Vita viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Damilano Langhe Arneis

Damilano är en mycket kvalitetsinriktad producent och det märks rakt igenom från de enklare vinerna till de mest exklusiva.

Så här beskriver Munskänkarna detta härliga vita vin i Vinlocus, januari 2023:

13,5 poäng +, mer än prisvärt

Drygt medelfyllig, örtig doft av vax, gula plommon och mogen citron. Balanserad smak med trevlig frukt, frisk, ren fruktsyra i en lätt kropp med ett uns hartskänsla i eftersmaken.

Damilano Langhe Arneis

151,00 kr


Damilano Langhe Arneis har en fräsch doft med inslag av persika, päron, mandel, mandelblom och citrus. Smaken är torr med fina toner av päron, persika, mandel, citrus och honungsmelon.


Denna chablis är ett riktigt skickligt hantverk från familjeföretaget Domaine de Malandes. Vinet uppskattas bland annat av Munskänkarnas provare, som skriver följande i Vinlocus i december 2022:

15,5poäng + Mer än prisvärt

Drygt medelfyllig doft av mogna citroner, rök, tångvall, päronsplitt, grönt äpple, fänkål, mango och ett stänk ylle. Harmonisk, balanserad, ren, rund smak med pigg fruktsyra i en simmig kropp med fint avslut.

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey

301,00 kr


Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey har en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon och en fint integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av  citrus, stenfrukt, ostronskal och ett fint stråk av ek. Eftersmaken har bra längd.


En härligt balanserad chardonnay från Napa Valley. Vinet har fått mycket goda omdömen av bland annat av Munskänkarna, vintesten.se och Allt om Vin. Så här beskriver Michel Jamais vinet på vinlegender.se:

Det här är i alla avseenden en klassisk kalifornisk chardonnay, i stil belägen någonstans mellan elegansen och fatkänslan i vit bourgogne och djupet och frukten i ett mer typiskt amerikanskt chardonnayvin. Och det är riktigt fint balanserat med en försiktigt kryddig och vaniljsöt ekfatston, en av glycerol och fatlagring något avrundad smak med krämig textur, samtidigt uppfriskande fräsch och absolut torr.

Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay

299,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay 2018 har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.


Detta ekologiska vin verkar falla många vinjournalister på läppen. Så här skriver exempelvis Allt om Vin i oktober 2022:

BRA KÖP

Lätt kryddig med drag av mogna äpplen och slutar med lite alkoholvärme.

Gustave Lorentz Pinot Gris Evidence, Ekologiskt

169,00 kr


Ekologiskt vitt vin där smaken är torr men med en antydan till sötma som balanseras väl med en fräsch syra. Vinet har en lätt vaxig textur, inslag av gula plommon, kryddor, mandarin, citruszest och mineral i avslutet. Även perfekt att servera tillsammans med medelkraftiga och kraftigare fiskrätter eller till vegetariskt.


Ett härligt och nyanserat vin från den tillförlitliga Alsace producenten Gustav Lorentz. Så beskrivs vinet i Dina Viner Professional Edition september 2022:

90 poäng (++) FYND

Ett runt, rikt och bussigt vin med bred, solmogen frukt, bra balans och inslag av persikor, passionsfrukt, äpple, blommor och mineraler.

Gustave Lorentz Riesling Burg, EKO

201,00 kr


Gustave Lorentz Riesling Burg har en tydlig och nyanserad doft av citrus, cykelverkstad, gula plommon, äpplen och mineral. Smaken är fruktig och balanseras av bra syra samt inslag av gula plommon, gula äpplen och mineral.


Ett friskt och fräscht vin på burk hittar vi i vinet från Casal Garcia. Så här hyllar Allt om Vin vinet (oktober 2022):

FYND!

Frisk, pigg och äpplig i lättsam läskande stil. Ger en somrig känsla och passar perfekt på burk

Casal Garcia Branco

37,00 kr


Casal Garcia Branco har en fruktig och tilltalande doft med inslag av tropiska frukter. Smaken är frisk och fruktig med en trevlig fruktsötma och toner av citron, samt ett stråk av lagerblad och blommor. Det går utmärkt att låta vinet möta lättare anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker.