Casal Garcia Branco - portugisisk nyhet på burk.

Nu lanseras Casal Garcia Branco som är ett fräscht och mycket drickvänligt vin från Portugal i en miljövänlig aluminiumburk.

Vinburk och två vinglas samt fat med oliver med utsikt över portugisist stad.

Casal Garcia Branco som kommer i en 250 ml burk har en fruktig och tilltalande doft med inslag av tropiska frukter och citrus. Smaken är frisk och fruktig med en trevlig fruktsötma och toner av tropiska frukter, citron samt ett stråk av lagerblad och blommor.

Med sin fräschör och den befriande låga alkoholhalten (9,5%) är den ypperlig både som sällskapsdryck och aperitif. Det går även utmärkt att låta vinet möta lättare anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker. Varför inte avnjuta vinet tillsammans med en välgjord sushi?

Praktisk förpackning med lågt klimatavtryck

Många har upptäckt vin på burk, som är lätt att ta med sig till stranden, picknicken eller på resan. På den amerikanska marknaden har burkvin varit en realitet under många år och nu börjar den erövra övriga världen. I dag finns det 54 burkar i Systembolagets sortiment, där 19 är i det fasta sortimentet och lagerförs i butikerna

Aluminiumburken är en klimatvänlig förpackning som ger ett klimatavtryck på 163 g CO2e/liter, att jämföra med PET-flaskan som ger 283 g och glasflaskan 722 g (lättare glasflaska 523 g).

Casal Garcia - ett av Portugals mest kända viner

Det välkända vinvarumärket Casal Garcia står bakom världens mest sålda vinho verde. Casal Garcia skapades 1939 när fransmannen Eugène Hélisse blev anställd som vinmakare av ägaren Roberto Guedes på egendomen Quinta da Aveleda i Penafiel, Portugal. Fransmannens utlovade förbättringar gav resultat och första skörden blev en succé - det lätta, friska och pärlande vinet fick namnet Casal Garcia.

Familjeägt företag med anor

Aveleda är ett familjeföretag som grundades 1870 och drivs idag av den femte generationen Guedes. Den vackra egendomen Quinta da Aveleda har anor från 1600-talet och ligger i orten Penafiel. Vinproducenten har sin bas i vinregionen Vinho Verde men är även aktiv i regionerna Douro, Bairrada och Algarve. Viktiga kärnvärden i företaget är att producera vin på ett hållbart sätt, bevara den biologiska mångfalden samt att ha ett öga för detaljer.

Casal Garcia Branco

46,00 kr


Casal Garcia Branco har en fruktig och tilltalande doft med inslag av tropiska frukter. Smaken är frisk och fruktig med en trevlig fruktsötma och toner av citron, samt ett stråk av lagerblad och blommor. Det går utmärkt att låta vinet möta lättare anrättningar på fisk, skaldjur eller grönsaker.

Burkviner finns i alla färger och smakar inte burk

Viner på burk finns alla färger och också som mousserande. Det finns även en del smaksatta viner som sangria. En vanlig missuppfattning är att vin på burk smakar metall. Så är inte fallet, men det förhöjer utan tvekan smakupplevelsen om man häller över vinet i ett vinglas.

En fördel som burken har är att det krävs mindre tillsatt svavel än med de flesta andra förpackningar.

Inte ämnat för lagring

Trots att det finns viner på burk som har en bra och hög kvalitet är de inte lämpliga för lagring. Alla aluminiumburkar är sprejade med ett skyddande skikt (ofta epoxiharts) så att drycken inte har direkt kontakt med aluminiumet. Men vin som har ett lågt PH-värde angriper skiktet och efter en längre tid kan svavel (som används vid nästan all vintillverkning) reagera med aluminiumet och bilda svavelväteföreningar. Vinet kan då få en lukt och som påminner om ruttna ägg och avlopp.