Saftig kyckling med svamp, salvia och svart ris.
En variant av den franska rätten coq au vin, fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta.
Läs mer »Den 1 september lanseras Château Bois Cardon, ett fruktigt Médocvin där hållbarhet står i första rummet. Vinet är gjort av noga utvalda druvor och har lagrats på ekfat.
Producenten av Château Bois-Cardon Médoc arbetar mycket med hållbarhetsfrågor och har kvalificerat sig till det tredje steget i den franska hållbarhetscertifieringen Haute Valeur Environnementale (HVE).
Bordeauxvinet Château Bois-Cardon Médoc kommer i en PET-flaska - en förpackning med lägre klimatavtryck. PET-flaskan ger 283 g CO2e/l (gram koldioxidekvivalenter per liter) att jämföra med en vanlig glasflaska som ger 722 CO2e/l.
Château Bois-Cardon görs på Château Le Bourdieu där Guy Bailly är både ägare och ansvarig vinmakare. Det vackra slottet med sitt karaktäristiska duvtorn byggdes cirka 1830 av Philippe Delacourt, lord av Bourdie. Château Le Bourdieu består av 49 hektar vinodlingar där 47% är cabernet sauvignon, 50% merlot och 3% petit verdot.
Slottet ligger i kommunen Valeyrac, cirka 25 kilometer norr om Pauillac. Närheten till mynningsviken Gironde och jordmånen som består av sten och grus uppblandat med sand och lera ger ypperliga förutsättningar.
Egendomen, som är familjeägd, drivs nu av den femte generationen. År 1978 expanderade man från sex till 48 hektar. Idag innehar man 49 hektar vinodlingar och nio av dessa är vikta för produktionen av Château Bois-Cardon. På egendomen producerar man även vinerna Château Le Bourdieu och Château Meilhan. I den svala vinkällaren lagras vinerna i 450 ekfat som rymmer 225 liter.
Château Bois-Cardon Médoc består av 60% merlot och 40% cabernet sauvignon från stockar som är 28 år gamla. Druvorna skördas med maskin, men sorteras noggrant vid ankomst till vineriet. Efter den omsorgsfulla jäsningen i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar lagras vinet under sex månader i franska ekfat.
Château Bois-Cardon Médoc har en inbjudande doft med inslag av blå och röda plommon, svarta vinbär, färska örter, lakrits och kryddor. Smaken är fruktig med fina toner av mörka plommon, svarta vinbär, kryddor, lakrits och fat.
Château Bois-Cardon Médoc klarar sig väl på egen hand, men är en mycket välkommen gäst vid det dukade bordet. Dekantera gärna till en vacker karaff och använd med fördel till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på fågel, kött eller grönsaker. Det får gärna finnas lite feta eller krämiga komponenter i anrättningen. Varför inte servera en helstekt ryggbiff med stuvad blandsvamp, rödvinssky och rostad amadine potatis?
Få ursprung är lika välkända som Médoc, som fick appellationsstatus 1936 och omfattar cirka 4 800 hektar vinodlingar. Även viner tillverkade i kommunerna Pauillac, Saint Julien eller Moulis kan märkas som Médoc AOC. Appellationen omfattar endast röda viner.
På den högra stranden i Bordeaux, där man bland annat hittar St Emilion och Pomerol är merlot den dominerande druvsorten. Men när man beger sig till Médoc och den vänstra stranden så är det cabernet sauvignon som har tagit en mer framträdande roll. Här trivs den som fisken i vattnet och ger vinerna både stramhet och smakrikedom.
120,00 kr
Château Bois Cardon Médoc består av av 60% merlot och 40% cabernet sauvignon och har lagrats i sex månader på franska ekfat. Vinet har en angenäm doft av plommon, svarta vinbär, lakrikts och kryddor, och i den fruktiga smaken hittar du inslag av plommon, laktrits och fat.
Vinet säljs på klimatsmart PET-plaska och passar till exempelvis medelkraftiga och lite kraftigare rätter med fågel, kött eller grönsaker.
Pris: 100 kr (+1kr pant)
En variant av den franska rätten coq au vin, fast här tillagas allt i en och samma stekpanna eller gryta.
Läs mer »Linnéa gör en klassiker från det franska köket men med sin egen lilla twist.
Läs mer »Merlot är världens näst mest odlade druva och vanlig i de högklassiga Bordeauxvinerna men trots det hamnar druvan lite i skymundan. Lär dig mer om merlot.
Läs mer »Det franska köket har en lång historia och tradition som fransmännen värnar starkt om. Här lär du dig mer om fransk mat och hur du ska tänka när du väljer vin.
Läs mer »