Vita viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Santa Rita, flaska på träbord.

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Beauroys

En mycket välgjord Chablis Premier Cru som fått många goda omdömen från Svenska vinjournalister. Bland annan ger munskänkarnas vinprovare i vintesten.se vinet 15,5 poäng med ett+, som innebär att vinet är ett högklassigt vin och är mer än prisvärt. De beskriver vinet på följande sätt:

15,5 poäng/Mer än prisvärt

Aromatisk, smått komplex doft av ylle, mineral, päronsplitt, stenrök, citronkarameller, grapefrukt och ett uns tropisk frukt. Drygt medelfyllig, ung smak med trevlig frukt, frisk, lite grön fruktsyra i en medelstor kropp.

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Beauroys

365,00 kr


Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Beauroys har en fruktig doft med inslag av fat, gula äpplen, mineral, persika, smör, citrus och örter. Här bjuds du på en mångfacetterad smak som är fruktig, har mycket frisk smak med inslag av fat, gröna äpplen, persika, mineral, smör, örter och citron.


Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

En nyhet som samlat på sig en rad fyndstämplar sen vinet lanserades den 1 mars. Vi är extra glada för Munskänkarnas omdöme, eftersom de är mycket restriktiva med sin fyndstämpel.

11,5 poäng/ FYND i sin prisklass

Ung, fruktig, örtig och lite kryddig doft. Medelfyllig, torr smak med gröna frukter och örter, drygt medelhög syra och ett fruktigt slut i en bra längd.

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

79,00 kr


Santa Rita är ett trevligt sällskapsvin som även gör sig fint till fick och skaldjur. Vinet har en fruktig doft med inslag av lime, nektarin, fläder, mandarin och litchi samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi och lime med ett stråk av madarinzest.


L Chardonnay

En tillförlitlig trotjänare på Systembolagets hyllor, och även den nya årgången är prisad av en bred skara av journalister, Bland annat fick den stämpeln BRA KÖP! I Allt om Vin, mars 2023 och en guldmedalj på Dryckeslistan.se. På Livetsgoda.se får vinet 88 poäng och följande målande beskrivning:

88 poäng / BRA KÖP

Domaine Laroche är synonymt med Chablis, och har inte sällan agerat nyskapande och utvecklingsbenägen i sin klassiska hållning. Förutom Chablis och södra Bourgogne har man under årens lopp även etablerat vinproduktion i Languedoc, Chile och Sydafrika. L Chardonnay har sitt ursprung i Languedoc och man håller lagringen helt i ståltankar. Frukten skördas från höga lägen med en kalkrik jordmån som sitter fast fint i frukten, där vi spårar attraktiva tropiska inslag i en annars limedragen citrusdominerad tillvaro. Trots en ren och fatnaken vinfieringsprocess lyckas man ge vinet en lätt fyllig gomkaraktär med bra kryddighet och framför allt viskositet och en sirligt dragen tanninstruktur. Mycket vin för pengarna här.

L Chardonnay

105,00 kr


I vinet L Chardonnay finner du toner av gröna äpplen och färska örter samt persika och citron. Smaken är torr men samtidigt fruktig och fräsch med fina inslag av päron och äpple, gul melon och citrus.


Yoko Riesling

Den attraktiva fyndstämpeln får även den nya årgången av Yoko Riesling. Så tycker Munskänkarnas vinprovare av beställningssortimentet:

14 poäng/ FYND i sin prisklass

Stor doft av litchi, krusbär, citronzest, honung och citrusblom. Medelfyllig smak med liten skifferton, läcker fruktsyra med bett samt ett uns restsötma i den ungdomligt friska avslutningen.

YOKO Riesling

129,00 kr


YOKO Riesling har en intensiv doft med inslag av apelsinblom, lime, honungsmelon, tropisk frukt, och ett stråk av kryddor. Smaken är fruktig med en liten fruktsötma som balanseras på bästa sätt med den friska syran. Vinet har en bra smaklängd och det finns toner av både melon, lime, mineral och en fläkt av blommor.


Drostdy-Hof Chardonnay Viognier

En fruktig och välsmakande box från Sydafrika. Tidningen Allt om Vin graderar vinet som mer än prisvärt och beskriver vinet på följande sätt:

Trevlig och fräsch med lite syrlig frukt, melon, örter och citrus. Håller sin stil årgång efter årgång.

Ett säkert kort med andra ord.

Drostdy-Hof Chardonnay Viognier, box

239,00 kr


Drostdy-Hof Chardonnay Viognier har en fruktig och aromatisk doft av persika, mandarin och gula äpplen. Torr, medelfyllig smak av nektar, persika, citrus och gula äpplen. Balanserad syra och fruktigt avslut. Passar till olika anrättningar av fisk, skaldjur och fågel.


Robert Weil Weissburgunder Unique

Ett fruktigt och välbalanserat från Rheinhessen. Så här beskriver Munskänkarna vinet i vintesten februari 2023:

13 poäng - Mer än prisvärt

Ung doft av päron, melon och stenrök. Ganska fyllig kropp med frisk syra och bra längd.

Robert Weil Junior Weissburgunder Unique

139,00 kr


Robert Weil Junior Weissburgunder har en angenäm och fruktig doft med inslag av vit persika, galiamelon, aprikos och en fläkt av citrus . Smaken är fruktig med en fräsch syra och trevliga inslag av persika, gula plommon, galiamelon och citrus. Väljes med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur och grönsaker.


Domaines des Malandes Chablis 1:er Cru Vau de Vay

Denna Chablis är ett riktigt skickligt hantverk från familjeföretaget Domaine de Malandes. Vinet uppskattas bland annat av Munskänkarnas provare, som skriver följande i Vinlocus i december 2022:

15,5poäng + Mer än prisvärt

Drygt medelfyllig doft av mogna citroner, rök, tångvall, päronsplitt, grönt äpple, fänkål, mango och ett stänk ylle. Harmonisk, balanserad, ren, rund smak med pigg fruktsyra i en simmig kropp med fint avslut.

Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey

349,00 kr


Domaines des Malandes Chablis 1er Cru Vau de Vey har en nyanserad doft med inslag av grillad citron, melon och en fint integrerad ton av fat. Smaken är torr och frisk med inslag av  citrus, stenfrukt, ostronskal och ett fint stråk av ek. Eftersmaken har bra längd.


Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay

En härligt balanserad chardonnay från Napa Valley. Vinet har fått mycket goda omdömen av bland annat av Munskänkarna, vintesten.se och Allt om Vin. Så här beskriver Michel Jamais vinet på vinlegender.se:

Det här är i alla avseenden en klassisk kalifornisk chardonnay, i stil belägen någonstans mellan elegansen och fatkänslan i vit bourgogne och djupet och frukten i ett mer typiskt amerikanskt chardonnayvin. Och det är riktigt fint balanserat med en försiktigt kryddig och vaniljsöt ekfatston, en av glycerol och fatlagring något avrundad smak med krämig textur, samtidigt uppfriskande fräsch och absolut torr.

Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay

329,00 kr


Robert Mondavi Napa Valley Chardonnay 2018 har en nyanserad och inbjudande doft med inslag av tropiska frukter samt en fläkt av nashipäron och smör. Smaken är rik och intensiv med fina nyanser av tropiska frukter, persika, fat, rostade nötter, popcorn och ett stråk av grapefrukt och lemoncurd.