Snittar med matjessill och crème fraîche med saffran.
Istället för en mer klassisk saffranssill där allt är blandat i en skål valde jag att göra små snittar. Det är inte alls svårt men ser riktigt fint ut på julbordet.
Läs mer »Saffran är världens dyraste krydda och ger inte bara maten eller bakverken vacker färg utan även en väldigt distinkt arom som vi svenskar starkt förknippar med jul. Här har vi samlat våra 8 bästa recept med saffran.
Från nybakade saffransbullar till en rykande het fiskgryta. Saffran får gärna sätta sitt gyllene avtryck på både bakverk, varmrätter, drinkar och såser. I Sverige låter vi saffran höra julen till, men i många delar av världen får den dyrbara kryddan förgylla matlagningen året runt.
Med tanke på priset på saffran vill man helst inte använda mer än nödvändigt. Därför går många ett steg längre med sin saffran för att få den att smaka desto mer. Här är tre tips för att maximera smaken på din saffran:
Köp hela saffranspistiller. Många saffranssorter är förmalda vilket gör att den tappar en del av smaken. Mortla den själv när du ska använda den.
Mortla med socker. Ska du använda saffran för ditt bak kan du mortla saffranspistillerna med en tesked socker för att verkligen få ut smakerna maximalt.
Marinera i sprit. Lägg ett gram saffran i en matsked vodka, rom eller cognac till exempel, och låt stå i rumstemperatur över natten. Här behöver du inte mortla saffranet innan. Använd både vätska och pistiller i baket eller maten sedan.
För att erbjuda lite inspiration har vi nedan samlat ihop åtta ljuvliga, saffransdoftande recept.
Istället för en mer klassisk saffranssill där allt är blandat i en skål valde jag att göra små snittar. Det är inte alls svårt men ser riktigt fint ut på julbordet.
Läs mer »Recept på en enkel och läcker fisksoppa med saffran, röd pesto och räkor. Soppan är smakrik, vacker och serveras med gott vitlöksbröd.
Läs mer »Varje år brukar vi testa något nytt på julbordet. I år blir mitt bidrag den här underbart solgula, inkokta laxen med saffran som serveras med hjortronsås.
Läs mer »Årets kanske mest tacksamma julcocktail? Vi tipsar om en glöggdrink med Blossa saffran som toppas med lättvispad apelsingrädde. Blossa saffran kan drickas både varm och kall, men i den här drinken är den varm.
Läs mer »Vad är väl en jul utan saffran? Linnéa har gjort ett recept på fantastiskt goda saffransplättar som passar perfekt som tilltugg till glöggen och kan göras i förväg.
Läs mer »Som dessert på självaste julafton tar jag ett säkert kort, nämligen den här oslagbara glassen. Här med smak av saffran. Som kontrast strör jag massor av kanderade, lätt saltade nötter över.
Läs mer »Linda Hanssons recept på drömtårta från tv-programmet Hela Sverige bakar 2019. Linda vann hela tävlingen och receptet kommer från hennes bok Fika är livet.
Läs mer »Vad passar bättre att avsluta en julmiddag med än en härlig saffransmousse?
Läs mer »98,00 kr
Rik smak med balanserad sötma. Fin friskhet med toner av kryddnejlika, kardemumma och med en tydlig eftersmak av saffran.
Blossas årgångsglögg är alltid baserad på vitt vin, men efterfråga efter alternativ till den klassiska rödvinsglöggen har varit stor. Och Blossa har lyssnat! Nu kommer rödvinsglöggen Blossa Saffran & Apelsin.
Läs mer »Chokladexperten Ulrica har tagit fram fyra julinspirerade chokladtryfflar. Testa gärna dessa underbara glöggtryfflar gjorda med Blossa glögg.!
Läs mer »Den klassiska kryddade glöggen har länge fått värma oss som den är, på sin höjd blandad med russin och mandlar. Men fler och fler upptäcker det kryddade vinets potential i drinkar och cocktails! Här har vi samlat festliga exempel på glöggdrinkar.
Läs mer »Saffran – världens dyraste krydda som för oss svenskar är starkt förknippad med jul och främre orienten. Nu odlas den också i Sverige. Här berättar trädgårdsexperten och författaren Gunnel Carlson mer om saffran.
Läs mer »