Vita viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Stellenrust Secret & Lies Chenin Blanc

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

I tidningen Vin&Bar, Nr 5 2023, beskriver vinskribenten Sofia Ander vinet på följande sätt:

Eleganten från Rheingau kan sin riesling. Robert Weil är en av de främsta producenterna i detta vinområde och vinet är ett fynd. Tyskland är på bred frammarsch med sina viner. Njut av rökig sälta, aprikos, lättrostade nötter och maffiga mineraler. Vill du ha ännu mer ut av din investering, spara vinet något år i din vinkällare. Perfekt till allt från svamp till rotfrukter.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

199,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd samt fina toner av päron, lime, persika vita blommor och mineral.

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg

Här finner vi en högklassig riesling från Alsace. Dina Viner (september 2023) ger vinet 92 poäng och ett dubbelplus. Vinet beskrivs på följande sätt:

Ett djupt, rikt och fylligt vin med solmogen frukt, söta bär, bra balans, bra syra, bra energi och inslag av grapefrukt, persikor, passionsfrukt, puffat ris, blommor, våt sten.

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg

359,00 kr


Här är ett vin som passar perfekt till årets första sparris eller smörstekt abborre. Riesling Heimbourg har en fruktig doft med tydliga rieslingtoner och inslag av citrus, bergamott, honung, örter, kalk och mineral. En mycket frisk smak med generös, mogen, vit frukt och frisk, välbalanserad syra.


Stellenrust Secrets & Lies

Sydafrika går från klarhet till klarhet vad det gäller högkvalitativa viner på druvan chenin blanc. Vinjournalisten Fredrik Schelin på Aftonbladet (1/9-2023) ger detta härliga vin högsta poäng med fem plustecken och följande beskrivning:

Stellenrust ger mig lust efter chenin blanc – ännu mer! Särskilt i denna snygga form där fatkryddan möts upp av grön och gula äpplen, gula plommon och sälta från havet. Avslutet är krämigt och envist. En av tummarna upp i denna lansering.

Stellenrust Secrets & Lies

149,00 kr


Secrets & Lies Chenin Blanc från Stellenrust är ett nyanserat, fruktigt och mycket friskt vin med fatkaraktär, inslag av gula päron, kryddor, mango, ananas, macadamianötter och apelsin. Perfekt att servera till smakrika rätter av fisk eller till rätter av ljust kött.


Leyda Garuma Sauvignon Blanc

Den nya årgången av det svalodlade vinet från Leyda Valley har fått mycket goda omdömen från internationella vinjournalister. Bland annat 92 poäng av Robert Parker Wine Advocat, samma poäng av James Suckling och Tim Aktin och 90 poäng av Wine Spectator. Anmärkningsvärt höga poäng för ett vin som kostar 139 kronor.

Leyda Garuma Sauvignon Blanc

139,00 kr


Ett Sauvignon Blanc från Leyda med en intensiv doft av grön sparris, mineral, lime och färska örter. Vinet är torrt och friskt och vinet har en lätt krämig textur och en förnimbar sälta från havsvindarna.


Château Bonnet Blanc 2022

Ett mycket välgjort vin från Bordeaux som årgång efter årgång får hyllningar från svenska vinjournalister. I tidningen Vin & Bar, No 3 – 2023 hyllar man vinet som ett ypperligt vin till grillat och med slutklämmen: Ett av Systembolaget mest prisvärda vita viner.

Den åsikten delas av Vinbanken och Elke Ljung som inkluderar vinet på listan (20/6-2023) ”Bästa vita vinerna under 200 kr” Vinet beskrivs på följande sätt:

Torr, medelfyllig, fruktig av äpplen, päron någon krusbär, örter och lätt mineral, balanserad citruston. Bra längd. Klockrent matvin, bra köp i sin genre.

Château Bonnet Blanc

109,00 kr


Fruktig, aromatisk doft med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, blommor, päron, tropisk frukt, örter och citron. Aromerna kommer tillbaka i smaken, som är mycket frisk. Elegant, balanserat och ursprungstypiskt med en harmonisk eftersmak.


Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

En nyhet som samlat på sig en rad fyndstämplar sen vinet lanserades den 1 mars. Vi är extra glada för Munskänkarnas omdöme, eftersom de är mycket restriktiva med sin fyndstämpel.

11,5 poäng/ FYND i sin prisklass

Ung, fruktig, örtig och lite kryddig doft. Medelfyllig, torr smak med gröna frukter och örter, drygt medelhög syra och ett fruktigt slut i en bra längd.

Santa Rita Sauvignon Blanc Gewurztraminer Riesling

79,00 kr


Santa Rita är ett trevligt sällskapsvin som även gör sig fint till fisk och skaldjur. Vinet har en fruktig doft med inslag av lime, nektarin, fläder, mandarin och litchi samt en fläkt av blommor. Smaken är frisk och fruktig med toner av honungsmelon, persika, krusbär, fläder, litchi och lime med ett stråk av madarinzest.


L Chardonnay

En tillförlitlig trotjänare på Systembolagets hyllor, och även den nya årgången är prisad av en bred skara av journalister, Bland annat fick den stämpeln BRA KÖP! I Allt om Vin, mars 2023 och en guldmedalj på Dryckeslistan.se. På Livetsgoda.se får vinet 88 poäng och följande målande beskrivning:

88 poäng / BRA KÖP

Domaine Laroche är synonymt med Chablis, och har inte sällan agerat nyskapande och utvecklingsbenägen i sin klassiska hållning. Förutom Chablis och södra Bourgogne har man under årens lopp även etablerat vinproduktion i Languedoc, Chile och Sydafrika. L Chardonnay har sitt ursprung i Languedoc och man håller lagringen helt i ståltankar. Frukten skördas från höga lägen med en kalkrik jordmån som sitter fast fint i frukten, där vi spårar attraktiva tropiska inslag i en annars limedragen citrusdominerad tillvaro. Trots en ren och fatnaken vinfieringsprocess lyckas man ge vinet en lätt fyllig gomkaraktär med bra kryddighet och framför allt viskositet och en sirligt dragen tanninstruktur. Mycket vin för pengarna här.

L Chardonnay

109,00 kr


I vinet L Chardonnay finner du toner av gröna äpplen och färska örter samt persika och citron. Smaken är torr men samtidigt fruktig och fräsch med fina inslag av päron och äpple, gul melon och citrus.