Sparris: 8 goda recept med vårprimören.

Den färska gröna sparrisens ankomst i grönsaksdisken är ett säkert vårtecken! Här listar vi några av våra bästa recept med just sparris, vit som grön.

Baconlindad sparris.

Sparris är en av våra mest älskade vårprimörer, som tack vare globaliseringen och teknikens utveckling går att få tag på färsk sparris under fler månader än de svenska sommarmånaderna. Det finns så mycket goda recept med sparris värda att testa!

Sparris är rikt på vitaminer, antioxidanter, mineraler och fibrer, men allra rikast är den på vatten. Cirka 93 procent av sparrisens stängel består faktiskt av vatten. Detta innebär att den även har ett lågt kaloriinnehåll (vilket ju gärna vägs upp av en krämig hollandaissås eller att den lindas in i bacon!).

Toppen av sparrisen anses ofta vara den finaste delen, som gärna kapas och sparas till dekoration om du ska göra en sparrissoppa eller en risotto eller liknande recept med sparris. Släng den inte! Det är dessutom där som de flesta näringsämnena sitter. De vanligaste varianterna av sparris i Sverige är vit och grön, där den vita och lite kraftigare sparrisen kommer tidigare på året och den späda, gröna sparrisen senare. Den vita sparrisen har täckts med jord under tiden den vuxit, för att inte nås av solljus och bilda klorofyll som gör den grön.

Odla sparris hemma

Sugen på att odla egen sparris som du kan laga mat med? Hitta en plats i din trädgård som är solig och varm och där sparrisen har gott om yta. Sparris trivs bäst i väldränerad och sandrik jord. Luckra upp jorden ordentligt innan du planterar, så att dina sparrisplantor kan slå rot ordentligt. Sedan gör du fåror som är 15-20 centimeter djupa och med samma avstånd mellan fårorna, där planterar du sedan dina sparrisplantor. Ha cirka 30 centimeter mellan plantorna i fåran.

Recept med sparris

Här nedan har vi samlat några av våra bästa recept med sparris. Sparris kan både användas till förrätter med en god sås, som varm grönsak till huvudrätten eller ingrediens som ger god smak till allt från pajer till soppor och pastarätter.

Goda viner till sparrisen:

Vanliga viner att matcha med sparris är riesling och sauvignon blanc, men som alltid är tillbehören och kryddorna viktiga komponenter när du väljer vin.

Gustave Lorentz Riesling Grand Cru Altenberg de Bergheim

369,00 kr


Vinet är producerat av 100% rieslingdruvor odlade i den del av Grand Cru-klassificerade vingården Altenberg de Bergheim. Ett mycket speciellt vin med en intensiv doft med toner av grapefrukt, bergamott och inslag av flinta och vitpeppar. Smaken är kraftfull med smaknyanser av Amalfi-citron, dragon och salvia.

Georg Breuer Riesling Sauvage

149,00 kr


Ett klassiskt rieslingvin där druvorna kommer från tre olika lägen i Rheingau Smaken är krispig, torr och stram med elegant rieslington och fin hög fruktsyra och inslag av grapefrukt, äpple och mineral med viss fetma i eftersmaken. Passar allt från sallader och fisk till ljust kött med gräddiga såser.

Arniston Bay Sauvignon Blanc

97,00 kr


Fruktig, ungdomlig och mycket frisk sauvignon blanc med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus. Perfekt till rätter med fisk eller skaldjur, gärna med syrliga komponenter i tillagningen. Arniston Bay Sauvignon Blanc Fairtrade är buteljerad i en pappersflaska - Frugal Pac.

19.03.2024