Kyckling i ugn: 8 goda recept

Vi älskar att tillaga kyckling i ugn! Både kycklingfilé, kycklingklubbor och hel kyckling går att göra fantastiska rätter med i ugnen. Här har vi samlat några av våra bästa recept!

Kycklinglår med citron och timjan i en ugnsform av gjutjärn.

Kyckling i ugn är en rätt som passar lika bra till vardags som till helgfirandet!

Du kan välja att ugnsgrilla den som den är med bara lite salt och peppar och servera med olika tillbehör, som klyftpotatis och tzatziki eller ha den till en sallad. Du kan även göra en hel rätt i samma panna ugnen, som en kycklinggratäng - eller genom att länga ner potatis och grönsaker tillsammans med kycklingen och toppa med dina favoritörter eller härliga smaksättare som citron eller ost.

Att göra kyckling i ugn innebär inte bara att du enkelt kan tillaga vilken del av kycklingen som helst, den sköter sig helt själv därinne och allt du behöver göra är att se till att ugnen har rätt temperatur och att du ta ut pannan eller formen i tid!

Vilken temperatur ska kycklingen ha?

Hur lång tid kyckling i ugn behöver på sig att bli klar beror på vilken del och hur stora bitar du tillagar. Man brukar säga att kyckling är klar när den har en innertemperatur på 70-75 grader. För kycklingfilé (som du med fördel bryner i pannan innan du lägger i ugnsformen) är det ca 20 min i 200 grader. Ska du göra helgrillad kyckling krävs det ofta lite längre tid och du kan låta den bli 75-80 grader i innertemperatur utan att den tappar sin saftighet.

Kolla att kycklingen är färdig genom att skära ett snitt i kycklingens köttigaste del och se till så att färgen är på köttet vit och inte rosa. Få fler kycklingtips av stjärnkocken Danyel Couet.

Vill du veta vilket vin du ska välja till maten när du gör kyckling i ung? Läs mer i vår tidigare artikel "Att välja vin till kyckling".


8 recept på kyckling i ugn: