Grillad majs med miso ponzu.
Grillad majs med miso ponzu passar utmärkt både som förrätt och tillbehör till grillat. Ett recept från Christin Kashou, Sveriges mästerkock 2021.
Läs mer »Christin Kashou är vinnare av årets vinnare av Sveriges mästerkock och är nu aktuell med kokboken "Mina asiatiska favoritrecept".
Christin Kashou är 2021-års vinnare av Sveriges mästerkock. Vägen till segern har varit spikrak – hon är den enda mästerkocken genom tiderna som har tagit sig igenom alla deltävlingar utan hamna i eliminering. Nu är hon aktuell med en egen kokbok, Mina asiatiska favoritrecept, som är fylld av härliga smaker.
– Under min uppväxt bodde pappa en hel del i Kina. Det var när jag besökte honom som jag kom i kontakt med asiatisk mat för första gången, vilket i dag är en stor del av min matlagning, säger Christin Kashou, 24 år och vinnare av Sveriges mästerkock.
Grunderna i köket lärde hon sig av mamma, som ursprungligen är från Palestina. Hon lagar helst svensk eller arabisk husmanskost och har varit en stor källa till inspiration.
– Det var av henne jag lärde mig att tillaga mat utan mått och recept, att utgå ifrån smaker och dofter. Men hon är inte intresserad av att laga asiatiskt, så ville jag ha den typen av mat fick jag laga den själv, säger Christin och skrattar och berättar att hon har en tendens att nörda in sig lite på sådant som hon är intresserad av.
Kunskaperna om asiatisk mat kommer från kokböcker, både svenska och internationella med japanska rätter och från olika provinser i Kina. Hon lärt sig en hel del från otaliga restaurangbesök och inte minst från sina resor till Kina.
– Och jag har bott i LA, som är en otrolig matmetropol. Där finns många emigranter från Asien som gör fantastisk autentisk mat.
Att Christin sökte till Sveriges mästerkock var en slump. Hon tog juristexamen sommaren 2020 och hade egentligen tänkt sig en karriär inom juridik. Så såg hon en annons på sociala medier om att man kunde söka till tävlingen i TV4 och skickade in en ansökan mest på kul. Och resten är som man säger historia.
– Jag var supernöjd och stolt över att jag hade tagit mig till topp 40. Att sedan bli bland de tretton i final och därefter topp fem, som var nästa delmål, var overkligt.
Christin berättar att hon är den hittills enda tävlande som gått igenom alla deltävlingar utan att någon gång hamna i eliminering. För dem som inte följer programmet så går det till så här: Varje avsnitt fram till finalen har två deltävlingar där de bästa går vidare direkt till nästa program. De övriga deltar i ett utslagsmoment – en eliminering – som resulterar i att en av dem åker ut.
Hur kändes det att hela tiden ha en kamera som följde allt du gjorde?
– Det var så klart ovant, och jag kände att jag blev lite stolpig, PK, introvert och väldigt formell.
Formell är det minsta man kan säga om Christin. Under intervjun flödar orden och svaren fram, hon har nära till skratt och berättar gärna och med stor inlevelse om sin passion till matlagning.
Vad var tuffast i tävlingen?
– Självklart var det tiden. Det är sällan du lagar mat hemma under tidspress. Här har du bara 45 eller 60 minuter. Även om varje deltävling hade en tidsangivelse så var det alltid lika häpnadsväckande när tiden började rinna ut. Det var inget som jag vande mig vid.
Vilken utmaning var svårast?
– Gåsamiddagen är den jag framför allt tänker på. Det hade jag varken tillagat eller ätit tidigare så jag hade inga referensramar och vi visste inte riktigt vad vi höll på med.
Uppdraget genomfördes när det endast var fyra deltagare kvar, och de tävlade i lag där de skulle tillaga en tvårätters gåsamiddag med traditionsenlig äppelkaka till efterrätt. Christin teamade med Ayla Canpunar och trots bådas oerfarenhet av att anrätta gås tog deras bidrag hem delsegern och en säker plats i semifinalen.
Som många tidigare deltagare i Sveriges mästerkock framhåller Christin den goda stämningen bland de medverkande.
– Vi är ett sammansvetsat gäng och har hållit ihop sedan början av tävlingen tills idag med middagar och vinprovningar. Många hade jag aldrig kommit i kontakt med om det inte vore för programmet, säger hon och nämner Niclas Tuomela som exempel som är betydligt äldre, men med intresset för mat och vin som den gemensamma nämnaren.
Vad händer nu?
– Jag kommer att fokusera på mat, i vilken form är inte hugget i sten. Fram tills nu har jag jobbat med kokboken, säger Christin och syftar på boken som alla mästerkockvinnare släpper i samband med finalen.
Mina asiatiska favoritrecept är en inspirerande bok med massor av både fisk-, kött. och grönsaksrätter från Kina, Japan och Korea. Christin är en stor chiliälskare och hon ägnar ett helt avsnitt åt dumplings, en rätt som juryn i mästerkockköket fick prova.
Drömmen är att någon gång starta en egen krog eller att skapa produkter som säljs i livsmedelsbutiker.
– Till att börja med kommer jag fortsätta att skapa recept och vara någon form av matkreatör. Just nu jobbar jag mycket med sociala medier och kommer snart att göra något gästspel på restaurang, säger hon.
Hon avslöjar att det finns en del förfrågningar, men ännu inga beslut om när och var det blir. En sak är säker – juridiken lägger hon tills vidare på hyllan.
Vem är du som matlagare?– Jag tycker om kryddstarkt i olika bemärkelser och älskar olika sorters hetta. Som de flesta andra gillar jag italienskt och svensk husman till vardags, men annars har jag störst fokus på det asiatiska. Råvarorna och deras smaksättare som sesamolja och risvinäger tilltalar mig.
Vad har du alltid hemma?– I torrskafferiet finns alltid nudlar och en stor flaska soja, sesamolja samt japansk sake. Jag har också ofta koriander, salladslök och ingefära hemma.
Favoritredskap i köket? – Bambukorgen tycker jag är trevlig, den använder jag för att servera diverse saker i.
Tycker du om vin?– Jag älskar vin, röda Bourgogner, Barolo från Italien och ganska tunga viner med karaktär.
Vad beställer i en bar när du inte beställer vin? – En Amaretto sour.
Vilken är din favoritrestaurang? – Jag vill slå ett slag för Minako – en sushibar med japansk stil som ligger vid Odenplan i Stockholm.
Grillad majs med miso ponzu passar utmärkt både som förrätt och tillbehör till grillat. Ett recept från Christin Kashou, Sveriges mästerkock 2021.
Läs mer »Okonomiyaki är en streetfoodrätt från Japan. I Christin Kashous recept görs en enkel okonomiyaki med zucchini istället för vitkål. Gott!
Läs mer »En god och spännande efterrätt baserad på citrusfrukten yuzu. Serveras med mandelflarn och saltstänkt kolasås.
Läs mer »YOKO är en vinserie framtagen för att matcha smakerna i det asiatiska köket. Först ut är en tysk riesling och en sake från Japan.
Läs mer »