Nytt härligt, fruktigt och välsmakande boxvin från Chile.

Nu lanserar vi ett härligt fruktigt rödvin från Chile på cabernet sauvignon och syrah som passar lika bra som sällskapsvin som till lite tyngre maträtter.

Vinområde i Chile

Doften i Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon & Syrah är generöst fruktig med inslag av svarta vinbär, björnbär, svartpeppar och en fläkt av viol. Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Både vinets balans och smaklängd är bra, speciellt i relation till det fördelaktiga priset. När de utvalda druvorna anländer till vineriet så krossas de och skalen får urlaka i musten under 24 timmar innan man sätter igång jäsningen med hjälp av utvalda jäststammar. Jäsningen sker i rostfria ståltankar och man jäser de två druvsorterna separat. Vinet lagras sedan under åtta månader i kontakt med fransk ek i olika rostningsgrader.

Vinet görs på 91% cabernet sauvignon och 9% syrah.

Stort fokus på den biologiska mångfalden

Det chilenska vinföretaget Viña Tarapaca grundades 1874 och ligger i Isla de Maipo i Maipo Valley. Den välskötta och vackra egendomen har små omkringliggande berg som påminner om en amfiteater. Egendomen är 2.600 hektar stor där 611 hektar består av vinodlingar.

Företaget har kommit mycket långt vad det gäller miljö och hållbarhetsfrågor och har bland annat en mindre vattenkraftanläggning som står för 60% av vinanläggningens energibehov. Viña Tarapaca har miljöcertifieringen ISO 14001 och den chilenska hållbarhetscertifieringen Certified Sustainable Wine of Chile.

Vinets namn Tarapacá Biodiversity kommer från det omfattande arbetet som sker på egendomen för att behålla och främja den biologiska mångfalden.

Företaget anlägger biologiska korridorer samt bevarar, restaurerar och främjar den lokala floran och faunan. Idag finns på egendomen andisk räv, kaktusvråk och en stor bredd av både blommor, växter, träd, insekter, fåglar och andra djur.

Viña Tarapaca i Chile

Omfattande analys av jordmånen

Jordmånen är en viktig faktor som påverkar vinets kvalitet och karaktär, därför gjorde Viña Tarapaca en omfattande jordmånsanalys genom att borra 373 hål två meter ner i marken. De fann sju olika jordmånstyper som alla är av vulkaniskt ursprung med riklig förekomst av kantiga stenar.

Med den här kunskapen kan företaget välja den bästa jordmånen för olika druvor och vintyper.

Tillhör prisbelönt koncern inom hållbarhetsarbete

Sedan 2008 tillhör Viña Tarapaca VSPT Wine Group som är den näst största exportören av chilenska viner. I koncernen finns det hela sju chilenska vinhus och två i argentinska.

Totalt äger man 4244 hektar vinodlingar varav 379 av dessa finns i Argentina. VSPT Wine Group fick 2017 utmärkelsen Green Company of the Year i Drinks Business Green Awards och under 2018 fick man en tung utmärkelse vad det gäller förnybar energ

Gott som både sällskapsvin och till kraftigare kötträtter

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah är ett fruktigt och välsmakande vin som fungerar utmärkt som sällskapsdryck. Men vinet är också en mycket välkommen gäst till det dukade bordet.

Häll över i en trevlig karaff och servera till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter. Varför inte en högrevsgryta med svamp och blåbär eller en grillad ryggbiff med rödvinssmör och bakad potatis. Som vegetariskt alternativ föreslår vi en svamprisotto.

Tarapacá Biodiversity Cabernet Sauvignon Syrah

139,00 kr


Smaken är mjuk och fruktig med inslag av mörka frukter och bär samt ett stänk av vanilj, svartpeppar och lakrits. Utmärkt till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter.