Alta Langa - Italiens svar på champagne.

Aldrig hört talas om Alta Langa? Det är en relativt ny beteckning för något som egentligen funnits i flera hundra år. Här berättar vår dryckesexpert Mats Claësson mer om bubblet.

Alta Langa i två glas på ett bord.

Vad är Alta Langa?

Alta Langa är ett mousserande vitt vin av hög kvalitet från Piemonte i Italien. Alta Langa har den högsta ursprungsbeteckning i Italien, DOCG, och dessa mousserande viner från Piemonte är tillverkade enligt den traditionella metoden. Vinerna måste lagras i minst 30 månader efter den andra jäsningen i flaskan. Tillåtna druvsorter är pinot noir och chardonnay. Alta Langa DOCG innefattar både mousserande vita och rosé, och vinerna måste vara med en årgång.

Därutöver måste druvorna komma från ett område som ligger på den högre banken av floden Tanaro. Geografiskt ligger det i de tre provinserna Asti, Alessandria och Cuneo. Jordmånen skall vara en kalkrik märgeljord och vingårdarna måste ligga minst 250 meter över havet.

Det har producerats mousserande viner i Piemonte enligt den traditionella metoden sedan början av 1800-talet. Alta Langa är dock en ganska ny beteckning som fick DOC-status 2001 och upphöjningen till DOCG 2011.

13.10.2022