Biscotti med äpple.
Biscotti med smak av äpple, apelsin, kanel och mandel som är supergoda till kaffet och en skvätt calvados.
Läs mer »Sensommar och tidig höst innebär skördesäsong och hög tid för päron, plommon och inte minst: Äpplen. Här har vi samlat några av våra godaste recept som förslag på vad du kan göra med dina äpplen i år.
För många har det varit ett riktigt äppelår med dignande grenar på äppelträden. Många skickar äppelmängderna till ett musteri och får tillbaka dem färdigmustade i boxar eller flaskor. Eller kokar äppelmos för hela vintern.
Hinner du inte ta hand om alla äpplen, och kollegor och grannar har tröttnat på äppelgåvor, så kan du alltid frysa in dina äpplen. Inte hela dock! Bäst gör du om du klyftar äpplena och tar bort kärnhuset först. Det kommer du glädja dig åt när du tinar upp dem senare. Det kan även vara en idé att skala äpplena innan du fryser in dem om du planerar att använda dem utan skal i slutändan.
Ett annat sätt att spara äppelskatten till senare är att göra äppelchips genom att torka tunna skivor äpple i ugnen. Detta gör du enkelt genom att skölja dina äpplen och kärna ur dem. Skiva tunt med mandolin och lägg ut skivorna på ett bakplåtspapper på en plåt. Pensla med citronsaft och pudra över kanel, sen ställer du in dem i ugnen på 75 grader i cirka 5 timmar eller tills de torkat helt. Ha ugnsluckan lite öppen så att fukten kommer ut. Du kan exempelvis sätta en träslev som "dörrstopp".
Men det finns massor av spännande, goda saker du kan göra med dina äpplen medan de är färska också! Passa på och bjud på en härligt äppeldoftande efterrätt eller baka fika till helgen. Här har vi samlat några riktigt trevliga recept på desserter med höstens krispiga äpplen.
Biscotti med smak av äpple, apelsin, kanel och mandel som är supergoda till kaffet och en skvätt calvados.
Läs mer »Avslutamiddagen med den här gudomligt goda desserten. Kombinationen av äpple, tosca och vanilj tillsammans med ett glas Vintry's Taverna får smaklökarna att jubla.
En magisk pannacotta med äpple och päron kokta i Calvados. Toppad med hasselnötter.
Läs mer »Linnea har gjort en frasigt friterad brieost med äpplen och rostad mandel som vi matchar med en Calvados från Boulard.
Läs mer »Vår dryckesexpert Mats har här tagit fram en underbar dessert med varma äpplen och pistageglass som perfekt matchar dessertvinet Ruffino Serelle Vin Santo del Chianti DOC.
Läs mer »Linnéas recept på vinkokta äpplen och mascarponekräm som garanterat gör succé på middagen.
Läs mer »Baka en lyxig morotskaka med twist. Kanelen i kakan gifter sig väl med smaken av äpplen från calvados.
Läs mer »Underbart god dessert som går fort att göra och där calvados får vara med och förgylla äppelsmaken.
Läs mer »Inspirerade av höstens äpplen har vi gjort en smarrig milkshake med fyllig smak av äpple från både äppelmos och calvados. Perfekt till brunchen eller som dessert!
Läs mer »Detta är en hot shot 2.0 som smakar precis som äppelpaj, fast i flytande form. Den är god året om men fullkomligt magisk under vintern, den måste provas!
Läs mer »Baka Linnéas ljuvliga och busenkla äppelkaka, ett gammalt recept som är lika fantastiskt idag som det var på gammelmormor Ragnhilds tid.
Läs mer »Knäckig smulpaj där äpplena får djup smak av att marineras i Fireball. Serveras med vaniljglass och hemkokt, salt kolasås som också smaksätts med likören.
Läs mer »Septembers skörd av äpplen har inspiretat bartendern och skribenten Tina Shine att djupdyka i äppeldryckernas förlovade land. Hon lär oss om olika drycker av äpplen och ger oss även en inblick i äpplets roll i kulturella sammanhang!
Läs mer »Den 25/9 är det äpplets dag och det firas stort i Kivik med en äppelmarknad med flera år på nacken.
Läs mer »Nu är det höst och livsmedelsbutikerna är fyllda med härliga svenska äpplen och tidningarna översållade med bakverk och rätter som innehåller den omtyckta frukten.
Läs mer »Matforskaren Richard Tellström har djupdykt i efterrättens historia och berättar om vår resa från fruktkräm och glassbomb till pannacotta och chokladdesserter.
Läs mer »