12 söta recept med höstens äpplen.

Sensommar och tidig höst innebär skördesäsong och hög tid för päron, plommon och inte minst: Äpplen. Här har vi samlat några av våra godaste recept som förslag på vad du kan göra med dina äpplen i år.

Recept på desserter med äpple.

För många har det varit ett riktigt äppelår med dignande grenar på äppelträden. Många skickar äppelmängderna till ett musteri och får tillbaka dem färdigmustade i boxar eller flaskor. Eller kokar äppelmos för hela vintern.

Frysa in äpplen

Hinner du inte ta hand om alla äpplen, och kollegor och grannar har tröttnat på äppelgåvor, så kan du alltid frysa in dina äpplen. Inte hela dock! Bäst gör du om du klyftar äpplena och tar bort kärnhuset först. Det kommer du glädja dig åt när du tinar upp dem senare. Det kan även vara en idé att skala äpplena innan du fryser in dem om du planerar att använda dem utan skal i slutändan.

Äppelchips - torka äpplen i ugn

Ett annat sätt att spara äppelskatten till senare är att göra äppelchips genom att torka tunna skivor äpple i ugnen. Detta gör du enkelt genom att skölja dina äpplen och kärna ur dem. Skiva tunt med mandolin och lägg ut skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla med citronsaft och pudra över kanel, sen ställer du in dem i ugnen på 75 grader i cirka 5 timmar eller tills de torkat helt. Ha ugnsluckan lite öppen så att fukten kommer ut. Du kan exempelvis sätta en träslev som "dörrstopp".

12 recept på desserter med äpplen

Men det finns massor av spännande, goda saker du kan göra med dina äpplen medan de är färska också! Passa på och bjud på en härligt äppeldoftande efterrätt eller baka fika till helgen. Här har vi samlat några riktigt trevliga recept på desserter med höstens krispiga äpplen.