Vita viner prisade i pressen.

Här lyfter vi fram vita viner som fått extra fina betyg i pressen av vinrecensenter.

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc
Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

Ett mycket fräscht vin från Kalifornien som mer eller mindre överösts av goda omdömen. Så här skriver tidningen Allt om Vin i December 2021:

FYND!

Lättsam aromatiskt med toner av fläder, syrliga vita vinbär och örter. Fräscht och balanserat.

Robert Mondavi Private Selection Sauvignon Blanc

129,00 kr


En torr, frisk och fruktig Sauvignon Blanc från USA som har fina toner av krusbär, färska örter, melon, citron och persika. Otroligt god till lite lättare fisk och skaldjursrätter.


Pinot Blanc, eller weissburgunder som den heter i Tyskland, lever mycket i skuggan av sina mer kända syskon prinot noir och pinot gris. Men druvan förtjänar definitivt större uppmärksamhet. Prova själv detta vin får du se.

Så här skriver Munskänkarna-Vintesten, januari 2022:

13,5 poäng + Mer än prisvärt

Ung fräsch och aromatisk doft av citrus, vita blommor, päron och gröna äpplen. Knappt medelfyllig kropp med fruktig och ren smak, balanserad fruktsyra, ett uns sötma samt ett ungdomligt avslut.

Robert Weil Junior Weissburgunder Unique

119,00 kr


Robert Weil Junior Weissburgunder har en angenäm och fruktig doft med inslag av vit persika, galiamelon, aprikos och en fläkt av citrus. Smaken är fruktig med en fräsch syra och trevliga inslag av  persika, gula plommon, galiamelon och citrus.

Ett utmärkt sällskapsvin, men även en mycket välkommen gäst till det dukade bordet. Väljes med fördel till lätta och medelkraftiga anrättningar på fisk, skaldjur och grönsaker.


Ett av våra mest hyllade viner i pressen är en riesling från Robert Weil. Vinet fick bland annat en hedrande femteplats i tidningen Allt om Vin:s "Årets Vinare" i december 2021 i kategorin " Årets Vita BS-vin". Juryn består av 15 av Sveriges mest erfarna vinjournalister.

Så här beskriver Sofia Ander vinet i Svenska Dagbladet i december 2021:

Koncentrerad, mineralmättad och fylld till brädden av citrusfrukter, aprikoser, persikor och syror som pekar uppåt. Smått fantastisk.

Robert Weil Rheingau Riesling Trocken

169,00 kr


Robert Weil Rheingau Riesling Trocken har en attraktiv rieslingdoft med inslag av gröna äpplen, päron, lime, vita blommor och mineral. Vinet är torrt med frisk syra, bra balans och smaklängd.


Från tillförlitliga Alsaceproducent Gustave Lorentz kommer ett välgjort vin som bland annat fått 90 poäng i Livets Goda Petit liksom detta fina omdöme från Munskänkarnas tidning, Munskänken med Vinjournalen i februari 2021:

15,5 poäng – FYND

Dov, komplex, lätt kryddig doft av mogna aprikoser, chokladpraliner, rök, massor av akaciahonung och nybakad brioche. Rik, sammansatt, sammetslen smak med generös, mogen gul frukt, integrerad fruktsyra i en smörig kropp med fin struktur och viss restsötma i den långa eftersmaken. Njut nu!

Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg, EKO

205,00 kr


Gustave Lorentz Pinot Gris Schofweg har en generös och komplex doft av gula plommon, persika och söt citrus. Rik, komplex smak med tydlig stendammig mineralitet, gula plommon, röda äpplen, kryddighet och viss fetma. Lång och angenäm eftersmak.


En riesling av högsta klass som Livets Goda Petit, Nr 149 – 2021 beskriver på följande sätt:

93 poäng

En riesling som andas och skickar ut svala mineraliskt rökiga nyanser tillsammans med druvaromatiska toner, persika, gröna äpplen, och citrus i oerhört finessfullt utförande. Smaken fortsätter på inslagen bana med fin edge i den knivskarpa syran, stenfruktiga inslag och en fruktig citruskänsla samt örtighet i oklanderligt utförande. Högklassig riesling.

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2019

299,00 kr


Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken har en nyanserad doft med inslag av mogen frukt såsom gula päron, nektarin, citron samt färska örter. Smaken är torr, komplex, frisk och passar utmärkt till lite syrliga fisk eller skaldjursrätter.