L Chardonnay - populärt vin som ger mersmak.

L Chardonnay från Laroche är ett populärt och omtyckt chardonnay-vin från södra Frankrike som finns i nästan alla butiker.

L Chardonnay från Pays d'Oc.

L Chardonnay har funnits på Systembolagets hyllor sedan 1993 och finns idag i nästan alla butiker. Att det varit populärt under så lång tid är inte svårt att förstå.

Det är ett fruktigt och fräscht vin med fin balans och intensitet. Det funkar utmärkt som sällskapsdryck, men för sig även mycket väl vid det dukade bordet. Används med fördel till lätta och medelkraftiga fisk- och skaldjursrätter eller vegetariskt. "L" står för producenten Laroche som ligger bakom detta välgjorda vin.

Vacker egendom utanför Beziers i Languedoc

Domaine Laroche grundade i slutet av 1980-talet egendomen Mas la Chevalière som ligger norr om Beziers i Languedoc. Vad det gäller L Chardonnay har man slutit långsiktiga avtal med vinodlare som har vingårdar i svala delar av Languedoc, exempelvis i Orb-dalen, Limoux och Cevennes. Efter en omsorgsfull skörd pressas de hela klasarna i pneumatiska pressar och jäsningen sker i rostfria ståltankar där de sedan lagras under cirka 5 månader. En tillverkningsmetod som bevarar druvans fruktighet och fräschör.

L Chardonnay med musslor på ett bord.
L Chardonnay passar bra till exempelvis en smakrik musselrätt.

Världens mest populära gröna druva

Druvsorten chardonnay har blivit mycket populär bland världens vinodlare. Den är enkel att odla, anpassar sig väl till olika typer av klimat och går utmärkt att blanda med andra druvor. Chardonnay har därför blivit den mest populära gröna druvan för torra, vita viner. Den är också mycket viktigt för produktionen av mousserande viner.

Chardonnay är den mest odlade gröna druvan i Pays d'Oc där den står för 15 604 hektar. Det motsvarar 34 procent av druvans totala areal i Frankrike. Den mest odlade blå druvan i Pays d'Oc är syrah (30 451 hektar).

Pays d'Oc - Frankrikes största vinområde

Pays d'Oc är Frankrikes största vinområde. Det sträcker sig från Pyrenéerna till Provence, och är ett samlingsnamn för flera vindistrikt i Languedoc-Roussillon.

Totalt finns det 240 000 hektar vinodlingar i Languedoc-Roussillon och hälften av dessa ligger under ursprungsbeteckning IGP Pays d'Oc. IGP-området producerar omkring 810 miljoner flaskor per år, där 45 procent är röda, 30 procent rosé och 25 procent är vita viner.

Druvviner en stor del av framgången

Under 80-talet hade Australien och andra länder i Nya Världen stor framgång med att marknadsföra sina viner under druvans namn. På den tiden var det mer eller mindre bara Alsace av de franska vinområdena som skrev ut vilken druva vinet var gjort av på etiketten. Då man började förlora marknadsandelar i Frankrike blev lösningen bland annat att 1987 inrätta ett skyddat ursprung för Pays d'Oc. Det blev snabbt en framgång genom moderna metoder, internationella druvsorter och en ambition att ta fram viner som marknaden efterfrågade.

Det finns naturligtvis även viner från Pays d'Oc som är blandningar av olika druvor. Men fortfarande är vinerna som för fram druvans namn en stor del av områdets framgång. Det är hela 58 druvsorter som är tillåtna i Pays d'Oc.

Anrik producent med hållbarhet i första rummet

Domaine Laroche är en fransk vinproducent vars historia sträcker sig tillbaka till 1850. Vinhuset var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis i norra Bourgogne och firman har idag, förutom sin produktion i Bourgogne, även verksamhet i Languedoc. Producenten är certifierade ”Haute Valeur Environnementale” steg 3A, som garanterar att producenten jobbar enligt principerna för hållbar odling. Hållbarhetscertifieringen samt det faktum att detta vin är tappat på en lättare glasflaska gör det till ett klimatsmart val.

L Chardonnay

109,00 kr


I vinet L Chardonnay finner du toner av gröna äpplen och färska örter samt persika och citron. Smaken är torr men samtidigt fruktig och fräsch med fina inslag av päron och äpple, gul melon och citrus.

Prova gärna även systervinet L Chablis

Systervinet L Chablis är även den ett uttryck av chardonnay. Här speglas druvan av det svalare klimatet och den kalkrika jordmånen i Chablis. En riktigt välgjord Chablis som trivs som fisken i vattnet tillsammans med skaldjur och till fiskrätter med syrliga komponenter. Man kan med fördel även avnjuta vinet tillsammans med en fransk getost.

L Chablis Domaine Laroche

179,00 kr


L Chablis Domaine Laroche är ett vin med nyanserad och fruktig doft med inslag av gula äpplen, örter, päron och citrus. Här finns en frisk och torr smak av gula äpplen, mineral, galiamelon och citron med toner av mandel och färska örter.

Viner från Laroche

Laroche


Domaine Laroche var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis och är idag en betydande aktör och vingårdsägare.

Läs mer »