Nyhet från Loire med höstig sötma.

Det förra vinet från Saget la Perrière blev tokhyllat av vinkritikerna - nu kommer nästa nyhet från vinmakaren i Anjou: En hyllning till hösten i form av ett dessertvin.

Flaska Faveur de l´Automne mot bakgrund av höstiga vinstockar i Loire.

Château de la Mulonnière à la Faveur de l'Automne, med årgången 2015, har en nyanserad doft med inslag av bland annat röda äpplen, kompott av aprikos och persika samt torkad mango och kryddor. Vinet lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 3 oktober.

Vinet från Saget la Perrière är gjort av 100 procent chenin blanc-druvor och har en angenäm sötma som gör att det passar utmärkt som fördrink till snittar med exempelvis paté eller gåslever, men även till ostbrickans blåmögelostar eller en fruktig dessert.

När druvorna plockas är de övermogna och har hög koncentration av både socker och aromer. Detta innebär en sen skörd, något som också återges i namnet À la Faveur de l'Automne - vilket betyder "Till förmån för hösten".

De noga utvalda druvorna går igenom en långsam jäsning i fat med den naturliga jästen. Jäsningen stoppas när man fått perfekt balans mellan sötma och syra och vinet lagras under 10 månader.

Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015

149,00 kr


Château de la Mulonnière Coteaux du Layon a la Faveur de l'Automne 2015 har en mycket nyanserad doft med inslag av röda äpplen. Detta söta vin har en smak med fint balanserande syra samt en fin intensitet och smaklängd där man finner både bakade äpplen, torkad mango, aprikos och nektarin samt ett litet stråk av nötter.

Hela skalan av chenin blanc-viner

Chateau de la Mulonnière ligger längs med floden Layon i franska Anjou - ett namn som kanske får dig att tänka på söta päron. På andra sidan floden ligger sedan de tillhörande vinodlingarna.

År 2003 hittade familjen Saget till ägorna, blev förälskade i platsen och köpte egendomen. Sedan dess har man ägnat sig åt hållbar vinodling med målet att skapa viner som ger en sann reflektion av ägornas magnifika terroirer. Här återfinns några av de finaste appellationerna i hela Loiredalen.

Saget la Perrière odlar här enbart chenin blanc (förutom ett vin där man även blandar in lite chardonnay). I gårdens olika viner kan man känna på druvans fulla bredd - från torrt till halvtorrt och vidare till det söta, som i À la Faveur de l'Automne. Man gör även en Crémant de Loire och några röda viner på cabernetdruvorna.

Tidigare i år lanserades Château de la Mulonnière L'effet Papillon Savennières, som fick den åtråvärda och sällsynta fyndstämplen hos Munskänkarna.

Château de la Mulonnière à la Faveur de l'Automne lanseras i Systembolagets beställningssortiment den 3 oktober 2020, kl 10.00. Pris: 129 kr.