Grüner Veltliner används främst i torra vita viner - allt från enkla till mycket högklassiga och nyansrika - men är även mycket användbar i mousserande vin.
Grüner Veltliner nämns först i skrift under 1700-talet och druvan är en naturlig korsning mellan Traminer (Savagnin) och den unika druvsorten St. Georgener som har sitt ursprung i Burgenland. Trots sitt namn har den ingen koppling till området Valtellina och är inte heller på något sätt släkt med Roter Veltliner eller Frühroter Veltliner. Grüner Veltliner är med 14 296 hektar (2024) Österrikes mest odlade druvsort som står för 31% av landets totala druvodlingsareal.
Det finns även betydande arealer i Tjeckien och i Slovakien där Grüner Veltliner är den mest odlade gröna druvan. Druvan förekommer även en hel del i Ungern och Bulgarien och det finns små arealer både i Italien, USA, Australien och på Nya Zeeland.
Grüner Veltliner förekommer i många olika tappningar, men nästan alla är torra vita viner och man finner allt från enkla lättdruckna viner till mycket högklassiga och nyansrika exemplar med stor smakrikedom. Men det är även en mycket användbar druva till produktion av mousserande viner (Sekt). Även om det är ovanligt stöter man ibland på söta viner, både som Auslese och Trockenbeerenauslese.
Vita torra viner som kommer från slättland har oftast tydlig fruktighet med inslag av aprikos och tropiska frukter. De exklusivare vinerna från sluttningar har mer nyansrika dofter så som nykvarnad vitpeppar, mineraler, citrus och ibland tropiska frukter och kryddor. Med ålder blir de mer Bourgogne-lika. Vinerna är allt från lätta till mycket smakrika. I smaken kan finnas både stenfrukter som aprikos, grapefrukt, päron och tropiska frukter liksom nykvarnad vitpeppar. Syran är oftast frisk.
Grüner Veltliner är en druva som generellt ger viner som är behagliga att avnjuta på egen hand, men som samtidigt är oerhört användbara till mat. De torra mousserande och vita vinerna passar som handen i handsken till fisk och skaldjursrätter. I tillagningen kan man gärna använda sig av skal eller saft från citrus (exempelvis grapefrukt) eller nykvarnad vitpeppar för att skapa en trevlig aromspegling mellan vinet och maten.
De fylligaste vinerna blir ypperliga beledsagare till grillade och halstrade fiskrätter, men även till rätter på ljust kött. I Österrike är det klassiskt att dricka Grüner Veltliner till panerad kalvschnitzel och en syrlig potatissallad. Det är också vanligt att möta vinerna med milda charkuterier och korvar och den så vanligt förekommande surkålen.
Österrike
149 kr
Frisk grüner veltliner med smaker av citrus, vitpeppar och en hint av örter. Perfekt till lätta vegetariska rätter och skaldjur.
Österrike
245 kr
Frisk grüner veltliner från Österrike med toner av citrus, gröna äpplen och mineralitet. Perfekt till fisk och vegetariska rätter.
Österrike
109 kr
Doften i Kein Name Niederösterreich Grüner Veltliner är fruktig med rena fina toner av aprikos, tropisk frukt och en släng av vitpeppar. Smaken är torr, frisk och fruktig med inslag av tropisk frukt, aprikos, citrus och vitpeppar.
Österrike
109 kr
Goldeck Grüner Veltliner Dry Sparkling har en medelstor doft med fina inslag av tropisk frukt, persika, och aprikos. Smaken är torr men med en lätt trevlig fruktsötma. Smaken är fruktig och fräsch där färsk persika samsas med passionsfrukt, tropiska frukter och en lätt kryddighet.
Österrike
639 kr
Sofistikerad riesling med koncentrerade smaker av tropisk frukt, honung och balanserad syra. Passar utmärkt till eleganta middagar.
Österrike
99 kr
Ekologiska Hagn Grüner Veltliner är ett smidigt picknickvin som passar lika bra till vegetariska rätter som till kyckling eller fisk. Ett friskt vin med fruktig smak. Uppfriskande syra med inslag av päron, vitpeppar, honungsmelon, citrusskal och örter.
Österrike
619 kr
Komplext vin med inslag av citrus, vita blommor och mineralitet. Passar utmärkt till fina middagen och högklassiga fiskrätter.
Österrike
115 kr
Mycket fruktig, ungdomlig, något aromatisk smak med inslag av päron, kryddor, krusbär, gröna äpplen, fläder, mineral och lime. Serveras vid 8-10°C till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Kein Name är ett vinvarumärke med goda viner till fördelaktiga priser. Vinerna är utmärkta som sällskapsdryck men de har även en självklar plats vid det dukade bordet. Upptäck sortimentet här!
Läs merVår dryckesexpert Mats hjälper dig välja rätt vin till olika rätter av lax: gravad, rimmad, rå, rökt, grillad, halstrad, inkokt eller asiatiskt kryddstark.
Läs merÖsterrikiska viner är populära i Sverige men de mousserande vinerna, sekt på tyska, är nästan en oupptäckt skatt som förtjänar större uppmärksamhet.
Läs mer