8 juldoftande recept med saffran.

Saffran är världens dyraste krydda och ger inte bara maten eller bakverken vacker färg utan även en väldigt distinkt arom som vi svenskar starkt förknippar med jul. Här har vi samlat våra 8 bästa recept med saffran.

Saffransrulltårta med apelsinchokladfyllning

Från nybakade saffransbullar till en rykande het fiskgryta. Saffran får gärna sätta sitt gyllene avtryck på både bakverk, varmrätter, drinkar och såser. I Sverige låter vi saffran höra julen till, men i många delar av världen får den dyrbara kryddan förgylla matlagningen året runt.

Med tanke på priset på saffran vill man helst inte använda mer än nödvändigt. Därför går många ett steg längre med sin saffran för att få den att smaka desto mer. Här är tre tips för att maximera smaken på din saffran:

  1. Köp hela saffranspistiller. Många saffranssorter är förmalda vilket gör att den tappar en del av smaken. Mortla den själv när du ska använda den.

  2. Mortla med socker. Ska du använda saffran för ditt bak kan du mortla saffranspistillerna med en tesked socker för att verkligen få ut smakerna maximalt.

  3. Marinera i sprit. Lägg ett gram saffran i en matsked vodka, rom eller cognac till exempel, och låt stå i rumstemperatur över natten. Här behöver du inte mortla saffranet innan. Använd både vätska och pistiller i baket eller maten sedan.

För att erbjuda lite inspiration har vi nedan samlat ihop åtta ljuvliga, saffransdoftande recept.

8 recept med saffran:

...och ett saffranstips till:

Blossa Glögg Saffran

98,00 kr


Rik smak med balanserad sötma. Fin friskhet med toner av kryddnejlika, kardemumma och med en tydlig eftersmak av saffran.