mineral och en fläkt av honung och färska blommor.


Ett mycket fräscht vin från Kalifornien som mer eller mindre överösts av goda omdömen. Så här skriver tidningen Allt om Vin i December 2021:

FYND!

Lättsam aromatiskt med toner av fläder, syrliga vita vinbär och örter. Fräscht och balanserat.

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

115,00 kr

129,00 kr


En torr, frisk och fruktig Sauvignon Blanc från USA som har fina toner av krusbär, färska örter, melon, citron och persika. Otroligt god till lite lättare fisk och skaldjursrätter.


Pinot Blanc, eller weissburgunder som den heter i Tyskland, lever mycket i skuggan av sina mer kända syskon prinot noir och pinot gris. Men druvan förtjänar definitivt större uppmärksamhet. Prova själv detta vin får du se. Så här skriver Munskänkarna-Vintesten, januari 2022:

13,5 poäng + Mer än prisvärt

Ung fräsch och aromatisk doft av citrus, vita blommor, päron och gröna äpplen. Knappt medelfyllig kropp med fruktig och ren smak, balanserad fruktsyra, ett uns sötma samt ett ungdomligt avslut.

Robert Weil Junior Weissburgunder Unique

139,00 kr


Robert Weil Junior Weissburgunder har en angenäm och fruktig doft med inslag av vit persika, galiamelon, aprikos och en fläkt av citrus. Smaken är fruktig med en fräsch syra och trevliga inslag av  persika, gula plommon, galiamelon och citrus.

Ett utmärkt sällskapsvin, men även en mycket välkommen gäst till det dukade bordet. Väljes med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur och grönsaker.


Ett av våra mest hyllade viner i pressen är en riesling från Robert Weil. Vinet fick bland annat en hedrande femteplats i tidningen Allt om Vin:s "Årets Vinare" i december 2021 i kategorin " Årets Vita BS-vin". Juryn består av 15 av Sveriges mest erfarna vinjournalister.

Så här beskriver Sofia Ander vinet i Svenska Dagbladet i december 2021:

Koncentrerad, mineralmättad och fylld till brädden av citrusfrukter, aprikoser, persikor och syror som pekar uppåt. Smått fantastisk.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

189,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd.