Weinwurm visar upp de österriskiska druvornas mångfald.

Den 1 juni lanseras flertalet nya viner i Systembolagets fasta sortiment, en av dessa som vi vill uppmärksamma lite extra är Weinwurm Gemischter Satz.

Weinwurm Gemischter Satz 2023, lansering.

Viner av typen Gemischter Satz speglar en tradition av vintillverkning i Österrike. Det är en blandning av olika druvor som alla växer inom en enda vingård, och till skillnad från andra druvblandningar så odlas, skördas, blandas och jäser Gemischter Satz-druvor tillsammans.

Från början var det tänkt att metoden skulle minska risken för phylloxera, vinlus, men utvecklades sedan till en unik teknik som har visat sig ge viner med en unik karaktär och exceptionellt djup.

Gemischter satz med unik profil

Denna speciella vintillverkningsmetod ger det nya vinet Weinwurm Gemischter Satz en unik personlighet där grüner veltliners krispiga toner smälter samman med fyllig pinot blanc. Tillsammans med fruktighet från welschriesling och blommiga aromer av muskateller förenas allt i en fascinerande dans av smaker.

– Vi älskar denna unika teknik där varje druvsort bidrar med sina egna distinkta toner för att skapa ett harmoniskt mästerverk, säger vinmakaren Georg Weinwurm, som tillsammans med sin fru Lisa driver vinhuset Weinwurm i regionen Weinviertel.

Weinwurm Gemischter Satz lanseras på en lättviktsflaska om 75 cl i Systembolagets fasta sortiment den 1 juni . Vinet är både hållbarhetscertifierat enligt Sustainable Austria och veganvänligt.

Weinwurms Gemischter Satz

115,00 kr


Ett fruktigt och ungdomligt vin med något aromatisk smak. Tydliga inslag av päron, kryddor, krusbär, gröna äpplen, fläder, mineral och lime. Passar fint till rätter med fisk och skaldjur eller vegetariskt.

Vinet fick betyget "BRA KÖP" i Allt om Vin i maj 2024:

"Druvig och frisk i rättfram och lättsam stil. Gott om grapefrukt, päron, färska örter och limesaft. Piggt avslut."